A Google Maps és a Gmail is alapértelmezett app lehet iPhone-on

Alkalmazások - Játékok   |   2020.02.25 - 18:54   |   Írta: Máté Gergő   |   1858
25. feb A Google Maps és a Gmail is alapértelmezett app lehet iPhone-on

Egyre nagyobb szabadságot ad az Apple.

Az iPhone és az iPad készülékeken is mi választhatunk.

A cupertinói vállalat komolyan mérlegeli, hogy bizonyos feladatokra a felhasználók maguk választhassák ki az alapértelmezett alkalmazásokat. Ez azt jelenti, hogy lecserélhetjük a Safari és a Maps (Térképek) alkalmazásokat egyéb alkalmazásokra, mint például a Google Maps és a Gmail. 

Ez elsőre egy kis változásnak tűnik, mégis az Apple részéről ez egy komoly engedmény. Lehetővé teszi például, hogy a Spotify és a Pandora alkalmazásokkal használjuk az Apple HomePod-ot és alapvetően megnöveli más fejlesztők szabadságát, akik így az Apple beépített szolgáltatásait kiváltó alternatív alkalmazásokat jobban testre szabhatják illetve terjeszthetik.

Az Apple App Store 2008-as debütálása óta az Apple rendszerét igen zártnak bélyegezték meg. Ez bizonyos szinten nagyon előnyös a vállalatnak, hiszen ezáltal egy magasabb minőséget biztosíthatnak az iPhone és az iPad felhasználók számára. De az utóbbi években egyre nőtt a nyomás a felhasználók és a fejlesztők részéről, emiatt a cupertinói vállalat engedményekre kényszerült.

A cég fokozatosan nagyobb ellenőrzést adott ügyfeleinek, például lehetővé tette számukra az alapvető alkalmazások törlését, valamint más fejlesztők által készített billentyűzetek telepítését. Azonban ezekkel az engedményekkel sem sikerült elérni olyan szintű szabadságot, mint ami a Google Android rendszerét jellemzi. Amennyiben az Apple további jelentős engedményeket tenne, akkor az főként a konkurenciának kedvezne és megnövelné az ügyfelekhez és az adatokhoz történő hozzáférést, ami kedvezőtlenül hatna a vállalatra.

"Amennyiben engedélyeznénk, hogy az iPhone alapértelmezett böngészőjét is megváltoztathassák, akkor az olyan fejlesztők, mint a Google közel 900 millió iPhone felhasználó adataihoz és szokásaihoz férhetnének hozzá. Ugyanez vonatkozna mindenkire, aki levelezőalkalmazást vagy zenei alkalmazást készít - és ez azért fontos, mert potenciálisan lelassítaná az Apple szolgáltatásainak növekedését." - mondta Jitesh Ubrani, az IDC kutatási vezetője. Vannak tehát ellenérvek az engedményekkel szemben.

Ez a lépés egyébként furcsa időben érkezik az Apple számára, mivel úgy tűnik, hogy a vállalat egyre több bevételt generál a szolgáltatási üzletágából olyan alkalmazásokkal, mint az Apple Music és az Apple TV +. Ugyanakkor a rendszer megnyitása elősegítheti az Apple bevételeinek növekedését is.

"Sok vásárló előnyben részesíti a Spotify alkalmazást és ez meggátolhatta őket abban, hogy HomePod-ot vásároljanak. Ha az Apple engedélyezi, hogy a Spotify legyen a HomePod alapértelmezett lejátszója, akkor nemcsak további hardverbevételeket szerezhet, hanem potenciálisan több szolgáltatási bevételhez is juthat, mivel a felhasználók az Apple révén előfizetnek a Spotify-ra" - mondta Ubrani.

Egyelőre nem biztos, hogy az Apple ezt a stratégiát fogja folytatni. Az engedékenyebb hozzáállás új alapot is jelenthet az iOS más területeinek megnyitásakor: a jövőben akár az Alexa digitális asszisztensre is lecserélhetnénk a Siri-t.

Forrás: CNN

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése