Régóta várt, de talán haszontalan funkción dolgozhatnak az Apple Watch fejlesztői

Almás Pletykák   |   2018.09.03 - 17:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   2535
03. szept Régóta várt, de talán haszontalan funkción dolgozhatnak az Apple Watch fejlesztői

Egyesek számára felüdülés lenne, mások pedig teljesen feleslegesnek tartanák, ha az Apple bevezetné ezt az újítást.

Elsőre talán minden okosórát használónak különös volt a tény, hogy a lógó kar csuklóján levő kütyü nem mutatja az időt. Persze az emberek döntő része hamar ráeszmél, hogy egy hagyományos óránál is meg kell emelnie a karját, ha le akarja olvasni a számlapot, az Apple Watch pedig a mozdulat végére már bőven felvillantotta a kijelzőt.

Egyesek számára ennek ellenére is nehéz elfogadni, hogy az asztalra helyezett, vagy az egyszerűen csak nem megemelt óra nem mutat időt.

Az Apple talán már dolgozik is egy megoldáson, amely elhozza a megváltást azok számára, akik így nem fogadják el az okosórákat. Legalábbis az egyik legújabb szabadlmuk erre enged következtetni.

Először is érdemes átgondolni, hogy ez jelenleg miért nem így működik. Először is az okosórák kijelzőjének folyamatos működése jócskán képes lenne lefaragni az üzemidőből, másodszor pedig nem szabad megfeledkezni az OLED kijelzők DNS-ében kukacoskodó beégéses problémáról, amely nem csak az órák, de az okosmobilok esetén is okozhat kellemetlenségeket.

Az Apple az utóbbira keres megoldást. A szabadalmuk szerint egy olyan módszer kidolgozásán ügyködnek, amellyel szoftveresen üthetnék ki a beégő pixelek gondját. A leírás szerint folyamatos monitorozás mellett tartanák a megjelenítő pixeleit, számolva azt, hogy melyik képpontot mennyi ideig világított a kijelző életében.

Ennek alapján számolhatnák, hogy a kijelző melyik részén számíthatnak problémás pixelekre, amelyeknek a fényerejének és árnyalatának automatikus finomhangolásával gyakorlatilag kisimíthatnák a képet.

A kijelző statisztikáinak jegyzése a szabadalom szerint méretes tárolókapacitást igényel, amit nem bízhatnak az okoseszközök általános belső tárhelyére, hiszen idővel a felhasználó azzal szembesülne, hogy az eszköz magától felemészti a kapacitását. Persze erre a problémára egy átdolgozott belsővel könnyen kialakíthatnak egy plusz tárolóegységet, amely csak az OLED kijelző hibájának kiküszöbölésére hivatott. Az akkumulátorhelyzet pedig a technológia folyamatos fejlődése mellett biztosan megoldja önmagát. Egyébként is az energiatárolók szakemberei szerint az elkövetkezendő néhány évben hatalmas áttörésekre számíthatunk a fogyasztói elektronikák akkumulátorainak terén.

Így oldhatja meg az Apple a néhány csoport által hiányosságnak elkönyvelt, mégis a felhasználók többsége szerint felesleges funkciót. A mindig működő, a pixelek kiégését szoftveresen orvosoló megjelenítők pedig nem csak az Apple Watch-ban, hanem például az OLED-es mobilokban is megjelenhetnek idővel.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése