Az Apple is segített az FBI-nak a Kickass Torrents levadászásában

Apple Hírek   |   2016.07.21 - 17:15   |   Írta: Pausch Rita   |   3009
21. júl Az Apple is segített az FBI-nak a Kickass Torrents levadászásában

Az Apple és az amerikai hatóságok néha ellenségek, néha barátok, céltól és érdektől függően…

A tegnapi nap folyamán az amerikai hatóságok letartóztatták Lengyelországban a világ legnagyobb torrent oldalának feltételezett tulajdonosát. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a harminc éves ukrán férfi, Artem Vaulin kiadatását kéri, mert szerzői jogok megsértésével, valamint pénzmosással vádolják.

Noha a Kickass Torrents (KAT) feltételezett tulajdonosának elfogásával egy időben, a világ jelenlegi legnagyobb torrent oldalának a főbb domainjeit is lekapcsolták, de több proxi szerverről átmenetileg még mindig elérhető a tartalom.  

A férfi elfogásához vezető folyamat részeként az FBI-nak az Apple is kulcsfontosságú bizonyítékot szolgáltatott. A nyomozati hatóságok Chicagói Körzeti Szövetségi Bíróságra tett feljelentésében állnak a következő sorok: „Az Apple által szolgáltatott adatok alapján látható, hogy a 2015. július 31-i iTunes tranzakciónál használt 109.86.226.203 IP-cím megegyezik azzal, amiről a KAT Facebook oldalára bejelentkeztek, ugyanezen a napon.” Az IP-cím beazonosítása után az Apple-nek már csak annyi volt a dolga, hogy beazonosítsa a hozzá kapcsolódó Apple ID-t, majd annak adatait megossza tavaszi legfőbb ellenségével.

A Kickass Torrents az utóbbi időben a híres Pirate Bay oldalt is megelőzte – igaz az utóbbi mentségére szóljon, hogy nekik is meggyűlt a bajuk a hatóságokkal. A KAT 28 nyelven működött és szolgáltatott tartalmakat a mozikban jelenleg is futó filmektől kezdve változatos más szerzői jogvédelem alatt álló művekig.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint az oldal megközelítőleg 54 millió dolláros értéket képvisel, az évi 12,5 és 22,3 millió dollár közötti reklámbevételeivel. A hatóságok a weblap egyik hirdetőjének kihallgatása során egy bankszámlaszámhoz is jutottak. A jelentések szerint a KAT összesen 1 milliárd dollár értékű kalózfájlt tartalmazott. Az oldal működéséhez szükséges szervereket szerte a világban helyezték el, a domain címeket pedig folyamatosan költöztették a különféle hatóságok és szerzői jogi perek miatt.

Az amerikai helyettes főügyész, Leslie Caldwell szerint mindez „jól mutatja, hogy a kiberbűnözők elfuthatnak, de el nem bújhatnak az igazságszolgáltatás elől”.  

Vagyis az eddig a személyes adatok védelméért kardoskodó Alma ilyen esetben gond nélkül adta ki az IP-címhez tartozó Apple ID adatait. Persze, ez más ügy. Itt nem terrorizmusról van szó, hanem szerzői jogokról…

Forrás: Macrumors

Kapcsolódó cikk:
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak
Az FBI-nak már nem kell az Apple segítsége
Az FBI-nak mélyen a zsebébe kellett nyúlni



Kommentek megjelenítése