Bíróságra megy az EU az Apple írországi kedvezményei miatt

Apple Hírek   |   2017.10.04 - 20:16   |   Írta: Zoltan C   |   2733
04. okt Bíróságra megy az EU az Apple írországi kedvezményei miatt

Mint azt jól tudjuk, Írországban épült meg az Apple európai központja.

A közelmúltban is hatalmas beruházásokat hajtott végre a szigetországban az amerikai óriáscég. Természetesen nem puszta szimpátia alapján esett a választás az írekre...

Az Európai Bizottság ma jelentette be, hogy bíróság elé állítja Írországot, mivel az 13 milliárd eurónyi adót egyszerűen nem szedett be az Apple-től. Az amerikai céget még 2016 augusztusában kötelezte az Európai Bizottság elmaradt befizetéseinek pótlására, miután a Bizottság megalapozottnak látta, hogy illegális állami engedményeket kapott a kaliforniai vállalat.

A vizsgálat eredménye szerint, 1991 és 2007 között az ír adóhivatal tisztességtelen előnyöket adott az Apple-nek. Elsősorban, ezen engedmények révén, az Apple képes volt bevételeit adómentesen kivinni az EU területéről, két leányvállalaton keresztül. Írország fellebbezett a döntés ellen és természetesen eszük ágában sincs fizetni.

Az ír pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy sosem fogadták el az Európai Bizottság megállapításait, de teljesen nem zárkóznak el a fizetéstől, miután eredményes lesz a fellebbezésük.

Tim Cook politikai szarkavarásnak nevezte az ügyet és hamis információnak nevezte, hogy mindössze 0,005 százalékos adót kellett fizetnie cégének Írországban. Véleménye szerint, hamarosan ejtik a vádakat.

További hír, hogy eljárás készül az Amazon ellen is, ők 250 millió euróval tartoznak elvileg a luxemburgi államnak.

Forrás: macrumors.com

Borítókép forrása: wsj.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése