Tesztelni kezdik a szétnyitható iPhone-t

Almás Pletykák   |   2020.11.17 - 08:26   |   Írta: L Ferenc   |   4057
17. nov Tesztelni kezdik a szétnyitható iPhone-t

Érkezőben az Apple flexibilis kijelzős készüléke.

Az Apple nemrégiben dobta piacra a vadonatúj iPhone 12 termékcsalád tagjait, melyek több területen is fejlődést mutatnak a tavalyi iPhone 11-es modellekhez képest. Hasonló mértékű előrelépésre számíthatunk 2021-ben is, vagyis az Apple a zajos revolúció helyett kitart a csendesebb evolúció mellett, de ha minden jól megy, akkor 2022-ben igazi nagy durranás jön majd.

Ez pedig nem lesz más, mint az első szétnyitható kialakítású iPhone, melynek belsejében egy flexibilis kialakítású érintőképernyő található. Ezzel az egyelőre meglehetősen titokzatos készülékkel kapcsolatban a közelmúltban rengeteg pletykát lehetett hallani, a legfrissebb híradások pedig arról szólnak, hogy az Apple arra kérte a beszállító partnereit, hogy készítse el a telefon első próbadarabjait. 

Ezek a Foxconn és Nippon Nippon által gyártott prototípusok azonnal tesztelési fázisba kerülnek: az Apple első körben a flexibilis kijelzőt és a nyitómechanikát kívánja kitenni alapos nyúzópróbának. A készüléknek állítólag több mint 100 ezer nyitást/csukást kell majd kibírnia. Összehasonlításképp, a legtöbb hordozható számítógép zsanérját 20-30 ezer nyitásra méretezik, a felsőkategóriás termékek pedig körülbelül 50 ezer nyitást bírnak ki. Mivel egy mobilt jelentősen többször nyitogatunk és csukogatunk, mint egy notebookot, a speciális zsanérnak és a rugalmas kijelzőnek komolyabb tartósságról kell tanúbizonyságot tenniük. 

Az első szétnyitható iPhone kijelzőjét várakozások szerint a dél-koreai Samsung fogja szállítani, a nyitómechnikáért a tajvani Foxconn felelős, az összeszerelést pedig az ugyancsak tajvani Nippon Nippon végzi. Az Apple állítólag még nem döntötte el, hogy a flexibilis iPhone-ba normál OLED kijelző, vagy újgenerációs microLED panel kerüljön. Utóbbi többek közt nagyobb fényerővel, jobb szaturációval és hatékonyabb energia-menedzsmenttel kecsegtet. 

Emlékezetes, hogy a világ első kereskedelmi forgalomban kapható flexibilis OLED kijelzős okostelefonját 2018 végén a Royole leplezte le, de nem adtak el belőle jelentős mennyiséget. 2019 elején a Xiaomi is demózott egy hasonló készüléket, majd pedig a Samsung bemutatta az első körben komoly problémákkal kiadott Galaxy Foldot, a Huawei pedig előrukkolt a Mate X-szel. Aztán kijött a szétnyitható Motorola Razr, amit a Samsung Galaxy Z Flip, a Samsung Galaxy Z Fold2, illetve a Huawei Mate Xs követett. Ezek közös vonása a nem teljesen átgondolt ergonómia, illetve az átlagnál jelentősen magasabb ár, valamint a relatíve szerény eladási mennyiség. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése