Van sokkal jobb választás is a MacBook Air-nél

AlmaBlogger   |   2024.03.21 - 09:39   |   Írta: Hidasi Ákos   |   23
21. márc Van sokkal jobb választás is a MacBook Air-nél

Nem mindenki számára jó választás a MacBook Air

Az Apple MacBook Air hihetetlenül népszerű készülék, és a vléeményem szerint jelenleg a legjobb MacBook, amit megvásárolhatsz. De komoly érvek szólnak amellett, hogy inkább hagyjuk ki, és helyette vegyünk egy Mac mini-t. Az Apple asztali számítógépe ugyanis olcsóbb, több kijelzőt és portot támogat, és ergonómiailag is jobb. Ezek az okok elégségesek lehetnek ahhoz, hogy az ő javára billentsék a mérleget.

Ha bizonytalan vagy, hogy milyen Mac terméket érdemes venned, olvasd el ezt az útmutatót, hátha segít a döntésben. Itt bemutatjuk a négy legnyomósabb okot, amiért érdemes Mac minit venni a MacBook Air helyett.

 

Sokkal olcsóbb

A MacBook Air az Apple legolcsóbb laptopja. Az M2 modell 499.990 forintos, illetve az M3-as változat 529.990 forintos kezdőára rendkívül jó ajánlat, figyelembe véve, hogy mit kapsz érte. A Mac mini azonban mindezt kenterbe veri.

A Mac mini legújabb verziója mindössze 249.990 forinttól indul, amivel 150.000 vagy 170.000 forintot spórolhatsz a MacBook Airhez képest. Ez komoly megtakarítást jelent.

Persze, a Mac mini nem tartalmaz kijelzőt, egeret vagy billentyűzetet, de mindezeket kevesebbért is megkaphatod, mint 150.000 forint, amit azzal nyerhetsz vissza, ha nem veszel MacBook Airt.

A Mac mini ellen szól, hogy nem választható az Apple M3 chipje, ami némileg magyarázza az árkülönbséget. Az M2 azonban még mindig egy megbízható chip, és ha nem érdekel az M3, a Mac mini remek választás.

 

Több külső kijelzőt támogat

A MacBook Air egyik fő gyengesége mindig is a külső kijelzők korlátozott támogatása volt, és ez ma is probléma. Ez egy olyan terület, ahol a Mac mini egyértelműen előrébb jár.

Az M2 chippel ellátott MacBook Air csak egy külső kijelzővel működik, legfeljebb 6K felbontásban és 60 Hz-es frissítési frekvenciával. Az M3-as MacBook Air jobb, de nem sokkal - ugyanezt az egyetlen 6K-s kijelzőt támogatja, plusz egy 5K-s kijelzőt 60Hz-es frissítési frekvenciával, ha bezárod a MacBook Air kijelzőjét.

A Mac mini ezzel szemben egy kicsit többet kínál. Ha például az M2 Pro Mac mini mellett döntesz, akár három külső kijelzőt is támogathatsz. A pontos elrendezés változó: két 6K 60 Hz-en és egy 4K 60 Hz-en; egy 6K 60 Hz-en és egy 4K 144 Hz-en; egy 8K 60 Hz-en; vagy egy 4K 240 Hz-en. Ez olyan nagyfokú rugalmasság, amivel a MacBook Air egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt.

Még a belépő szintű M2 Mac mini is több külső kijelzővel működik, mint az M2 MacBook Air. Itt az M2 Mac mini akár két kijelzőt is támogat (egyet 6K és 60Hz-es, egyet pedig 5K és 60Hz-es Thunderbolton keresztül, vagy egyet 4K és 60Hz-es HDMI-n keresztül). Ez nem egészen olyan erős, mint az M3 MacBook Air kijelzőtámogatása, de ne feledd, hogy a Mac miniért lényegesen kevesebbet kell fizetned.

 

Sokkal több portot kapsz

A Mac mini kiterjedt külső kijelzőtámogatásának nagy része a portválasztékon múlik, és ez egy másik olyan terület, ahol az asztali Mac jobb ajánlatot kínál, mint a MacBook Air.

A MacBook Air sokáig csak USB-C portokra korlátozódott, és még akkor is, amikor a MacBook Pro ismét több portot kínált, a MacBook Air továbbra is lemaradt. Akár az M2, akár az M3 modellt választod, két Thunderbolt/USB 4 csatlakozóhelyet kapsz, amit egy MagSafe csatlakozó és egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó egészít ki.

Ez semmi a Mac minihez képest. Itt két vagy négy Thunderbolt 4 portot (attól függően, hogy az M2 vagy M2 Pro modellt veszed-e), két USB-A foglalatot, egy HDMI-portot, egy Gigabit Ethernet csatlakozót (10 Gb Ethernetre bővíthető), valamint egy 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozót kapsz. Ha tehát perifériákat szeretnél csatlakoztatni anélkül, hogy egy csomó dongle-ra kellene támaszkodnod a Mac mini az egyértelmű győztes.

 

Bónusz: Jobb a testtartásodnak.

Ez az utolsó rész inkább bónuszpont, mert ez a Mac mini közvetett előnye, de ettől még fontos: a Mac mini jobb lehet a testtartásodnak.

A MacBook Airrel ellentétben a Mac mini nem rendelkezik beépített kijelzővel, ami azt jelenti, hogy saját monitort kell beszerezned hozzá. A külső kijelzőkkel azonban sokkal jobban szabályozhatod a képernyő magasságát és elhelyezését, ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb olyan kényelmes magasságba állítani, amely biztosítja a jó testtartást, és megelőzi az olyan panaszokat, mint a hátfájás és a fájós nyak.

A MacBook Air esetében azonban előfordulhat, hogy a képernyő fölé görnyedsz, és mindenféle kellemetlenséget okozol magadnak. Mivel a képernyő a szemed vonalától lefelé van dőlve, a hátad meggörnyedése hpzzátartozik a használatához. Ez pedig nem tesz jót a testednek.

Tapasztalatból beszélek. Sok évvel ezelőtt minden nap laptopot használtam, de a fölé hajolva történő munka olyan fájdalmas lett, hogy át kellett állnom egy külső monitorral ellátott asztali számítógépre. Azóta a testtartásom javult, és a hátfájásom a múlté.

Természetesen a MacBook Airhez külön kijelzőt is csatlakoztathatsz, és elkerülheted ezt a problémát, de sokan nem teszik ezt meg. A Mac mini jobb testtartásra kényszeríthet, ami hosszú távon jobbat tesz neked.

 

Melyiket válaszd?

Szóval, érdemes Mac minit választanod a MacBook Air helyett? A válasz nagyrészt attól függ, hogyan kívánod használni a számítógépet. Ha könnyű, hordozható gépet szeretnél, amelyet bárhová magával vihetsz, a MacBook Air mindig nyerni fog. Maga a Mac mini ugyan kicsi és könnyű, de a monitor, az egér és a billentyűzet cipelése miatt sokkal kevésbé praktikus, ráadásul nevetséges lenne például egy megbeszélésre vagy egyetemi órára egy ilyen felszereléssl megérkezni.

De ha ez nem tényező, és olyan számítógépet keresel, amelyet otthon vagy az irodában használhatsz, akkor a Mac mini lehet a jobb választás. Alacsonyabb ára, a külső kijelzők jobb támogatása, a nagyobb számú portok és a testtartás előnyei mind-mind kiváló választássá teszik a MacBook Airrel szemben.

Forrás: digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:

 




Kommentek megjelenítése