Csak jövőre kapnak szuper Samsung kijelzőt az iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2020.08.10 - 12:09   |   Írta: L Ferenc   |   1381
10. aug Csak jövőre kapnak szuper Samsung kijelzőt az iPhone-ok

OLED fronton egy év késésben lesznek az almás mobilok a Samsung riválisokhoz képest.

A Samsung a múlt héten jelentette be legújabb business kategóriás csúcsmobilját, a cerkával is használható Galaxy Note20 Ultrát, melynek egyik legfontosabb újdonsága az elődjéhez képest a kijelző kapcsán keresendő. Ez pedig nem más, mint a maximum 120 Hz-es frissítésű LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide) érintőkijelző, amit az iPhone-ok is meg fognak kapni, erre azonban még várnunk kell egy évet.

A 120 Hz-es frissítés már ismerős lehet a Samsung által idén tavasszal piacra dobott mainstream csúcskészülékből, a Galaxy S20 Ultrából, az LTPO technológiát azonban most először a Galaxy Note20 Ultra esetében vetette be a gyártó. Illetve ugyanilyen kijelzőt kap az előzetesen már bejelentett, de részletesebben csak szeptember elején taglalandó, flexibilis belső paneles Galaxy Z Fold 2 is.

A Samsung egyébként nem LTPO-ként, hanem HOP-ként (Hybrid Oxide Polycrystalline silicon) hivatkozik az új technológiára, pontosabban ezzel a branddel vezeti be a piacra. Jól értesült források szerint az Apple várhatóan 2021 őszén jelenti majd be első olyan okostelefonjait, melyekben a Samsung-féle HOP kijelző lesz, és az idén ősszel érkező iPhone 12 szériának még a legdurvább csúcsmodelljében sem lesz HOP technológia, illetve 120 Hz-es frissítés. 

Megjegyzendő, hogy mind a Apple-nek, mind a Samsungnak vannak már LTPO, illetve HOP technológiájú kijelzővel felvértezett termékei, csak ezek nem okostelefonok, hanem okosórák. Az Apple elsőként a 2018-ban debütált Watch Series 4-be szerelt ilyen panelt, a Samsung pedig a tavaly kijött Galaxy Watch Active 2-t vértezte fel ilyen kijelzővel.

Joggal merülhet a fel a kérdés, hogy a gyakorlatban mi az előnye az LTPO technológiának? Nos, iparági adatok szerint az LTPO alapon nyugvó OLED kijelzők 15-20 százalékkal kevesebbet fogyasztanak, mint a hasonló méretű és felbontású LTPS (Low-Temperature Polycrystalline Silicon) OLED társaik. Ezáltal az ilyen kijelzős készülékek érezhetően hosszabb üzemidőt képesek biztosítani.

A néhány napja leleplezett és a kereskedelmi forgalomban hamarosan felbukkanó Galaxy Note20 Ultráról egyelőre még nem készültek minden részletre kitérő alapos tesztek, így egyelőre nem tudni, hogy a 6,9 colos képátlójú érintőképernyővel szerelt új zászlóshajó Samsung milyen üzemidővel bír. Ugyanekkora képátlójú, de kicsit hosszukásabb kialakítású és némileg szerényebb hasznos felületű panel található a Galaxy S20 Ultrában is, de míg ebben a készülékben kereken 5000 mAh kapacitású akkumulátor rejtőzik, addig a Galaxy Note20 Ultrába a cerka miatt csak egy 4500-as telep fért. 

Az S20 Ultrához képest a Note20 Ultrában előrelépés, hogy a kijelző frissítési frekvenciája dinamikusan változhat 1-től egészen 120 Hz-ig, annak megfelelően, hogy például egy statikus weboldalt olvasunk éppen, vagy videót nézünk, esetleg játszunk éppen. A Samsung a statikus tartalmaknak tartja meg az 1-11 Hz-es értékeket, a videók esetében 30-60 Hz-et alkalmaz, a játékok esetében pedig 48-120 Hz-es frissítést használ. Az olcsóbb és jelentősen egyszerűbb kivitelű Note20 6,7 colos képátlójú kijelzője maradt 60 Hz-es, csakúgy, mint az összecsukható Galaxy Z Fold 2 külső képmegjelenítője.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése