Hihetetlen, milyen videókra képes az iPhone 11 Pro egy profi szakember kezében

Apple Hírek   |   2019.10.07 - 10:52   |   Írta: H.A   |   3718
07. okt Hihetetlen, milyen videókra képes az iPhone 11 Pro egy profi szakember kezében

Bár a fotózásban a Huawei letaszította az iPhone 11 Pro-t a trónról, videó készítésben még mindig az Apple király!

Az iPhone 11 Pro egyik legnagyobb újdonsága, hogy 3 kamera található a hátlapján.

Ez a 3 kamera pedig egészen nagyszerű dolgokat tesz lehetővé. Mateo Bertoli filmes szakember kivitte az iPhone 11 Pro-t a Sequoia Nemzeti Parkba és főleg az ultraszéles látószögű kamerára fókuszálva készített egy egészen lenyűgöző videót.

Bertoli: Múlt héten kivittem az iPhone 11 Pro Max-omat egy “tesztkörre” a Sequoia Nemzeti Parkba. Úgy döntöttem, hogy leginkább az ultraszéles látószögű kamerát fogom tesztelni, mert hát mi lehetne jobb alany filmezésre, mint azok az óriási fák?

 

 

A videóknál Bertoli észrevette, hogy az új iPhone 11 Pro kevésbé zajos képet készít, ráadásul jobb a dinamikatartománya is, melynek eredményeképp természetesebbnek tűnnek majd a felvételek.

A videóknál észrevettem, hogy kicsit kevesebb a zaj (a normál és telefotó lencsénél) és történt pár hibajavítás is a korábbi modellhez képest. Az iPhone X/XR/XS esetén például nekem nagyon rosszul működött a kiterjesztett dinamikatartomány: a bőrtónusok nagyon furcsák voltak és amikor napfelkeltét/naplementét vettem fel, akkor valami nem stimmelt azzal, ahogy az iPhone menedzselte a fényes területeket. Ezt most javították és a végeredmény sokkal természetesebbnek tűnik.

A videót elnézve azt gondolhatnád, hogy valamilyen állványt használt, de erről szó sincs. Az összes felvételt kézből készítette, ami azért különösen azért érdekes, mert az iPhone 11 Pro ultraszéles látószögű lencséje nem rendelkezik optikai képstabilizátorral.

A stabilizáció egyszerűen lenyűgöző és úgy gondolom, hogy eljutottunk egy olyan pontra, hogy már nincs szükség állványra. Soha nem láttam még ehhez hasonlót és annak ellenére, hogy az ultraszéles látószögű kamera nem rendelkezik optikai képstabilizátorral, a szoftver hihetetlen munkát végez az anyag stabilizálásával. Igazából vittem magammal az állványomat és kézi stabilizátoromat, de sosem kellett használnom, mert mindent meg tudtam tenni úgy, hogy kézben fogtam a készüléket.

Végül az ultraszéles látószögű kameráról külön is ejtett pár szót:

Beszéljünk az ultraszéles látószögű kameráról, mert az a legfőbb eltérés a korábbi iPhone-októl. Kezdésképp az ultraszéles látószögű kamera egyáltalán nem éles és én ezért imádom. Eljutottunk arra a pontra, hogy a szenzorok annyira jók, hogy a kép általában extra éles és tiszta, főleg 4K-ban filmezéskor. Ez nem csak okostelefonokon történik meg, hanem más kamerákon is, ezért használ sok filmes diffúziós filtert, hogy kiegyenlítse a fényeket, csökkentse a kontrasztot, ezzel kevésbé élessé és természetesebbé téve a képet. Igazából azt vettem észre magamon, hogy az esetek többségében az ultraszéles látószögű kamerát használtam, mert úgy tűnt, mintha lenne a lencséje előtt egy diffúziós szűrő. A másik két kamera viszont hihetetlenül éles, szerintem túlságosan is. Ettől függetlenül az ultraszéles látószögű lencse sokkal zajosabb rossz fényviszonyok közt és beltéren, szóval azokban a szituációkban nem javasolnám. Azt viszont el kell mondanom, hogy imádom és rengeteg dolgot tesz megvalósíthatóvá művészeknek, mert a 13 mm-es fókusztávolsággal szó szerint mindent tudnak rögzíteni.

Bertoli a teszt során a gyári Kamera alkalmazást használta 4K 60 fps beállítással, a végeredményt pedig a DaVinci Resolve segítségével szerkesztette.

Neked hogy tetszett Bertoli felvétele? Meggyőzött az iPhone 11 Pro?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése