Az Apple részvénye újabb rekordot döntött

Apple Hírek   |   2024.07.15 - 14:32   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1446
15. júl Az Apple részvénye újabb rekordot döntött

Ismét az Apple a világ legértékesebb vállalata.

FŐ ÜZENET:

Az Apple részvényeinek árfolyama hétfőn újabb történelmi csúcsot ért el, miután egy pár befektetési cég jelentősen megemelte a részvényre vonatkozó árcéljait, ami az Apple részvények legújabb pozitív irányú lökését adta a forrón várt generatív mesterséges intelligencia iPhone-ok megjelenése előtt.

 

FONTOS TÉNYEK

Az Apple részvényei a hétfői kereskedésben 2,9%-kal emelkedtek, és új napközbeni csúcsot értek el 237,23 dolláron, a délutáni 234 dollár feletti árfolyam pedig a múlt heti 232,98 dolláros rekord záróértéket is felülmúlta, amivel az Apple piaci kapitalizációja világrekordot jelentő 3,59 billió dollárra nőtt, több mint 200 milliárd dollárral meghaladva a következő legnagyobb vállalat, a 3,36 billió dolláros Microsoft értékét.

Az emelkedés azután következett be, hogy a Bloomberg beszámolt az Apple indiai eladásainak 33%-os éves növekedéséről, ami a vállalat globális növekedési potenciáljának egy igencsak erős jele. Mindeközben azonban továbbra is kérdésesnek számítanak a kulcsfontosságú kínai szegmensben a csökkenő eladási trendek. Mindazonáltal a Loop Capital és a Morgan Stanley elemzőinek értékelései mind reményt keltőek voltak, amelyek az Apple nyereségpotenciáljáról szólnak, mivel az első AI iPhone-ok bemutatója már csak hónapokra van.

Az Ananda Baruah által vezetett Loop Capital elemzői tartásról vételre változtatták az Apple részvényeire vonatkozó ajánlásukat, és 231 dollárról 300 dollárra emelték a részvények célárát, ami a legmagasabb a FactSet által követett elemzők közül, ami az Apple 4,6 billió dolláros valós piaci értékét jelentené, ami mintegy 28%-kal magasabb, mint a jelenlegi érték.

A cég azt mondta, hogy lehetőséget lát az Apple számára, hogy megkülönböztesse magát, mint a „Gen AI alaptábora”, és ahhoz hasonlította, ahogyan az Apple az iPod és az iPhone kezdeti megjelenéséből profitált a fogyasztók figyelmének és tőkéjének megragadásában az elmúlt két évtizedben.

Az Erik Woodring vezette Morgan Stanley csoport az Apple-t nevezte meg kedvenc amerikai informatikai hardverpiaci választásának, és célértékét 213 dollárról 273 dollárra emelte, ami 16%-os emelkedést és 4,2 billió dolláros piaci értéket jelent.

A Morgan Stanley hasonlóképpen feljavította a „közelgő” iPhone-frissítési ciklusra vonatkozó várakozásokat, mintegy 498 millió új iPhone-értékesítést prognosztizálva a 2025-ös és 2026-os pénzügyi évekre, valamint 488 milliárd dollár értékű iPhone-bevételt ebben az időszakban, ami 22%-os növekedést jelent a 399 milliárd dollárhoz képest, amelyet az Apple a szeptemberben záruló 2023-as és 2024-es pénzügyi évekre prognosztizál.

 

FONTOS ÖSSZEFOGLALÓ

„Az Apple 40 éves története során még soha nem volt ilyen nagy az iPhone telepített bázisa (több mint 1,3 milliárd készülék van jelenleg az emberek kezében), ilyen hosszú a csereciklusa (4,8 év), és egy új technológiát egyszerre ilyen kis felhasználói csoportra (az iPhone/iPad telepített bázis 8%-a) korlátoztak” - nyilatkozta Woodring. Ez tehát azt jelentené, hogy a jelenleg már megvásárolt, az emberek által birtokolt iPhone-ok mintegy 92%-a kiszorul majd egy új, izgalmas technológia felhasználásából. Ez hatalmas löketet jelenthet a csereciklus lerövidülésére és a vásárlási számokra nézve.

 

KULCS HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

Évekig tartó találgatások után az Apple június 10-én hivatalosan is bejelentette „Apple Intelligence” generatív AI terveit, beleértve a ChatGPT (Mostanra már hatalmas sikert aratott chatbot) integrálását az iOS operációs rendszerbe, amelynek szeptemberi megjelenését tervezik. Az Apple részvényei a bejelentés óta több mint 20%-kal emelkedtek, és ezzel meghaladták az S&P 500 5%-os emelkedését, mivel a befektetők úgy tűnik határozottan hisznek a vállalat AI-víziójában (a részvények eddig elmaradtak más nagy technológiai nevektől, például a Microsofttól, mivel egész mostanáig a befektetők számára az Apple az AI fegyverkezési versenyben lemaradni látszott). Az Apple, amely az elmúlt évtized nagy részében a világ legnagyobb vállalata volt, a múlt hónapban ismét megelőzte a Microsoftot a világ legnagyobb vállalataként, miután januártól júniusig elvesztette ezt a címet.

 

MIRE KELL FIGYELNI

Az iPhone reneszánszának bizonyítékaira egyelőre ne számítsunk az Apple augusztus 1-jén esedékes eredményjelentésében: az elemzői előrejelzések szerint, valamint a FactSet szerint a 2020-as, szeptemberrel záruló negyedév óta a leggyengébb negyedéves iPhone-eladások lesznek, 38,7 milliárd dollárral. A konszenzusos előrejelzések szerint azonban az idei ünnepi negyedévben 72,4 milliárd dolláros iPhone-bevétel rekordot fognak elérni, ami már sokkal jobb kilátásnak ígérkezik.

Forrás: Forbes

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése