App Store 2.0

Apple Hírek   |   2016.06.09 - 07:00   |   Írta: B.Balázs   |   4547
09. jún App Store 2.0

Egyszer már megváltoztatták a szoftvervásárlási szokásainkat. Meg tudják tenni újra?

Az Apple marketing vezetője, Phil Schiller egy tegnap adott interjúban bemutatta, milyen változtatásokra számíthatunk ősztől az App Store-ban. Teljesen új jutalékrendszert dolgoztak ki a fejlesztőknek, ami nagyobb mértékben kedvez nekik az előfizetős szolgáltatások használata esetén. Emellett ősztől várhatóan a kereséseink eredményeként fizetett találatokat is kaphatunk. Vagyis, aki fizet, az található majd a találati lista elején. 

Habár a legtöbb esetben marad az Apple 30%-os részesedése az eladási árból, de ez nem minden esetben lesz így ezután. Ősztől azok a fejlesztők, akik előfizetéses szolgáltatást biztosítanak jobban járnak. Az egy éven túli előfizetések esetén az Apple már csak 15%-ot tart meg, így fejlesztők részesedése nagy mértékben nőhet. Innentől kezdve bármilyen típusú app esetén lehetőség lesz előfizetés létrehozására, akár egy játékról vagy képszerkesztőről beszélünk. A változtatás a WWDC nyitónapján, azaz június 13-án lép életbe. Ettől a naptól kezdve az automatikusan megújuló éves előfizetések utáni jutalék, az első év letelte után 70%-ról 85%-ra nő. Amennyiben a felhasználó valami ok miatt megszünteti az előfizetést, még mindig lesz egy 60 napos türelmi idő, amíg bármikor megújíthatja az előfizetését, és a fejlesztő nem veszíti el a már megemelkedett jutalékát. 

Ősztől olyan lehetősége is lesz a fejlesztőknek, hogy egy szolgáltatásért alacsonyabb árat adjanak a meglévő előfizetőiknek és egy magasabbat az újaknak. Az előfizetéseknek is több fajtája lehet majd, mint akár az alap, prémium vagy pro. A fejlesztők testreszabhatják a különböző szintekhez elvárt fizetési magatartást is, vagyis, hogy heti, havi vagy éves díjat kell fizetni egy bizonyos szint esetén.

Az App Store 2008-as megnyitása óta a fejlesztők 1,5 millió appot publikáltak és 40 milliárd dollárt kerestek, aminek csak az egyharmadát 2015-ben. Immáron négy App Store áll rendelkezésre: iOS, Mac, TV és Watch. Az App Annie — egy független elemző cég — jelentése alapján az App Store teljes bevételének 75%-át a játékok hozzák. A legtöbb bevételt hozó játékok az ingyenesek, melyek alkalmazáson belüli vásárlásokat tesznek lehetővé.

A fejlesztők évek óta kérik az Apple-t, hogy vezzessék be a kipróbálási lehetőséget — vagyis a felhasználó kipróbálhatja az appot, mielőtt megveszi — és a fizetett frissítések lehetőségét egy-egy nagyobb módosítás esetén. Ezek az opciók úgy tűnik egyelőre most sem kerülnek bevezetésre, viszont a jövő héten más változásokra is számíthatunk az App Store kapcsán. Az úgy nevezett keresési hirdetésekről van szó, vagyis a találati listák elején azok a fejlesztők kapnak majd helyet, akik fizetnek érte, hogy ott lehessenek. Az Apple szerint a letöltések több mint kétharmada keresésekből származik, ezért döntöttek így. Az új rendszer igazságos lesz a régi és új fejlesztőkkel, a kis és nagy cégekkel egyaránt. Bevezetésének célja, hogy segítse és támogassa a fejlesztőket abban, hogy új ügyfeleket találhassanak. Az Apple kiemelte, hogy a keresések folyamatában tiszteletben tartják a felhasználók személyes adatait, ami annyit jelenthet, hogy nem lesznek kiadva a fejlesztők részére. A “Search Ads” szolgáltatás béta tesztelése a nyár folyamán elindul — a fejlesztőket már meghívták, hogy csatlakozzanak —, a nagyközönség pedig először ősszel találkozhat a találati lista tetején található világoskék csíkkal. 

Schiller elmondása alapján ősztől visszakapjuk a kategóriák fület, a kiemelt fülön pedig kiszűrik majd a már telepített alkalmazásokat, valamint bevezetésre kerül, hogy a barátaink számára ajánljunk egy appot.

Amikor 8 évvel ezelőtt az Apple megnyitotta az App Store-t, még ők sem tudhatták, hogy mekkorára fog nőni és milyen formában változtatja majd meg az emberek szoftvervásárlási szokásait. Viszonylag rövid idő alatt hoztak létre egy teljesen új gazdasági területet. A kérdés most az, hogy meg tudják tenni újra? 

Forrás: The Verge, Appleinsider


Kommentek megjelenítése