Ilyen lesz egy iPhone 2 év múlva?

Almás Pletykák   |   2021.03.30 - 06:54   |   Írta: ARPII   |   3487
30. márc Ilyen lesz egy iPhone 2 év múlva?

Hosszú távú iPhone előrejelzések.

Még a 2021-es iPhone 13 széria sem jelent meg, viszont sokan már most arról beszélnek, hogy vajon ezután mit várhatunk majd az Apple-től mobil téren. Nem alaptalan a kíváncsiság, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy az amerikai gyártó egy, kettő de akár három évre is előre tervez a telefonok terén, akár részletekbe menően is. Mostanra, pedig számos hiteles forrásból hallhattunk híreszteléseket az iPhone 14-ről és utódjaról is.

 

2022 iPhone 14 és iPhone SE 3?

Az iPhone 2022-ben fogja ünnepelni a 15. születésnapját, illetve a teljes kijelzős dizájn is egy öt éves mérföldkőhöz érkezik majd, a 2017-es iPhone X után. A jelenleg „iPhone 14” névre keresztelt modell a következő funkciókat tartalmazhatja majd:

 

  • Hole-punch kamerakivágás, notch helyett
  • Snapdragon X65-ös 10 Gigabites 5G modem és antennarendszer
  • A16-os processzor, 4nm-es gyártástechnológiával
  • Gőzkamrás termálrendszer, a jobb hűtés érdekében
  • Egyesített kamerasziget, a laposabb dizájn érdekében
  • Továbbfejlesztett telefotó kamera
  • Továbbfejlesztett ultraszéles kamerák az egész szériában

 

2022 azonban nem csak az iPhone 14 miatt lesz izgalmas, hiszen az új iPhone SE is akkor jelenik majd meg, ami két évvel az elődjét követően kerülhet piacra.

 

iPhone 14 széria

 

Android stílusú hole-punch kamerakivágás

 

Az Apple nagy változásokra készül kamera dizájn téren, amit már 2022-ben is megláthatunk, viszont csak a csúcsmodelleknél. Itt az iPhone 14 Pro, és iPhone 14 Pro Max készülékek notch helyett már csak egy egészen kisméretű kerek hole-punch kamerakivágást kapnak majd, amiben a telefon előlapi kamerája kaphat majd helyet, a többi szenzor pedig minden bizonnyal bekerül majd a kijelző alá, vagy esetleg a felső kávába. Az Apple már több hasonló szabadalommal is rendelkezik e téren, így a változás már csak idő kérdése lehet.

Ez a megjelenés már jó pár éve jellemző a csúcskategóriás Android mobilokra, mostanában pedig már nagyon sok középkategóriás készüléknél is észrevehető. A drasztikus változás csak pár évvel később érkezik majd a nem Pro készülékekbe, 2023, de inkább 2024 tájékán.

 

Ez a változás ugyan megkérdőjelezheti azt, hogy akkor miért lenne kisebb notch az iPhone 13-on, amikor a 14-nek már egyáltalán nem lesz, miért nem ugrik a gyártó a 13-nál egyből, vagy vár egy évet a 14-ig a nagy váltásra.

 

A világ első 10 Gigabites 5G modemje és antennája

 

2021 februárjában, a Qualcomm bemutatta a Snapdragon X65-öt, ami a világ első 10 Gigabites 5G modeme, mobiltelefonok számára. A komponens ugyan idei megjelenésű, viszont ne számítsunk arra, hogy az iPhone 13-ban viszontlátjuk majd, erre ugyanis az Apple esetében még várni kell 2022-ig.

 

4nm-es Apple A16

 

A TrendForce információi szerint a 2022-es A16-os processzor már a TSMC új 4nm-es gyártástechnológiájával készülhet, ami tovább növeli majd a teljesítményt, optimalizálja és hatékonyabbá teszi az akkumulátormenedzsmentet.

 

Egyesített kamerasziget

 

Az iPhone 14 minden bizonnyal egy új megjelenést kaphat majd, amiben a kamerasziget és a telefon váza egy azon darabból fog majd állni, ezzel is erősítve a telefon szerkezetét és csökkentve a készülékház vastagságát.

 

Újratervezett hűtési rendszer

 

A 2022-ben startoló gőzkamrás termál rendszert már most is nagy erőkkel tesztelik az amerikai cégnél, ami tovább növelheti majd az akkumulátor élettartamát, és a kijelző idő is drasztikusan megnőhet majd ezután.

Ez a rendszer első körben minden bizonnyal csak a csúcs iPhone modellekben lesz majd elérhető, ez pedig a gyorsabb 5G kapcsolat elérésében tud majd remek segítséget nyújtani.

 

Telefotó és Ultraszéles kamerák

 

Ez a szegmens mind a négy modellt érinti majd szerencsére, és nem csak kisebb ráncfelvarrásokra számíthatunk majd, az Apple ugyanis nagy dolgokra készülnek 2022-ben. A Pro modellek esetében a telefotó kamera egy hat komponensű lencse helyett most egy hét komponensűt használ majd, ami nagy előrelepésekhez vezethet majd a korábbi évekhez képest.

Az iPhone 13 Pro széria az ultraszéles látószögű kamerához is hozzányúl majd, ahol f/2,4-ről f/1,8-as rekeszértékre ugranak majd, illetve lecserélik az öt komponenses lencsét egy hat komponensesre, fix fókusz helyett pedig autófókuszt is kaphatunk majd. Az előbb említett fejlesztések 2022-re megérkeznek majd a sztenderd iPhone 14 modellekbe is, ami sok borsot fog törni a konkurencia orra alá.

 

Harmadik generációs iPhone SE

 

Az új iPhone SE több elemző szerint is 2022 első félévében debütálhat a nagyérdemű felé. Az ugyan még nem tisztázott, hogy az eszköz megtartja majd a jelenlegi 4,7 colos kijelzőt, vagy leköveti majd az iPhone 11 6,1 colos megjelenítőjét, egy Touch ID-val kombinálva a fő gombba integrálva. A frissítés magában foglalhat még egy 6GHz alatti 5G-s modemet és egy új A szériás processzort. Kamera téren örülhetnek majd a felhasználók, ugyanis az sem kizárt, hogy a készülék most először két kamerával érkezik majd, amiből az egyik egy ultraszéles látószögű szenzor lesz.

 

2023: iPhone 15 és hajlítható iPhone

Ebben az esztendőben lesz 10 éve, hogy megjelent a nagy népszerűségnek örvendő iPhone 5S, illetve öt éve, hogy megjelent az első nagyobb, teljes kijelzős iPhone, a XS Max. A 2023-ban megjelenő „iPhone 15” ezeket a funkciókat tartalmazhatja majd:

 

  • Egy igazi teljes kijelzős dizájn, notch vagy hole-punch kivágás nélkül
  • Kijelző alatti Touch ID szenzor
  • Periszkópos telefotó kamera
  • A17 processzor, 3nm-es gyártástechnológiával
  • Apple fejlesztésű 5G modem

 

Emellett arról is szó esett, hogy 2023-ban bemutatkozhat egy teljesen új elgondolású iPhone modell, amit hajtogathatunk is majd. Ez az információ még inkább csak ígéret, mintsem egy kézzel fogható, működő termék, éppen ezért érdemes fenntartással kezelni az ilyen távoli jövőre való spekulációkat.

 

iPhone 15 széria

 

Igazi teljes kijelzős iPhone

 

Az informátorok legalább egy teljes kijelzős iPhone eljövetelét ígérik 2023-ra, ami mégha nem is következik be, akkor bizonyára a többi nem Pro modell is megkaphatja majd az ízlésesebb hole-punch kivágást, ami szintén nagy előrelépés lenne a notch után.

 

Kijelző alatti Touch iD

 

A helyzet itt is hasonló, az elemzők ugyanis azt tartják elképzelhetőnek, hogy a Pro Max modell már kijelzőbe integrált ujjlenyomatolvasót kaphat 2023-ra, amivel még egy biometrikus azonosítást is tud majd kínálni a felhasználók számára, a Face ID mellett.

 

Periszkópos kamera

 

2023 a telefotó kamerák éve is lehet, hiszen ekkor végre megtörténhet az előrelépés a 2x és 2,5x-es optikai zoomról, ami napjainkra már eléggé elavultnak számít. A Huawei P40 Pro+ például már 10x optiaki zoomot is képes elérni a periszkópos kamerájával, ezzel azonban nincsen egyedül, hiszen erre már a Samsung Galaxy S21 Ultra is képes.

A különbségen zongorázni lehet majd, így már alig várjuk, hogy az iPhone 15 is adaptálja a periszkópos kameraelrendezést, amivel valószínűleg képes lesz majd 5, de akár 10x optikai zoomra is, képromlás nélkül. Sajnos viszont az Apple számtalan falba ütközött egy saját technológia kifejlesztése terén, ugyanis a legtöbb már szabadalmakkal védett. Így az amerikai cég kénytelen lesz szabadalmi díjat fizetni egy másik gyártó számára, például a Samsung részére, aki egy „golyó-tipusú megoldást” alkalmaz.

 

3nm-es Apple A17

 

Az Apple ilyen téren is előrelátó, ugyanis már most készülnek a 3nm-es gyártástechnológiával konstruált processzorokra, amit a TSCM fog majd számukra szolgáltatni az iPhone 15-höz. Ez a technológia az A17-es processzor képében hatalmas előrelépés lesz majd a jelenlegi 5nm-es eljárással szemben, itt akár 30%-os növekedést is megfigyelhetünk majd.

 

Apple fejlesztésű 5G modem

 

A legjobb teljesítményt akkor tudjuk elérni, ha minden komponenst tökéletesen képes együttműködni, ezt pedig az Apple is tudja, éppen ezért fognak saját 5G modemet gyártani, a Qualcomm-os helyett. Ez a komponens pedig már 2023-ban bekerülhet minden egyes iPhone modellbe.

A jelentések szerint az Apple már 2020-ban megkezdte a lapka fejlesztését, miután felvásárolta az Intel okostelefon modem üzletének nagy részét egy évvel korábban, hogy megerősítse az erőforrásait. Egy Barclays nevű kiszivárogtató szerint a komponens képes lesz támogatni a 6GHz alatti tartományt és a mmWave-et is az 5G esetén.

 

Az első hajlítható iPhone

 

Az nem is kérdés, hogy az Apple már jó pár éve dolgozik egy hajlítható kijelzőn, ami több forrás szerint is egy 7, vagy 8 colos flexibilis OLED panel lesz. Ezt akár már 2023-ban viszont láthatjuk egy felhasználóknak szánt termékben. A nagy kijelző mellett az sem kizárt, hogy ez lesz az első iPhone ami támogatja majd az Apple Pencilt.

Persze itt is fontos hozzátenni, hogy 2 évre előre nehéz pontosat jósolni, hiszen bármi közbejöhet, így mindenképpen kezeljük fenntartással az eddig olvasottakat. Mindenesetre az kétségtelen, hogy izgalmas éveknek nézünk elébe az Apple háza táján.

Ti melyik mobilt várjátok a leginkább, szerintetek lesz 2 év múlva hajlítható iPhone? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése