Az Apple nagyon ütős fejlesztéseket tervez

AlmaBlogger   |   2024.07.25 - 22:30   |   Írta: Hidasi Ákos   |   739
25. júl Az Apple nagyon ütős fejlesztéseket tervez

Talán elsőre nem tűnt úgy, de az Apple szokás szerint pontosan tudja, hogy mit csinál.

A technológia jövője néha meglepő irányokba halad, egy nyilvánvaló utat választ, majd hirtelen megfordul, és egy kevésbé járt útra tér vissza. Volt idő, amikor a jövőt a távolról kiszolgáló szerverek által működtetett, gyenge klienseszközök jelentették, (ami után jött egy korszak, amikor egyértelműnek tűnt, hogy már nem ezekben látjuk a jövőt) - és aztán (a felhőszolgáltatásoknak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően) újra az tűnik a jövő irányának.

A mesterséges intelligencia térnyerése a technológiai iparban - jó vagy rossz, kígyóolaj vagy világmegváltó (valószínűleg mindkét esetben a kettő között van) - sok feltételezést felborított azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik a technológia és hová tart. A hagyományos bölcsesség szerint az Apple le van maradva, és az AI hátrányos helyzetbe hozza. Ez lehet, hogy igaz, de... talán mégsem. Az is lehet, hogy az almás vállalat csupán nem hajlandó felülni arra a hintára, amit a jelen trendek jelentenek. Talán az Apple-nek egy kicsit más a terve...

 

A készülék ereje

A mesterséges intelligenciáról általában úgy gondolkodnak, mint a felhőalapú számítástechnika feladatáról. Szeretne AI funkciókat betanítani vagy telepíteni? Építsen vagy béreljen több szervert több adatközpontban, tele energiaigényes GPU-kkal. Az Apple erőssége a fogyasztói termékek gyártása (és mindig is az volt), nem pedig az adatközpontokban elhelyezett szervereké. És csak azért, mert az AI-t a felhőben élő koncepciónak tekintik, még nem jelenti azt, hogy ez mindig így is marad. Amikor az Apple telepíti az Apple Intelligence-t, akkor azt a világ minden táján szétszórt Apple-eszközök millióin teszi majd. A Neural Engine-be és általában az Apple szilíciumba való befektetése azt jelenti, hogy az Apple olyan AI funkciókat tud telepíteni, amelyek az emberek által már birtokolt készülékeken futnak. (És, ami még egy újabb lökést ad az Apple profitjának, ez motiválja majd az embereket, hogy frissítsék a hardverüket az Apple Intelligence-t támogató modellekre).

Néhány Apple Intelligence funkcióhoz felhőszerverekre lesz szükség az Apple Private Cloud Compute rendszerét használva, de a funkciók nagy része magukon az eszközökön fog működni. Bár a helyi eszközök talán nem olyan erősek, mint a felhőszerverek, de helyi eszközök esetében nincs szükség adatátvitelre egy potenciálisan lassú hálózaton keresztül -, és ennek eredményeképpen gyorsabbak és gyorsabban is reagálnak.

De ennél többről van szó. Puszta számokról van szó: az iPhone-ok millióinak számítási teljesítményét nem lehet alábecsülni. Ez óriási teljesítmény, de nem az adatközpontban. És ez rengeteg lehetőséget szabadít fel - az Apple és az alkalmazásfejlesztők számára is.

 

Elosztott számítástechnika

A felhőszervereken végzett AI-munka drága, de egy iPhone-on (vagy Mac-en vagy iPad-en) viszonylag olcsó. (Bár megjegyzem, hogy azzal, hogy az Apple a mesterséges intelligenciát az eszközre költözteti, a felhasználóknak a saját villanyszámlájukon kell fizetniük a számítási teljesítményért, amikor töltik a készüléküket.) A vállalat már több népszerű AI-keretrendszert is átalakított, hogy hatékonyan fusson az Apple szilíciumán, és kétségtelenül továbbiak is érkeznek.

Gondoljatok erre: Egy fejlesztő olyan alkalmazást ír, amely profitálhat az AI-funkciókból, de nem engedhet meg magának egy hatalmas felhőinfrastruktúrát. Képzeljünk el például egy podcast-alkalmazást, amelynek epizódátiratokat kell generálnia. Az Apple Podcasts ma ezt teszi, de úgy, hogy minden létező podcastot fogyaszt, és hatalmas felhőszerver-technológiát vet be a problémára. Ez működik, de az Apple számára drága, a független podcast-alkalmazások számára pedig költséges. Most nézzük meg az alternatívát: Olyan alkalmazások, amelyek nem a felhőt használják, hanem a felhasználó eszközeire hagyatkozva végzik el a munkát.

Egy podcast-alkalmazás például letölthet egy epizódot, majd ellenőrizheti, hogy van-e elérhető átirat. Ha van, akkor letölti - a munka elvégezve. Ha nincs, akkor egy olyan átíróprogrammal, mint a Whisper, menet közben maga is átírhatja az epizódot, majd ezt az átiratot feltöltheti a podcast-alkalmazás adatbázisába. Egy fejlesztő (beleértve magát az Apple-t is!) ezt a megközelítést használhatja arra, hogy a felhasználói bázis egyesített számítási teljesítményét egy drága felhőszerverek alternatívájaként használja.

Idővel, ahogy az eszközök egyre nagyobb teljesítményűek lesznek, a modellek pedig egyre hatékonyabbá válnak, a dolgok igazán érdekessé válhatnak. Képzeljük el, hogy a felhőszerverek hatalmas csoportját egymillió Mac, iPhone és iPad fogja legyőzni, amelyek együtt dolgoznak egy közös cél érdekében. Jelenleg ez egy kicsit furcsának tűnik, de ha van olyan vállalat, amelyik el tudja hajlítan a technológiai fejlődés ívét az adatközpontoktól a személyes eszközök felé, az az Apple.

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése