Az Apple segítségével Te is lehetsz szervdonor

Apple Hírek   |   2016.07.05 - 17:21   |   Írta: B.Balázs   |   2581
05. júl Az Apple segítségével Te is lehetsz szervdonor

Legalábbis, ha amerikai állampolgár vagy, és beállítod az iOS 10 Health appjában.

Az Apple arra próbálja ösztönözi többmillió iPhone felhasználóját, hogy regisztráljanak szerv-, szem- vagy éppenséggel szövetdonorként az iOS-ben található Egészség app segítségével. A cég kedden jelentette be a Donate Life America nonprofit szervezettel közösen megálmodott programját, kiemelve, hogy jelenleg az USA területén több mint 120.000 ember vár valamilyen szervre. 

Tim Cook természetesen Steve Jobs-ot emelte ki, akinek át kellett élni a gyötrelmes várakozást egy májtranszplantációra. A műtétre 2009-ben került sor, miután megkapta egy húszas évei közepén járó, autóbalesetben elhúnyt fiatalember máját, aki regisztrált szervdonor volt. Jobs akkor a következőket mondta:

“Az ő nagylelkűségük miatt élek. Remélem mindannyian lehetünk ennyire nagylelkűek.”

Nem az Apple az első nagy cég, aki kiáll a jó ügyért. A Facebook 2012-ben már összeállt a szervezettel és lehetővé tette a felhasználóinak, hogy feltüntessék az adatlapjukon, hogy szervdonorok és megosszák a regisztrációs lehetőséget. A John Hopkins egyetem kutatói akkor nagyon nagy érdeklődésről és több ezer új regisztrációról adtak hírt, ami viszont gyorsan alábbhagyott.  A probléma akkor az volt, hogy még nem létezett a most használt Nemzeti Donor Nyilvántartás és az egyszerűsített jelentkezés. Az iPhone alkalmazás közvetlenül lehetővé teszi a nyilvántartásba történő regisztrációt.

David Fleming a Donate Life America elnöke és vezérigazgatója az alábbiakat nyilatkozta:

“Átlagosan óránként egy szervátültetésre váró ember hal meg az Egyesült Államokban, mivel a várakozók száma messze meghaladja rendelkezésre álló szervekét. Egy donor, akár nyolc életet is megmenthet. Az Apple-lel való együttműködéssel és az Egészség appba való integrálással, igyekszünk elérni, hogy az emberek tudomást szerezzenek rólunk és megkönnyítsük a regisztrációt szerv-, szem- vagy szövetdonorként. Ez egy óriási előrelépés, ami életeket ment.”




Kommentek megjelenítése