Bemutatták a macOS Mojave-t

Apple Hírek   |   2018.06.05 - 14:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   2932
05. jún Bemutatták a macOS Mojave-t

Az Apple következő frissítése a Mojave sivatag dűnéire kalauzol minket, ahol egy csettintésre varázsolhatunk éjszakát a nappalból, és fordítva.

Az Apple a tegnapi WWDC-n rendezett keynote-ján mutatta be a Macek operációs rendszerének legújabb változatát, a Mojave-t. A 10.14-es macOS-ben bemutatkozik a Dark Mode, a Stacks, néhány iOS alkalmazás, a FaceTime konferenciahívás és az új App Store.

Dark Mode

A Mojave-ban megjelenő Sötét Móddal csak egy kattintásnyira leszünk attól, hogy éjszakát varázsoljunk a sivatagban. A Dark Mode aktiválásával eltompul az íróasztal, hogy száz százalékban az éppen alkotott tartalomra koncentrálhassunk. Egy beállítással a hátterünk is követi az adott napszakot, így a kinti világgal együtt sötétülhet el a saját sivatagunk is. Az Apple programjai azonnali támogatást kapnak a Dark Mode-hoz, így azok bizonyosan jól mutatnak majd az „éjszakában”, de egy API segítségével a fejlesztőknek is lehetőségük lesz a saját applikációjuk felkészítésére, hogy azok se üssenek el.

Íróasztal és a Finder

Az íróasztalunkra érkezik egy új funkció, mégpedig a Stacks, ami a "rendfenntartást" hivatott megkönnyíteni. Az egyszerű „rendrakáson” felül mostantól automatikusan mappába is rendezhetjük az asztalon heverő fájlokat. A Stacks-nek mi adhatjuk meg, hogy milyen tulajdonságok alapján csoportosítson, mint például a dátum vagy a formátum.

A Finderben is kapunk némi finomságot. Jön egy teljesen új nézet, amelyben egyszerűbben lapozhatjuk át a képeinket, amelyekről sokkal több adatot listáz majd kijelöléskor a Finder. Érkezik néhány gyorsgomb is, amikkel bármilyen Automator folyamatot lefuttathatunk a fájljainkon, de a szokásaink alapján néhány alapvető lehetőséget is felajánl majd a fájlkezelő.

A gyorsnézet is sokkal hasznosabb lesz. Forgathatunk és vághatunk ki képekből, jelölhetünk ki PDF-ekben, de akár videókból is nyisszanthatunk ki részleteket, csak a gyorsnézet használatával.

News, Stocks, Voice Memos és Home

Az új macOS-ben néhány jól ismert iOS alkalmazás is visszaköszön majd a kijelzőn. A Hírek, Részvények, Hangjegyzetek és az Otthon most először válik elérhetővé a Maceken. A News éppen ugyanolyan jól működik majd, mint iOS-en, ráadásul itt is összekötik majd a Stocks alkalmazással. A Hangjegyzetek is a mobilos testvéréhez híven funkcionál majd, de talán a legjobb, hogy minden eszközön lévő Hangjegyzet alkalmazás az iCloudot használja majd, így mindenről elérünk majd mindent. A Home-mal az otthonunkban található HomeKit tartozékokat kezelhetjük majd ugyanúgy, ahogyan azt iOS-en tehetjük.

Csoportos FaceTime hívás

Ugyanúgy, ahogyan az iOS-es készülékek, a macOS is megkapja a FaceTime konferenciahívások lehetőségét. Akár 32-en is beszélgethetnek egymással egyidőben, bármilyen eszközről.

Teljesen új App Store

A macOS Mojave-ban teljesen megújul az App Store alkalmazás. Az Apple a nulláról építette fel újra a Macek virtuális áruházát, hogy abban még egyszerűbb legyen a böngészés a felhasználók számára. Még több fejlesztői tartalom teszi majd egyszerűbbé a döntést, hogy szükségünk van-e egy adott programra, vagy sem. A Felfedezés, Alkotás, Munka, Játék és Fejlesztés fülekkel sokkal egyszerűbb lesz megtalálni az adott felhasználásra keresett alkalmazást. Az Apple azt is bejelentette, hogy hamarosan olyan szoftverekkel bővül az App Store kínálata, mint a Microsoft Office vagy az Adobe Lightroom CC.

Biztonság

Az Apple egy ideje már szem előtt tartja a böngészés privátságát a Safarival. Az új macOS-sel érkező böngészőjükben letilthatók lesznek a közösségi médiák „Kedvelés” és „Megosztás” gombjaik, illetve bizonyos komment mezők, hogy megakadályozhassuk vele az ezeken keresztül történő lekövetést. Jelszóválasztásban is komolyabb segítséget nyújt majd a Safari, így az új rendszerben már például figyelmeztet, ha a második weboldalra készülünk ugyanazzal a jelszóval regisztrálni. A macOS működési elvében már az is szerepel, hogy az alkalmazások először felkérést küldenek, hogy használhassák a számítógépen található adatokat vagy bemeneteket. Szinte ugyan úgy, ahogyan az iPhone megkérdezi egy alkalmazásnál, hogy az használhatja-e a kamerát, a mikrofont, vagy belenézhet-e a fotóinkba, esetleg a híváslistánkba.

Ugyan a macOS Mojave nem váltja meg egyedül a világot, mégis egy egész pofás frissítést dobott be tegnap az Apple. Főként a kezelőfelület finomítására és a biztonságra helyezték a hangsúlyt, és mindkét téren hasznosnak tűnő funkciókkal újít az Apple. A frissítés a fejlesztők számára már ma elérhetővé válik, de nekünk, átlagos felhasználóknak még őszig kell várnunk, hogy az Apple felajánlja a frissítés lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése