Amikor az Apple fejlesztői troll üzemmódra kapcsolnak

Apple Hírek   |   2017.01.27 - 20:17   |   Írta: SzavaRicsi   |   2143
27. jan Amikor az Apple fejlesztői troll üzemmódra kapcsolnak

Repüljünk vissza egy rövid, vicces történet erejéig a ’90-es évek közepetájára.

Az Apple-nél éppen a Power Mac 7100-ason dolgoznak, amely a „Carl Sagan” házon belüli kódnevet kapta. Carl Sagan egy híres csillagász volt, akinek szállóigéje, a „milliárdok és milliárdok” ihlette meg az almás fejlesztőket, akik dollárok milliárdjait várták a készülő Power Mac-től.

Az Apple által használt kódnevekre a MacWeek magazin egyik száma derített fényt, így a neves csillagász is megtudta, hogy az ő nevével illették az egyik masinát.

Carl Sagan attól félt, hogy a házon belüli név végül publikussá válik majd, ezért leveleket küldött az Apple-nek, hogy tisztázzák a helyzetet. Az Apple fejlesztői végül inkább megváltoztatták a Power Mac 7100 nevét, de nem is akármire. Az eddig Carl Sagan néven emlegetett számítógép a BHA, vagyis Butt-Head Astrologist (S**gfej csillagász) új becenevet kapta. Ez természetesen azonnal kiverte a biztosítékot, és a bíróságon folytatódott az ügy. Carl Sagan becsületsértésért támadta az Apple-t, de a bíróság elutasította a pert.

A már így is komikus történet viszont nem fejeződött be ennyivel, ugyanis a csillagász másodízben is nekiment az Apple-nek, ezúttal is sikertelenül. Ekkor Sagan már azért próbálta támadni az Apple-t, mert a cég az ő nevét használta.

Végül 1995-ben az Apple bocsánatot kért Sagantől a „véletlen egybeesés” miatt, azonban a fejlesztők nem érték be ennyivel. A Power Mac 7100 – amely végül mégsem hozott milliárdokat az Apple-nek – utolsó kódneve a LaW, ami a „Lawyers are Wimps” kifejezést takarja, mely magyarra fordítva annyit jelent, hogy „Az ügyvédek lekvárok”.

Forrás: engadget

 


Kommentek megjelenítése