Közel 1 tonna aranyat „ásott ki” az Apple

Apple Hírek   |   2016.04.17 - 20:30   |   Írta: Pausch Rita   |   3174
17. ápr Közel 1 tonna aranyat „ásott ki” az Apple

A műszaki cikkek rejtett kincsei…

A jövő héten esedékes Föld napja köré óriási kampányt épít az Apple, így már napok óta a környezetvédelem és az újrahasznosítás a legfőbb kérdés.

Az almás cég napokban közzétett környezetvédelmi jelentéséből kiderül, hogy szerintük a források használatának a legjobb módja az újrahasznosítás. Ahelyett, hogy szeméttelepeken landolnának a régi készülékek, inkább szeretnék elérni, hogy újrafelhasználásra kerüljenek. Arra törekednek, hogy megfelelő, felelősségteljes legyen az újrahasznosítás. Ezért is hirdették meg a Renew (Megújulás) programjukat, arra ösztönözve vásárlóikat, hogy Liam, a kis robotjuk „kezére” adják a régi készülékeket, ahelyett, hogy kidobnák.  

Készülékbeszámítási programjaiknak köszönhetően 1994 óta majdnem 280 000 tonnányi Apple eszköz kerülte el a szeméttelepeket, amiből majdnem 41 000 tonnát 2015-ben gyűjtöttek be.

A jelentés tanúsága szerint, az újrahasznosítást végző Liam, évi 1,2 millió telefont képes szétszerelni és szortírozni az ezekből kinyert alkatrészeket. Az almás cég szerint ennek megvan az az előnye is, hogy kevesebb új erőforrást kell kinyerni a földből.  

A cégnek visszaszolgáltatott eszközökből 2015-ben kinyert közel 28 000 tonna újrahasznosítható anyagból (acél, réz, alumínium, üveg, ezüst, stb.) láthatjuk, hogy nem kevés, úgy majdnem 1 tonna aranyat is nyert az Apple a kb. háromszor ennyi ezüst mellett.

Régóta nem titok a számítástechnikai alkatrészek aranytartalma. Egy átlagos okostelefonnak 30 mg aranytartalma van, így az sem meglepő, hogy az újrahasznosítás során ilyen szép mennyiséget szedtek ki a különféle eszközökből.       

Íme, az Apple hivatalos adatai a kinyert újrahasznosítható anyagokról (font mértékegységben):

Forrás: Business Insider

Kapcsolódó cikk:
21,6 millió forint a legdrágább iPhone SE
Az Alma megint nagyon bezöldült
Apple: A környezetvédelem mindenek előtt​



Kommentek megjelenítése