Baby Reindeer・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.07.09 - 18:15   |   Írta: Ca$h   |   708
09. júl Baby Reindeer・AppleTV (Netflix)

Egy rabul ejtő igaz történet.

„Jó tett helyében jót várj.” – szól az ősrégi mondás. Ebből is látszik, hogy sajnos a régi bölcsességek se váltják már be az ígéretüket. Ugyanis Donny Dunn (Richard Gadd) akinek mindig is aranyból volt a szíve, egyik nap meglátott egy elkeseredett nőt belépni a bárba, aki próbálta palástolni, milyen rosszul van, de Donny csak észrevette. Pultosként odament hozzá és megkérdezte mit adhat a hölgynek, aki azt mondta hogy semmit, mert nincsen pénze. Mi lenne ha meghívnám egy italra? – kérdezte Donny, erre a nőnek mintha teljesen megváltozott volna az arca. Pár másodperc leforgása alatt kivirult, majd be nem állt a szája, folyamatosan csak fecsegett olyanokról, hogy ő valójában egy ügyvéd, több lakása is van, majd hisztérikusan el kezdett nevetni Donny minden egyes poénján. Eléggé ijesztő jelenet volt ez a srácnak és mindenkinek aki látta, de valahogy a nőnek olyan különleges és erőteljes kisugárzása volt, hogy nem bánta a vele eltöltött időt. Egy kérdés viszont nem hagyta nyugodni a srácot; ha ő tényleg ügyvéd és ennyi lakása van, miért nincsen pénze arra hogy igyon egy italt?

Ez a nő volt Martha Scott (Jessica Gunning) a nő, aki az elkövetkező években pokollá tette Donny életét. Egy kedves gesztus, egy ártatlan, jóindulatú cselekedet pont egy olyan mérhetetlenül sérült embert talált meg, akit nem kellett volna. Martha valahogy megtudta Donny e-mail címét és ettől a pillanattól fogva naponta több száz levelet írt neki, egyszerű és rövid egysorosokat, borzalmas helyesírással, amit elolvasni és értelmezni is alig lehetett. Még szerencse hogy nem adtam meg neki a számomat, gondolta Donny, bele se mert gondolni mi lenne akkor vele. Pár találka után nyilvánvalóvá vált, hogy Martha nem normális, és amikor Donny rákeresett a neten hátha van róla valami információ, olyan dolgokat talált róla ami nagyon megijesztette őt. Martha ugyanis egy végtelenül intelligens, valóban jogi diplomával rendelkező, ámbátor régóta nem aktív (mivel már évek óta elvették az engedélyét) ügyvéd, aki amolyan profi zaklató. Igen kedves olvasó jól olvastad, néha úgy alakul, hogy nem egy nő lesz a zaklatás tárgya, hanem egy férfi, hiszen sem a zaklatás, sem pedig a nemi erőszak nem köthető nemekhez. Sok olyan esetről tudni, amikor ezeknek az általában nőkkel történő eseményeknek egy férfi lett az áldozata. Eddig még én se nagyon láttam ilyet a saját szememmel, de hála Richard Gadd valódi történetének átestem a tűzkeresztségen és meg kell hogy mondjam egészen döbbenetes amiken keresztül kellett mennie.

A Szarvasbébi nem egy valós eseményeken alapuló, vagy valós események által ihletett történet, hanem kerek perec ki van írva az elején hogy ez bizony valós történet. Amiből arra kell következtetnünk, hogy valószínűleg pár rendezői vagy dramaturgiai fogástól eltekintve, ezek a dolgok úgy történtek meg ahogyan mi azt a sorozatban láthatjuk. Richard Gadd az irója és főszereplője is a sorozatnak, aki ráadásul magát játssza, tehát valójában vele történtek meg ezek a dolgok, elvileg pontosan úgy ahogyan azt láthatjuk majd. Elképesztő hype előzte meg a sorozatot, igaz mi itthon nem sokat tudhattunk ezekről az eseményekről, de még nálunk is bármerre nézett az ember csak azt látta, olvasta és hallotta, hogy ez a sorozat egyszerűen döbbenetes. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de velem ilyenkor mindig az történik, hogy kialakul bennem egy természetes védekezés, hogy ha valami olyan szinten jó hogy mindenki erről beszél még a Puzsér is, akkor én csak azért se nézem meg. Ilyen volt nálam például a Breaking Bad is és amikor végül megnéztem nem hittem a szememnek, de komolyan, a mai napig az világ egyik legjobb sorozatának tartom a top 5-ben ott a helye ez nem kérdés. Ezúttal nem vártam éveket, nem voltam annyira makacs, de kellett pár hónap hogy nagy nehezen rávegyem magam.

Szerencsére a sorozatnak piszkosul jó a hangulata, nagyon szépen fel van építve benne a dráma és a nagy fordulat amire bizony nem igazán lehet felkészülni, mivel a sori angol és én imádom az angol humort, kultúrát, nyelvet, egyszerűen mindent ami angol, ezért olyan hamar beszippantott magába hogy képtelen voltam abbahagyni. Szerencsére pont egy olyan napot választottam a nagy startra, amikor tudtam hogy ha úgy van akár egy fenékkel le tudom majd binge-elni, mondanom sem kell hogy ez meg is történt, gyakorlatilag pisilni is rohanva mentem ki annyira magával ragadott az egész hangulata. A közepe felé kezd nagyon bedurvulni és olyan dolgok történnek majd benne, amik bizony nem az én gyomromnak és izlésemnek megfelelőek, illetve bevallom nem igazán számítottam ilyenekre, szóval meglepetésként ért pár esemény a történetben. A végére viszont szépen a helyére kerülnek a dolgok, minden jó ha vége jó alapon csak jóra fordul minden. Mi meg csak nézünk magunk elé és nem hisszük el hogy ilyen létezik, mert ez bizony megtörténhet akárkivel.

A Baby Reindeeren nagyon érződik, hogy egy ember egész életének munkássága van benne, aki szó szerint a maga bőrén tapasztalt meg mindent amit a történetben láthatunk. Nem hiszem hogy létezik olyan ember aki cserélne vele, de egy valami biztos. Donny / Richard mindent megtett annak érdekében hogy sikeres komédiás lehessen és elképesztő áldozatok árán csak megtalálta a saját hangját, saját stílusát, a történetét és végül sikerrel járt. Ez valójában egy sikertörténet, egy utazás az emberi pszichébe, mert bizony a legdúrvább traumákat is fel lehet dolgozni, csak meg kell találni a módját a gyógyulásnak és soha nem szabad feladni, mert aki megteszi annak bizony vége lesz, soha nem gyógyul meg. Ha pedig alaposan odafigyelünk még azt is megtudhatjuk honnan van ez a borzalmas és idióta cím. Ez a sorozat sokkal több annál mint amilyennek gondoltam, rengeteget ad az embernek, de csak ha képesek vagyunk kicsit nyitottak lenni. Olyan mint egy meleg ölelés a kéz és láb nélküli embertől, aki bebizonyítja hogy nem kellenek végtagok ahhoz hogy igazán érezzük egymás testét és lelkét. Viszont nem tartom egy tökéletes sorozatnak, nem egy Lost vagy egy Leftovers, persze nem is lehet velük összehasonlítani, mert ez nem egy kitalált történet hanem egy valódi, de mégis több olyan dolgot is tudnék mondani ami nem tetszett benne, csak éppenséggel nem akarom besározni az élményt senkinek, inkább tapasztald meg magad és döntsd el rád milyen hatással volt!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.8 | Rotten Tomatoes: 98% | Metacritic: 88
Baby Reindeer (miniseries | 2024)
Életrajz, Dráma

Rendezte: Weronika Tofilska, Josephine Bornebusch
Írta: Richard Gadd
Zene: Evgueni Galperine, Sacha Galperine
Szereplők: Richard Gadd, Jessica Gunning, Nava Mau, Michael Wildman, Danny Kirrane, Nina Sosanya, Shalom Brune-Franklin, Thomas Coombes, Mark Lewis Jones, Amanda Root, Alexandria Riley

Játékidő: 7x 30perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Dark Matter sorozatkritika

>>> Sugar sorozatkritika

>>> Dead Boy Detectives sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése