Jackgate – A Sony már 9 éve megtalálta a kiskaput

Apple Hírek   |   2016.09.16 - 17:41   |   Írta: SzavaRicsi   |   6125
16. szept Jackgate – A Sony már 9 éve megtalálta a kiskaput

9 éve a Sony már száműzte a jack aljzatot, de tölteni és zenét hallgatni is tudtunk egyszerre.

Már több hónapja sokan szinte rettegtek a napokkal ezelőtt rendezett Keynote, vagyis pontosabban az iPhone 7 bemutatása miatt. Marad a jack, vagy a kukába dobják? Mi lesz a prémium kategóriás fülhallgatómmal? Hogy játszok majd a telefonomról zenét az autómban?

És igen. Az almás cég meglépte azt, amelytől sokan féltek ‒ néhányan vártak ‒, és amely miatt most még többen nevetnek a markukba.

Nem jelenteném ki, hogy az Apple rosszul döntött, amikor a kukába dobta a három és feles analóg csatlakozót. Azt sem mondanám, hogy különösebben rajongok az ötletért, de bízom benne, hogy idővel kialakul még a dolog. Az Apple minden 7 és 7 Plus dobozába odacsomagol egy „ajándék” átalakítót is, amellyel vígan zenélhetünk tovább a jackes fülhallgatónkkal, vagy hangrendszerünkkel. Azért tettem idézőjelek közé az ajándék szót, mert valljuk be, ez a lépés várható volt, még ha talán kissé ütközik is a cég filozófiájával. A mai konkurensek mellett nem hiszem, hogy ésszerű lett volna teljesen elzárkózni a hagyományos csatlakozótól.

Igen ám, de mit mond az Apple arra, hogy ha zsinóros zenehallgatás közben tölteni is szeretnéd a telefonodat? Azt, hogy kisapám, most aztán nyakig benne vagy.

És sajnos, tényleg. A hagyományos jackes fülhallgatókat meg lehet ugyan tartani, viszont a fülhallgatónk csatlakozzon akár egyből a Lightninggal, akár egy átalakítóval, a töltés problémája ugyanúgy fennáll.

Erre a problémára viszont azonnal felkaptam a fejem. Egyrészt mert ez egy olyan dolog, ami felett szinte érthetetlen, hogy hogyan hunyt szemet a gyártó, másrészt azért, mert beugrott egy 7-8 éves emlék.

Anno, még 2008 környékén volt szerencsém egy, ha minden igaz, Sony Ericsson k800i mobilhoz, amit egyszerűen imádtunk. Az akkori normákhoz viszonyítva jó kamera, vaku, menő játékok, mobiltémák, minden, amire akkor azt mondtuk, hogy ez aztán nagyon „cool”. Igen ám, de ez a mobil sem a jack csatlakozójáról volt híres. Ha jól emlékszem, port is csak egyetlen volt rajta, amelyen keresztül töltöttem, adatokat mozgattam, vagy éppen a gyári fülhallgatót hajtottam.

Na, de hogyan is volt ez akkoriban a Sony Ericssonnál, és miért hozom ezt fel éppen most?

Azért, mert a töltéses zenehallgatásos probléma kapcsán szinte azonnal felmerült bennem az, amikor este lefekvés előtt úgy hallgattam fülhallgatón az Eminem számokat, hogy közben a telefonom a töltőre volt dugva. Talán nem a Sony Ericsson volt az első, aki ezt a megoldást használta, és valószínűleg nem is az egyetlen, viszont én ennél a telefonnál találkoztam ezzel a jelenséggel, ezért ezt hoztam fel példaképp.

De hogyan történhetett meg mindez? Hogyan küszöbölte ki a Sony Ericsson több mint 8 éve azt a problémát, amely miatt most olyan sokan húzzák a szájukat az iPhone 7 láttán? A recept némileg egyszerű volt. Egy ilyen töltőt szolgáltattak a telefonhoz:

Pontosan ahogyan az látszik is: a töltő végén volt még egy ugyanolyan port, amibe így sorba köthettük a fülhallgatónkat, vagy az adatkábelt, és töltés közben is használhattuk azokat.

Valahogy mindig szép emlékeket idézett ez a megoldás, mert nagyon tetszett, hogy a Sony Ericssonnál erre is gondoltak. Úgy érzem, hogy ekkor még a töltőkábel dizájnja még másodlagos volt, és inkább a funkciókra figyeltek.

Nem állítom, hogy az Apple-nek valami hasonló kábelt kellett volna az új telefonjuk mellé csomagolni, egyszerűen csak érdekességképpen hoztam fel ezt a kis nosztalgikus sztorit az akkoriban imádott telefonomról.


Kommentek megjelenítése