Mennyit kell még várni az Apple VR headsetére?

Almás Pletykák   |   2022.06.09 - 08:52   |   Írta: L Ferenc   |   1079
09. jún Mennyit kell még várni az Apple VR headsetére?

Első körben várhatóan januárban vethetünk majd pillantást a sokak által várva várt újdonságra.

Az elmúlt időkben rengeteg pletykát lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy az Apple a közeljövőben piacra fog dobni egy új viselhető eszközt, melyet az eddigi hasonló termékektől eltérően nem a fülünkbe vagy a csuklónkra, hanem a fejünkre kell majd helyezni. Igen, ez az a mind a mai napig meglehetősen titokzatos újdonság, mely a híradásokban rendszeresen VR (Virtual Reality) headset, AR (Augmented Reality) headset, illetve MR (Mixed Reality) néven szerepel. 

Sokan abban bíztunk, hogy a mostani WWDC-n már lesz valamilyen, legalább előzetes bejelentés az új termékkel kapcsolatban, erre azonban végülis sajnos nem került sor. Az Apple állítólag már demózta volna a vadonatúj headsetet, azonban a koronavírus miatt a közelmúltban Kínában elrendelt teljes lezárások komolyan hátráltatták a projektet. 

Az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo legfrissebb információi szerint az új viselhető készülék fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, és amennyiben minden jól megy, akkor az újdonság mérnöki tesztelési folyamata várhatóan még a harmadik negyedévben meg fog kezdőni. 

A hivatalos leleplezésre a dolgok jelenlegi állása szerint 2023 januárjában kerülhet majd sor, és a fejlesztői toolkitek szállítása várhatóan ezután 2-4 héttel fog megkezdődni. Az előrendelési folyamat előreláthatólag 2023 második negyedévében startol el és a forgalmazás körülbelül a 2023-as WWDC magasságában kezdődik majd meg. 

Kuo úgy tudja, hogy a virtuális valóság, illetve kiterjesztett valóság eszköz egy önmagában használható berendezés lesz, vagyis nem kell majd okostelefont vagy számítógépet csatlakoztatni hozzá. Ennek jegyében brutális hardver kerül majd bele, ugyanis a Sonytól származó két darab 4K felbontású micro OLED kijelző meghajtásához igen komoly számítási teljesítményre van szükség.

Előzetes információk szerint a headsetben két processzor kap helyet. Ezek közül a fő egység körülbelül olyan teljesítményű lesz, mint a gyártó újabb Mac számítógépeiben szolgálatot teljesítő M1 chip, a mellette helyet kapó kiszolgáló chipkészlet pedig a szenzorokból érkező adatokat dolgozza majd fel. 

A nem kevesebb, mint nyolc optikai modult felvonultató szemüveg tömegét a kényelmes viselet érdekében igyekeznek a lehető legalacsonyabban tartani. A 200-300 grammosnak ígérkező headset várható ára kapcsán egyelőre igen nagy a szórás, míg egyesek 1000 dollár (370 ezer forint) körüli árról tesznek említést, pesszimista források szerint az indulóár akár 3000 dollár (1,11 millió forint) magasságában is alakulhat. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése