Away・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2020.09.14 - 08:49   |   Írta: Ca$h   |   1270
14. szept Away・AppleTV (Netflix)

Az emberiség végre eljutott arra a szintre, hogy elutazzon a Marsra.

Nem lehet tudni hogy mennyit írunk, mi a pontos évszám, de a ruhákból és a technika szintjéből ítélve valószínüleg a közeljövőben vagyunk. A világ vezető országai összefogtak hogy megalkossák az Atlas programot, az amerikai NASA vezetésével (természetesen az amcsik adták a pénz javát a programhoz), a cél eljutni a Marsra. Az út nagyjából fél évig tart, két évig lennének a vörös bolygón, majd fél év vissza, összesen három évről beszélünk. A legénység öt fős, a vezetőjük a természetesen amerikai Emma Green (Hilary Swank) parancsok, aki az ország egyik legjobb és legígéretesebb pilótája, de sokan úgy gondolják hogy nem elég tapasztalt ahhoz hogy egy ilyen fontos küldetés parancsnoka legyen. A másodpilóta aki egyébként orvos, pszichológus és sebész az indiai származású fiatalember, Ram (Ray Panthaki). A tapasztalt orosz vén róka Misha (Mark Ivanir) aki egyébként mérnök, neki van a legnagyobb tapasztalata gyakorlatilag többet volt kint az űrben mint otthon a Földön. A kínai jégkirálynő Lu (Vivian Wu) aki vegyészmérnök és a semmi tapasztalattal nem rendelkező afrikai származású de Angliába felnőtt Kwesi (Ato Essandroh), akiről sokan azt gondolják hogy már az út felébe bele fog halni, ő egyébként egy világhírű botanikus.

A csapat eléggé érdekes összetételű, de nem szabad elfelejteni hogy a küldetés kétharmadát a Marson fogják tölteni, tehát sikerült a létező legkisebb létszámot kitalálni arra, hogy a küldetés sikeres legyen, Kwesi álma például hogy bebizonyítsa a Marson valaha burjánzott az élet és hatalmas tengerek voltak, ebből kifolyólag biztos benne hogy találni fognak vizet. Ugyanilyen nagy szükség van a többi utazóra is, talán csak pont a parancsnokra nincsen, aki gyakorlatilag csak a repüléshez ért. De elképesztő elhivatottsága, megkérdőjelezhetetlen vezetői képességei, tiszteletreméltó viselkedése és múltja miatt lehetett ő a vezető. Annak ellenére hogy mindenki tudta a hosszú út miatt komoly lelki problémák léphetnek fel, egészen más dolog tudni valamit és megtapasztalni. Az „Away” erőssége abban rejlik hogy megpróbálja felvázolni mire lehet számítani egy ilyen hosszú út során. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szereplőkre, a megismerésükre, az érzelmi vonalra, visszaemlékezésekkel és beszélgetésekkel szépen megismerünk mindenkit, el kezdjük megkedvelni őket, majd együtt érezni az igencsak reális és emberi problémákkal és hogy hogyan lehet ezekkel megbirkózni.

A sorozatot lepontozóknak és fanyalgóknak az a legnagyobb problémája, hogy egyrészt alkalmatlannak tartják a csapatot egy ilyen komoly útra, illetve a szerepük szerinti összetétellel sincsenek megelégedve, de a legkomolyabb gondjuk azzal van, hogy ilyen komoly lelki gondokkal rendelkező embereket eleve nem lehetett volna összeállítani. Én úgy gondolom hogy ez pusztán csak rosszindulat, hogy ha már semmibe nem tudnak akkor valamibe beleköthessenek. Egyrészt ugye ez egy multinacionális program, sokan sokat tettek azért hogy ott benne lehessenek, nyilvánvalóan a csapat kialakításakor meg volt kötve a keze mindenkinek, nem biztos hogy a legalkalmasabb embereket küldték, sokkal inkább a szakértelem számított a pszichológiai alkalmasság mellett, ha nem így lett volna akkor például az ég világon semmilyen űrhajós képzettséggel nem rendelkező Kwesit biztosan nem küldték volna el. De könyörgöm hány olyan világhírű botanikus létezik (amihez szerényen hozzátenném, hogy a legfontosabb szerep miután megérkeztek a bolygóra) aki mellesleg a világ legjobb űrhajósa és a fél életét kint töltötte az űrben. Nem! Úgy gondolom itt az volt a fontos hogy meglegyenek a legfontosabb szerepek, arra a legjobb embert küldjék el és ráadásul úgy hogy minden tagországból legyen valaki aki erre alkalmas.

Csak azért mert a fél éves út alatt komoly lelki gondok és problémák merülnek fel, hozzátenném teljesen jogosan, még nem biztos hogy az emberek akik részt vesznek az utazásban erre alkalmatlanok. Az ember nem az űrbe való, nem érzi ott jól magát, a hónapokig tartó elszigeteltség a szeretteink nélkül még a legerősebb elmét is komolyan megviseli, arról nem is beszélve hogy még soha senki nem volt ilyen távol a bolgyónktól. Mindannyian emberek vagyunk, mindenkinek van múltja, mindenkit ér valami sérülés vagy csalósás az életben, az hogy ezt az űr, az elszigeteltség, a magány kihozza és minden előjön nem az emberek alkalmatlanságát bizonyítják, hanem csupán azt hogy emberek. Az „Away” ezt nagyon jól bemutatja, ha megszerettük a szereplőket akkor nem győzzük majd a könnyeinket morzsolgatni, százas papírzsepi erősen javallott főleg akkor ha elkap minket a gépszíj és szépen sorba egymás után nézve a részeket nem bírjuk abbahagyni és lebinge-eljük az egészet. A lelki problémákon, ezek megoldásán kívül a sorozat nem mellesleg döbbenetes látványvilággal rendelkezik, ahhoz képest hogy végig az űrben fog játszódni, mindig lesz valami gond, valami gikszer valami ami elromlik és meg kell szerelni probléma. Szinte már túl sok is lesz belőlük, gyakorlatilag ami elromolhat az el fog romolni, amit el lehet rontani azt el fogják rontani, újfent kijelenteném, hogy nem az alkalmatlanságuk miatt, hanem azért mert ilyen az élet, minél többet éltünk annál inkább tudjuk, hogy ez valóban így van és Murphy egy zseni volt.

Úgy gondolom hogy az „Away” tíz része pont elég volt, tökéletesen megtalálták az egyensúlyt a megható érzelmes jelenetek és az izgalmas fenékszorítóan feszült látványos jelenetek között. A szereplők szerethetők, a karakterfejlődés egyértelműen lezajlik mindenkinél, erős jellemek egytől egyig, vezéregyéniségek mégis amikor kell csapatként működnek együtt és legyőznek minden akadályt. Jó érzés látni hogy Emma családja mindenben támogatja őt, a férje egy igazi hős, annak ellenére hogy a Földön maradt és távolról próbál segíteni mindenben. Izgulunk értük izgulunk a párokért a kapcsolatokért, mert elég Netflixet néztünk már ahhoz hogy tudjuk náluk nincsenek tabuk. Mégis sikerült egy morálisan, érzelmileg és mondanivalóban is teljesen normális közeget teremteni a történetben. Képtelen voltam abbahagyni, kettő nap alatt ledaráltam az egészet, az első évad gyakorlatilag csak egy prológus a teljes egészhez képest, az utolsó résszel fog elkezdődni a valódi történet és én már alig bírom kivárni, hogy folytassák. Remélem így lest, mert sajnos a legfontosabb oldalakon nem elég magas a pontozás, sok az elégedetlenkedő amit képtelen vagyok megérteni, mert számomra ez a történet majdnem tökéletes. Talán az egyetlen negatívuma ami egyben a legjobb is benne, hogy túlságosan érzelmes, de ha mindezt jól csinálják és nem giccses akkor mégis mi a baj vele? Nem érthetem, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon kevés az ilyen értékes történet manapság.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 6.5 | Rotten Tomatoes: 62% | Metacritic: -
Away (season 1 | 2020-)

Rendezte: David Boyd, Charlotee Brandström, Bronwen Hughes, Jeffrey Reiner, Jet Wilkinson, Edward Zwick
Írta: Andrew Hinderaker, Jessica Goldberg, Chris Jones, Aditi Brennan Kapil, Ellen Fairey, Jason Katims
Zene: Nathan Lanier
Szereplők: Hilary Swank, Vivian Wu, Ato Essandoh, Ray Panthaki, Mark Ivanir, Josh Chalres, Talitha Eliana Bateman, Felicia Patti, Monique Gabriella Curnen, Adam Irigoyen

Játékidő: 10x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Warrior Nun sorozatkritika




Kommentek megjelenítése