Steve Jobs 10 legértékesebb idézete 2. rész

Apple Hírek   |   2023.08.10 - 07:26   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3881
10. aug Steve Jobs 10 legértékesebb idézete 2. rész

Ezeket a sorokat mindenkinek érdemes elolvasnia.

Steve Jobs generációjának egyik legnagyobb és legbefolyásosabb üzletembere volt. Szinte senkinek nem cseng idegenül a neve. Egy szerény garázsból származó ötletet vitt tovább, és arra alapozva építette fel az Apple-t, a világ egyik legismertebb és legikonikusabb márkáját. A modern vállalati világ úttörője volt. Mindamellett azonban hogy az üzletben hihetetlen sikereket ért el, szónokként is az évszázad legjobbjai közt tartják számon.

Steve Jobs prezentációs stílusáról már sokat írtak. Híres volt arról, hogy minden prezentációja során minden részletre szigorúan odafigyelt, a diáin használt betűtípusok stílusától kezdve a színpadi háttér színéig. Amikor egy új terméket mutatott be, addig gyakorolta az előadását újra és újra, amíg az teljesen gördülékennyé nem vált. Ennek a felkészülésnek az előnyei megmutatkoztak a prezentációinak minőségében, amelyeket széles körben olyan mércének tartanak, amely megütésére azóta is sok vállalat törekszik.

Ebben a bejegyzésben nem önmagában Jobs prezentációs képességeire szeretnék azonban összpontosítani, ehelyett inkább az üzleti és az életre vonatkozó bölcsességeiből és meglátásaiból szeretnék meríteni, és megnézni, milyen tanulságokat tudunk ezekből leszűrni.

Következzen tehát a véleményem szerint tíz legérdekesebb, leghumorosabb, legelgondolkoztatóbb idézet az Apple alapítójától, az évszázad egyik legjobb szónokától, Steve Jobs-tól.

 

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, úgyhogy azt tanácsolom, hogy ha még nem tetted, akkor most ide kattintva először az első részt olvasd el. Ha pedig azt már olvastad, akkor kezdjünk is bele!

 

6. Idézet

"A jó művészek másolnak, a nagy művészek lopnak."

Tanulság

Jobs nagyon szerette ezt az idézetet, amelyet valójában Pablo Picassótól kapott. A jó előadók soha nem próbálnak más előadókat másolni. A jó művészek ugyanis pontosan tudják, hogy senki más helyébe nem helyezkedhetnek, csak önmaguk lehetnek. A jó művészek azonban hajlandóak "lopni" másoktól abban az értelemben, hogy kipróbálnak valamit, amit egy másik művésztől tanultak, egy könyvben olvastak, vagy amit egy tanfolyamon tanultak. Senki sem tud mindent, és nyitottnak kell lennünk arra, hogy másoktól tanuljunk. De soha nem szabad megpróbálnunk olyanok lenni, mint mások. Ehelyett járjunk nyitott szemmel, és amikor olyat látunk, ami tetszik, akkor gondolkodjunk el azon, hogy ezt vajon hogyan implementálhatnánk mi is a saját munkafolyamatainkba, vagy életünkbe.

 

7. Idézet

"Szerintem, ha valamit csinálsz, és az elég jól sikerül, akkor menj és csinálj valami más csodálatosat, ne rágódj rajta túl sokáig. Csak találd ki, mi lesz a következő."

Tanulság

Ha alkottál valamit, ami jól működik, akkor először szánj időt arra, hogy megértsd mi vezetett a sikerhez. Mi ment jól? Miben volt szerencséd? Mit csináltál máshogy ahhoz képest, amikor ugyanez a dolog nem sikerült? Ha megérted mi a sikered kulcsa, máris félúton vagy afelé, hogy azt reprodukálni tudd. Végső soron az elsődleges feladatod a saját sikered képletének desztillálása. Ezután a következő lépésben keress egy új projektet, egy új területet, vagy valamilyen lehetőséget, hogy a sikeredet megismételhesd. Ne ragadj le ugyanannál a dolognál túl sokáig. Ha valami már elég jól sikerült, akkor lépj tovább a következőre. Az eredeti projektedet ugyanis a végtelenségig tökéletesítgetheted, akkor sem lesz 100%-ig kész. Ehelyett kezdj inkább egy új projektbe, és vidd azt is sikerre.

 

 

8. Idézet

"Én vagyok az egyetlen ember, akit ismerek, aki egy év alatt negyedmilliárd dollárt veszített. Ez nagyon jellemformáló."

Tanulság

Mindegy az ember mivel foglalkozik, időnként éppúgy vannak hullámvölgyei, mint máskor hullámhegyei. A cél, hogy a nehéz időszakokból és rossz tapasztalatokból is kiszűrjük a tanulságot. Ezáltal megakadályozhatjuk, hogy az megismétlődjön, ráadásul előnyt is kovácsolhatunk belőle. Valószínűtlen, hogy bármelyikünk negyedmilliárd dollárt veszítene bármikor az élete folyamán, azonban az biztos, hogy találkozunk majd az életünk valamennyi területén olyan abszolút negatív szituációkkal, amik ha hagyjuk, akkor pozitív irányba formálhatják a jellemünket.

 

9. Idézet

"Azért vagyunk itt, hogy csorbát ejtsünk az univerzumon. Különben miért is lennénk itt?"

Tanulság

A cél az, hogy változást érjünk el. Legyen szó bármiről, mindannyiunk célja a változás. Akár sportolók, akár művészek, akár üzletemberek vagyunk, minden területen változást szeretnénk elérni, ami egy jó dolog, hisz ez a dolgunk valahol. Azonban fontos, hogy milyen változást szeretnénk elérni.  Van ugyanis olyan változás, ami előre visz, de van olyan is, amiért nem érdemes küzdeni. Ezt fontos szem előtt tartani, mikor a célunkat választjuk meg.

 

10. Idézet

"Légy a minőség mércéje. Néhányan nincsenek hozzászokva egy olyan környezethez, ahol elvárják a kiválóságot."

Tanulság

Sok ember megelégszik a középszerűséggel. Sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy sokszor mi magunk is elnézőek vagyunk magunkkal szemben. Könnyű kifogásokat találni, vagy egyszerűen vállat vonni, kicsit itt-ott spórolni a befektetett energián, ami által végül mi magunk is középszerűvé válunk. Na ezt nem szabad hagynunk akkor, ha valami számunkra igazán hasznos dologról van szó. Ha valamiben kiválóak akarunk lenni, akkor ahhoz olyan minőségű munkát is kell végeznünk.

 

Forrás: Presentation Guru

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése