Milyen lesz az Apple első hajlékony mobilja?

Almás Pletykák   |   2024.07.24 - 09:07   |   Írta: L Ferenc   |   315
24. júl Milyen lesz az Apple első hajlékony mobilja?

Vázoljuk, hogy körülbelül mit várhatunk az első flexibilis kijelzős almás telefontól.

Időről időre felröppennek olyan pletykák, melyek szerint az Apple a közeljövőben piacra fogja dobni első szétnyitható készülékét, erre azonban mind a mai napig nem került sor. A legfrissebb híradások szerint az első hajlékony kijelzős almás termék legkorábban 2026-ban láthat napvilágot.  

Ez pedig állítólag nem lesz más, mint egy flip kategóriás, vagyis sminktükör mintájára szétnyitható kompakt készülék. Tűzhöz közeli források szerint az egyelőre meglehetősen titokzatos újdonság fejlesztése csak idén kezdődött meg, vagyis a piaci debütálásra még legalább két évet várnunk kell.

A hajlékony kijelzőt állítólag a Samsung Display szállítja majd az Apple-nek, és ezzel kapcsolatban már alá is írták a szerződést. A részletes specifikációk nem meglepő módon egyelőre ismeretlenek, az viszont már körvonalazódni látszódik, hogy a flexibilis paneles telefon nyitott állapotában körülbelül akkora lesz, mint a jelenleg kapható iPhone-ok.

A közelmúltban több olyan pletyka is felröppent, melyek szerint az Apple elsőként a tabletpiacon rukkol majd elő hajlékony kijelzős modellel, most azonban nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai vállalat változtatott az eredeti tervén. 

A flip kategóriában jelenleg az éppen most piacra került Samsung Galaxy Z Flip6 a legfrissebb versenyző, melynek 256 GB-os verziója 500 ezer forinton nyit, az 512 GB-os változatot pedig 550 ezer forintos listaáron jegyzik. A hajlékony 120 Hz-es kijelző 6,7 colos képátlójú, a kívül található 60 Hz-es társa pedig 3,4 colos méretű.

Szintén nemrégiben látott napvilágot a Motorola legújabb ilyen készüléke, a Razr 50 Ultra, mely 6,9 colos belső képernyőt, illetve a teljes fedlapot uraló 4 colos külső kijelzőt vonultat fel. A Xiaomi által a múlt héten leleplezett első ilyen termék, a Mix Flip 6,86 colos belső panelt és 4 colos külső képernyőt kapott.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az Apple mikor rukkol majd elő foldable, vagyis szekrényajtó szerűen szétnyitható termékkel. Ezen a piacon a 830-980 ezer forintos áron jegyzett, 12,1 milliméter vastag Samsung Galaxy Z Fold6 az egyik legütősebb és legfrissebb modell, de nem mehetünk el szó nélkül a mindössze 9,2 milliméter vastag Honor Magic V3, illetve a 9,5 milliméteres Xiaomi Mix Fold 4 mellett sem. 

Az idei esztendő első negyedévében 49 százalékkal több hajlékony kijelzős okostelefon talált gazdára, mint egy évvel korábban, és ezen termékek 55 százaléka volt foldable, illetve 45 százaléka flip kialakítású. A piacot a Mate X5 révén Kínában komoly sikereket elért Huawei uralja, mely vállalat jelenleg körülbelül 35 százalékos részesedésssel rendelkezik. A piaci elsőségét hosszú idő után elvesztett második helyezett Samsung 23 százalékos részesedéssel bír, a bronzérmes Honor 12 százalékos, a negyedik helyen tanyázó Motorola pedig 11 százalékos piacrészt tudhat magáénak.

A Samsung és a Huawei még 2019-ben rukkolt elő első hajlékony mobiljaival, így ezek a gyártók ma már 5 éves tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Mire az Apple 2026-ban kijön az első ilyen telefonjával, az említett koreai és kínai gyártók első hajlékony készülékei már 7 évesek lesznek. Mondhatjuk, hogy az Apple jelentős lemaradásban van a riválisaihoz képest, de lehet, hogy végül kifizetődő lesz a kivárás, ugyanis az első években piacra került flexibilis termékek hemzsegtek a gyermekbetegségektől, és az Apple sokat tanulhat a picit talán kapkodó konkurensek kárából. 

Az Apple legközelebb szeptemberben jön majd ki új mobilokkal, ezek között azonban biztosan nem lesz még hajlékony kijelzős modell. Az iPhone 16, az iPhone 16 Plus, az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max a tavaly debütált 15-ös sorozat tagjai evolúciós modelljeinek tekinthetők, legalábbis az előzetes híradások szerint mindenképp.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése