See・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2019.11.25 - 08:00   |   Írta: Ca$h   |   3253
25. nov See・AppleTV+

Vakok közt a látó a Messiás ...

Az Apple bekeményített, ahogyan az előre sejthető volt a Disney+ nagyon felkavarta az álló vizet és amilyenre a Mandalorian sikerült nem is csodálom. Sejthető volt, hogy hamarosan az Apple is kijön valami szolgáltatással, a sima iTunes-on kívül ahol szinte minden filmet meg lehet venni és ki lehet kölcsönözni kitalálták az AppleTV+ ami együtt jött az Apple Arcade-al, havonta csupán 4.99$ ez is, ami kevesebb mint egy mozijegy ára. Ezért cserébe sorban fognak kijönni az Apple Original sorozatok, egyelőre csak egy markonyi van belőlük, de arra mindenképpen elegek, hogy az első pár hónapra kitartsanak. Jason Momoa főszereplésével a See igencsak ígéretesnek tűnt, szerencsére az első kettő rész ingyenesen leszedhető, szóval bárki belekóstolhat ebbe a remekműbe. Mondanom sem kell, hogy az Apple ismét megvett kilóra, ez a szolgáltatás pont annyit ér amennyibe kerül, érdemes előfizetni rá. De elég legyen itt a reklámból, jöjjön akkor egy kis bemutató a sorozatról.

A See egy olyan jövőképet mutat be nekünk ahol egy titokzatos vírus kiirtotta csaknem az egész emberiséget, a Földön összesen két millió ember maradt csak életben, ők viszont teljesen megvakultak. A történet sok-sok generációval később veszi fel a fonalat, amikor is a vakok társadalma teljesen alkalmazkodott ehhez a szörnyű helyzethez, nem is tudják milyen az látni, csak legendák szólnak emberekről akik képesek rá, sőt valójában eretneknek számítanak, boszorkánynak akik mágiát használva táncolnak az ördöggel. Világunk teljesen visszaesett a középkorba, sőt még annál is korábbra, leginkább olyanok vagyunk mint az ősemberek csak ruhában, beszélve és éles fegyverekkel felszerelve. A vallás teljesen eltorzult, hamis isteneket imádunk, hamisan imádkozunk, a sötétség kora ez, átvitt értelemben véve és szó szerint is.

Történetünk főhőse Baba Voss a bátor és hatalmas hadvezér, aki pár hónappal ezelőtt befogadott egy titokzatos múlttal rendelkező, gyönyörű terhes nőt, ahogyan az meg van írva rögtön egymásba is szerettek, bár szerelmüket a törzs többi tagja nem nézte jó szemmel, már ha az ember vakon mondhat ilyet. Félni kell az idegeneket, nem lehet senkiben sem bízni, főleg egy olyan világban ahol csak sötétség van mindenfelé, nem látni az emberek arcát beszéd közben. Az asszony hamarosan megszüli a babákat, ikreket, akik ráadásul látók. Ezt azonban titokban kell tartani, mert ebben a világban eretneknek számítanak, kitagadják őket és a dzsungel törvényei szerint nem maradnának életben soká. Út közben az eredeti apa is előkerül, instrukciókkal látja el a kis családot és biztosít számukra egy olyan helyet ahol biztonságban élhet az egész törzs, addig amíg el nem jön az exodus napja.

A sorozat mind látványban, színészi teljesítményben és hangeffektek, muzsikák terén is blirrírozik, az eredetileg harcművész Jason Momoát mindenki imádja, már első szerepében a Stargate Atlantisban is nagyon karakteres volt és kihozta a bot egyszerű Ronon karakteréből a maximumot, pedig még csak egy tejfeles szájú 25 éves hústorony volt. A szerep amit ebben a sorozatban alakít lenyűgöző, elképesztő az a harci stílus amit képvisel, az ősi erő ami sugárzik belőle, mégis képes gyengéd és érzékeny lenni, ahogyan a szerelmével bánik példaértékű, szerintem nem sok ilyen férfi létezik manapság. Hatalmas teher és fájdalom lehet úgy élni az életed és úgy nevelni másnak a gyerekeit, hogy igazából fogalmad nincsen arról miért esett teherbe a szerelmed, mennyire volt fontos neki az a másik férfi, és hogy mikor fog feltűnni a színen, hogy elvegyen tőled mindent ami eddig fontos volt a számodra, ráadásul ő látó, tehát magasabb rendűnek tűnik minden szempontból.

A történet igencsak meglepő módon már a második rész után ugrik egy nagyot, abba a korba amikor a gyerekek elérik az ifjú felnőttkort, eleinte 12 évesek majd nem sokkal később már 17 évesek lesznek. Saját egyéniséggel rendelkeznek, érdekes módon a lány (Haniwa) a tüzes, harcias, meggondolatlan, fejjel megy a falnak típus, míg a fiú (Kofun) az aki megfontolt, alapos, hidegvérű és helyén van az esze. Baba Voss már kicsit idősebb, bölcsebb, lenyugodott, elnyomta magában a vadállatot és abban bízik soha többé nem is kell előhívnia, édesanyjuk Maghra fiatal kora ellenére hihetetlen jó anya, méltóságteljes, bölcs, a család az első a számára és a biztonság amit a rejtekhelyük nyújt. De sajnos eljön az idő amikor minden összeomlik és menekülni kell. a gonosz királynő Kane aki tisztában van eredeti apjuk eretnekségével, sose adja fel, évtizedekig keresteti a szökevényeket, kapcsolata az apával titokzatos, viselkedése fanatikus és az ahogyan imádkozik megér egy misét, rég láttam már ennyire elmebeteg és gusztustalan ötletet a képernyőn, az is lehet még soha, hívőknek és vallásos embereknek nem javallot a megtekintése. A fél internet ezzel van tele, készüljetek fel a legrosszabbra. Maga a karakter rendkívül visszataszító és egyben érdekes is, jellemző ez egyébként mindenkire, aki feltűnik a sorozatban. Az egész történet él és lélegzik, különleges világ ez ahol sose tudhatod mi fog történni a következő pillanatban.

Alapvetően nem mondanám egy izgalmas sorozatnak, manapság sokkal látványosabb és pörgősebb történeteket tudnak kitalálni, főleg ebbe a szűkös nyolc részes tartományba. De maga az atmoszféra, a karakterek, a közük lévő párbeszédek, az ahogyan a vak életüket élik egészen lenyűgöző, időnként pedig olyan döbbenetes harci jelenetek vannak benne, amit még a Trónok Harca is megirigyelhet, ezeknek java részét persze Jason Momoma és páratlan tehetsége viszik el a hátukon, az az ősi erő ami belőle árad egészen elképesztő. Lesznek benne csavarok is bőven, nem is gondolná az ember mennyi mindent ki lehet hozni egy ilyen egyszerű történetből, jelenleg az ötödik résznél tartok és már nagyon nézném tovább, izgatottan várom mi fog kikanyarodni az első évadból és merem remélni hogy lesz még folytatás. Nem tudom a nagyérdemű milyen fogadtatásban részesítette ezt a bátor ötletet, remélem hogy a Peaky Blinders készítői nem fognak felsülni új történetükkel, nekem nagyon tetszik, bízom benne hogy lesz még folytatás. Az AppleTV+ meg szerintem egy olyan szolgáltatás amit nem szabad kihagyni, főleg ha minden 2-3 hónapban kijönnek egy olyan remekművel mint a „See” ... de mellette még ott van a „The Morning Show’, a „For all Mankind”, a „Ghostwriter”, a „The Elephant Queen” és még sorolhatnám. Idővel mindent be fogunk nektek mutatni, addig amíg csak bírjuk szusszal, addig is vigyázzatok magatokra, legyetek kedvesek egymással és élvezzétek a világot amiben éltek és hogy mindezt láthatjátok is ..

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 41% | Metacritic: 37
See (season 1)

Rendezte: Steven Knight
Írta: Steven Knight, Hadi Nicholas Deeb, Michael Clarkson, Paul Clarkson, Soo Hugh, Jonathan E.Steinberg

Zene: Bear McCreary
Szereplők: Alfre Woodard, Jason Momoa, Sylvia Hoeks, Hera Hilmar, Christian Camargo, Archie Madekwe, Nesta Cooper

Játékidő: 9x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána 4.99$.


Kommentek megjelenítése