Így változott az Apple bevétele 2000 óta

Apple Hírek   |   2016.10.26 - 21:55   |   Írta: Pausch Rita   |   9414
26. okt Így változott az Apple bevétele 2000 óta

2001 óta ez az első pénzügyi év, amikor az előzőnél rosszabbul teljesítettek…

Sor került az Apple szokásos, negyedéves pénzügyi beszámolójára. 15 éve először alulmúlták a megelőző év eredményeit. Ezen persze senki sem csodálkozik, a korábbi jóslatok ugyanis nagyjából ezt jövendölték. Mivel a cupertinóiak pénzügyi éve mindig szeptember 24-én zárul, így nem csak az elmúlt negyedévre, hanem az egész pénzügyi évükre vonatkozó adatokkal is szolgáltak.

A bevétel a 2015-os pénzügyi évben elért 233,7 milliárd dollárról, 2016-ban 215,6-ra, mintegy 9 százalékkal esett vissza. Az iPhone, vagyis a cég zászlóshajó termékének eladása összesen 18 milliárddal kevesebbet produkált. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy ez rosszabbul hangzik, mint amilyen. A korábbi év ugyanis extrém sokat hozott az Alma konyhájára, ekkorra tehető tudniillik az új 4,7 és 5,5 hüvelykes képátlójú készülékek forgalmazásának megkezdése.

 

 

A termékkategóriákat külön elemezve:
A negyedik negyedévben 45,5 millió darab iPhone fogyott. 9,3 millió iPad és 4,9 millió darab Mac. Az iPad eladások tavalyhoz képest 6 százalékkal estek vissza, a Mac 14 százalékkal.

Az egyetlen, ami kedvezően alakult, sőt a korábbiaknál jobb eredményt hozott, az a szolgáltatások piaca (App Store, iCloud, Apple Music, stb.), ez 24 százalékos növekedést mutat, ám még így is az összbevételnek csak a 11 százalékát teszi ki.

Az elemzők, ahogy tegnap is írtuk, ennek ellenére optimisták, a befektetők pedig kénytelenek lesznek lenyelni a békát. A tény, hogy minden terméknél erős százalékos visszaesés tapasztalható, parázs vitákat szított a fórumokon. Sokak szerint az Apple-t már nem nagyon jellemzi az innováció és bizony nagy szüksége lenne új termékekre ahhoz, hogy közép és hosszútávon labdába rúghasson a piacon.

A jelentést követően Cookot többen faggatták az esetleges új termékekről, de ő kitartóan nem árult el semmit, csak célozgatott rá, hogy a nagy dobás a tarsolyukban van, és már a holnapi bemutatón – amit mi is közvetítünk nektek! – meg is láthatjuk ennek a kezdetét.

Forrás: Statista, Apple, The Verge

Kapcsolódó cikk:
2017 lesz az iPhone éve?
Tovább gyengélkednek az iPhone-eladások​
Itt vannak az első negyedév eredményei!



Kommentek megjelenítése