Megérkezett az Apple 2020 második negyedéves pénzügyi jelentése

Apple Hírek   |   2020.05.03 - 20:53   |   Írta: H.A   |   1572

A cég rekord bevételt könyvelhetett el a szolgáltatásokból.

Nagy várakozás előzte meg az Apple újabb negyedéves eredményeinek közzétételét, nem lehetett tudni, hogy a koronavírus miatt a forgalom mennyivel esett vissza. Vajon még a csökkentett elvárásokat is alulmúlta a cég?

Tim Cook vezérigazgató már az előző negyedéves eredménynek értékelésekor, januárban is elmondta, hogy a koronavírus miatt nagyon nagy a bizonytalanság, éppen akkor helyezték karantén alá Vuhant és vele együtt Hupej-tartományt, a kínai Apple Store-ok bezártak és az akadozó alkatrész-ellátás miatt az összeszerelésben is problémák adódtak. Elég konzervatív becslést adtak a 2020-as év első negyedévére. A tőzsdei elemzők sem voltak túlzottan optimisták, a becslések elég széles tartományban szórtak. Nos, a közzétett eredmények alapján elmondhatjuk, hogy az elemzői várakozásokat sikerült meghaladni, annyira nem is sikerült rosszul a negyedév.

A bevétel 58,3 milliárd dollár volt, ami a tavalyi, hasonló időszakban szerzett 58 milliárdhoz képest elég jó. Mivel a cég termékenként nem tesz közzé értékesített darabszámot, csak bevételi összeget, jöjjön a főbb termékenkénti bontás:

  • iPhone: 28,9 milliárd dollár, ami 7%-os visszaesést takar,
  • iPad: 4,36 milliárd dollár,
  • Mac: 5,35 milliárd dollár,
  • Viselhető eszközök, Otthon kategória és kiegészítők: 6,28 milliárd dollár, 23%-os növekedés,
  • Szolgáltatások: 13,34 milliárd dollár, 17%-os növekedés, ami rekord,
  • nyereség: 11,25 milliárd dollár.

Apple bevétel

Tim Cook a következőket mondta az eredményről:

A COVID-19 előre nem belátható világpiaci hatása ellenére büszkék vagyunk arra, hogy az Apple növekedett a negyedévben, melyet a rekordokat döntögető Szolgáltatások és a negyedéves csúcsot elérő Viselhető eszközök vezettek. Ebben a bonyolult környezetben a felhasználóink újfajta módon kapcsolódtak egymáshoz, szereztek információkat, kreatívvá és produktívvá váltak.

Azt már egy ideje látjuk, hogy a Szolgáltatások üzletág negyedévről-negyedévre rekordokat döntöget, de mit is tartalmaz ez a portfolió? Magában foglalja az iCloud, az App Store, az AppleCare, az Apple Arcade, az Apple Card, az Apple Pay és az Apple TV+ szolgáltatásait. Mivel a felhasználói bázis és az aktivált készülékek száma folyamatosan növekszik, ez az üzletág lesz a jövőben az Apple aranytojást tojó tyúkja, ami hosszú távon is biztos bevételt eredményezhet.

Apple Szolgáltatások

Tim Cook az eredmények közzétételét követő konferenciahíváson elmondta, hogy eléggé nyomott volt a március vége-április eleji időszak, de a hónap második felében már látott némi javulást. Tanulni akarnak a hibákból, hogy tudjanak válaszolni a jövőbeni hasonló kihívásokra. Luca Maestri pénzügyi vezető hozzátette, hogy az iPhone-nál és a Viselhető eszközöknél éves szinten csökkenést, míg a Mac-nél és az iPadnél növekedést várnak.

A pletykák szerint a vírus miatti otthonról dolgozás nehézségeinek következtében a szeptemberben bemutatandó új, 5G-s iPhone megjelenése csúszik pár hetet, akár egy hónapot is, bár ezt érthető módon hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A cég támogatja a koronavírus elleni harcot: már 7,5 millió arcvédőt szállítottak le az egészségügynek és kiadtak a vírusról egy külön információs alkalmazást is, az iOS és iPadOS 13.5 legújabb bétája pedig külön API-val segít a fertőződés nyomon követésében.

És végül: a tízéves szokást megszakítva, nem bocsátkoztak becslésbe a következő negyedév számait illetően, így az elemzőknek is nehezebb dolguk lesz a következő negyedév zárásakor eltalálni az eredményeket. Az eredmények meghaladták az elemzői várakozásokat, de a pesszimista hangulatú konferenciahívás és a becslés hiánya miatti bizonytalanságban (nagyon rossz lesz a következő negyedév) a részvény eséssel kezdte a mai napot a New York-i tőzsdén.

Forrás: Szifon.com / StillApple.com


Kommentek megjelenítése