Új, olcsóbb MacBook érkezhet

Almás Pletykák   |   2023.10.27 - 23:10   |   Írta: Hidasi Ákos   |   3202
27. okt Új, olcsóbb MacBook érkezhet

A legfrissebb pletykák szerint minden jel erre utal

A múlt hónapban Ázsiában felrebbent egy elsőre kimondottan valószínűtlennek tűnő pletyka, amely szerint az Apple jövőre egy olcsó MacBook sorozatot tervez kiadni, hogy felvegye a versenyt a Google népszerű és megfizethetőbb Chromebook modelljeivel. Kedden ezt a pletykát Ming-Chi Kuo, az Apple elismert elemzője elevenítette fel. Azóta sokan elgondolkoztak azon, hogy vajon ez igaz lehet-e, köztük személy szerint engem sem hagy nyugodni a téma. Nézzük is meg tehát, hogy mik az esélyek arra, hogy a pletyka valósnak bizonyuljon és jövőre valóban olcsóbb MacBook-okat kapjunk.

 

Honnan származnak a pletykák?

A DigiTimes szeptemberi jelentése szerint az Apple 2024 végén dobhat piacra egy megfizethetőbb MacBook-termékcsaládot, ami egy külön szegmens lenne az almás cég laptopjain belül, elkülönülve a vállalat meglévő MacBook Air és Pro sorozataitól. Kuo most úgy véli, hogy az Apple valóban fontolóra vehet (vagy vehetett) egy ilyen lépést a gyengélkedő MacBook-szállítások fellendítése érdekében is, a cél pedig évi 8-10 millió darab körül lehetne, amennyiben valóban kiadnának egy ilyen szériát. Ez jelentős növekedést jelentene a cég jelenleg lassulást mutató Mac szegmensében és egy jó ütemben bevezetett vérfrissítés lehetne.

 

Kuo véleménye(i)

Kuo jóslata az Apple kedden bejelentett közelgő Mac-eseményére való reakcióként érkezett. Az elemző azt sugallta, hogy az Apple október 30-i "Scary Fast" eseménye az M3 chipekre fog összpontosítani, utalva az M3, M3 Pro és M3 Max változatok meglepő, de egyáltalán nem esélytelen idei bejelentésének lehetőségére. Ha az Apple egyszerre adja ki az M3, M3 Pro és M3 Max chipeket, akkor azok valószínűleg az új 13, 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro modellekben fognak szerepelni. Arról még továbbra is folynak a találgatások, hogy vajon néhány nap múlva az Apple vajon valóban leleplezi-e az M3 chipeket, vagy csak egy azt megelőző köztes lépést tesz meg 2023 végén, az ünnepi szezon előtt. Az viszont szinte biztos, hogy az Apple nem ezen a néhány nap múlva esedékes eseményen tervezi bejelenteni az olcsóbb MacBook szériát.

Habár ugyanakkor az is igaz, hgoy szintén Kuo korábban (nem is olyan régen) még azt jósolta, hogy az Apple valószínűleg nem fog új MacBook Pro modelleket bemutatni 2023-ban a "korlátozott 4Q 23 (2023 negyedik negyedéve) szállítások" miatt. Most azt becsülte, hogy ha novemberben vagy decemberben mégis megjelennek az új M3 chip szériával szerelt MacBook Pro-k, akkor a szűkös kínálat 2024 első negyedévéig tart majd ki.

Az elemző szerint a Mac szállítások az "M2 korlátozott számítási teljesítmény frissítése" miatt csökkentek, ami nem kizárt, hogy elég okot ad annak, hogy az Apple az alacsony gyártási volumen ellenére már idén bevezesse az M3-as MacBook Pro modelleket. "Elméletileg az M3-nak jelentősebb számítási teljesítménynövekedést kellene nyújtania" - mondta Kuo, de ha az M3 nem tudja fellendíteni a Mac-ek iránti jelenleg lassuló keresletet, az aktiválhatja az Apple tervét egy "megfizethetőbb MacBook modell" bevezetésére.

 

Milyen lehet ez az új MacBook?

Az eredeti tajvani jelentés szerint az Apple megfizethetőbb MacBookjai néhány dizájnváltozással érkeznek majd a drágább modellekhez képest, amire azért van szükség, hogy az Apple biztosítani tudja az alacsony árat. Bár a külső megjelenést tekintve a laptopok továbbra is fém burkolatot használnak majd, hogy megmaradjon a jellegzetes Apple Mac esztétika, az "más anyagokból" készülhet.

Ha az Apple végül úgy dönt, hogy bemutat egy olcsó Mac-et, az egy új, 12 hüvelykes MacBook formájában érkezhet. A 2015 márciusában bemutatott eredeti 12 hüvelykes MacBook vékony és könnyű kialakítású volt, mindössze két kilót nyomott, és az Apple első olyan notebook-ja volt, amely ventilátor nélküli kialakítással, USB-C porttal és pillangó mechanikás billentyűzettel rendelkezett. Sajnos az Apple által használt Intel Core M processzorok miatt sokan úgy érezték, hogy az almás vállalat gépeinek túlságosan alacsony a teljesítménye ahhoz, hogy igazolja az aránylag magas árát. Az Apple 2019-ben megszüntette a modell gyártását, helyette maradtak a MacBook Air és MacBook Pro modellek.

 

Ideje visszatérni?

A 12 hüvelykes MacBook visszatérésének lehetőségéről szóló hírek azóta keringenek, amióta az Apple egyedi Apple szilícium processzorokat alkalmaz a készülékein, és elkezdte az M1 MacBook Air-t 999 dolláros kezdőárral kínálni.

A Bloomberg munkatársa, Mark Gurman volt az első, aki komoly pletykákat hozott arról, hogy az Apple újra bevezethet egy 12 hüvelykes MacBook modellt Apple-szilíciummal szerelve, és tavaly azt mondta, hogy a készülék 2023 végén vagy 2024-ben érkezhet. 2023 januárjában viszont szintén Gurman már azt mondta, hogy a 12 hüvelykes MacBook már nem szerepel a vállalat közeljövőbeli tervei közt, de nem zárta ki teljesen a készülék érkezését, ami azt jelenti, hogy 2024-re vagy későbbre tolva még mindig lehetségesnek látszott az eszköz bejelentése.

Ezt követte februárban egy másik pletyka, miszerint az Apple mégis tervezi a 12 hüvelykes MacBook visszavételét a termékpalettára. A jelentés szerint a készülékkel kapcsolatos gyártási tevékenységek folyamatban vannak, és az Apple már az idei év második felében tervezte eldönteni, hogy továbblép-e a sorozatgyártásra. Hogy ez az állítólagos tevékenység összefüggésben van-e a DigiTimes és most Kuo állításaival, amelyek egy olcsó MacBookról szóltak, azt még nem tudni. Az azonban jól látszik, hogy régóta keringenek pletykák egy ilyen MacBook érkeztéről.

Forrás: Macrumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése