Call of Duty Mobile・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2019.10.07 - 13:15   |   Írta: Ca$h   |   6722
07. okt Call of Duty Mobile・Tesztlabor

Lassan itt van az új Modern Warfare, jöhet előtte egy kis bemelegítés?

A Call of Duty Mobile-t régóta heggesztik már, útközben kijött egy Fortnite Mobile, egy PubG Mobile szóval jobbnak látták egy picit várni még a kiadással, illetve ha jobban belegondolunk sose árt egy játéknak sem ha egy kicsit még tovább dolgoznak rajta. Régi motoros codosként kijelenthetem, hogy a Call of Duty Mobile egy igazi mestermű lett, a kategórián belül mindenképpen, hogy miért hamarosan kiderül, maradjatok velünk!

Nem hinném, hogy bárkinek is be kéne mutatnom a Call of Duty-t ami minden idők egyik legsikeresebb FPS shooter játéka. Annyira túlnőtte magát a kategórián belül, hogy már évek óta három komplett csapat dolgozik rajta, így jött létre a három éves rotációs módszer. Az első csapat az Infinity Ward (innentől csak IW) volt, a második a Treyarch a harmadik pedig a Sledgehammer Games. Mindegyiküknek megvannak a sajátosságai, a sorozatai, a valaha elsőnek számító IW helyét átvette a Treyarch amikor az Activisonnek el sikerül üldöznie, az eredeti alapító tagokat, akik azóta egyébként létrehozták a  Respawn Entertainmentet akiknek többek között a Titanfallt is köszönhetjük. A Teyarch legfőbb sorozata a Black Ops volt, az IW-nek pedig  Modern Warfare. Nyugodt lelkiismerettel jelenthetem ki, hogy minden idők top3 codjában benne van a Modern Warfare 2 és a 3 is, nem is csoda, hogy idén egy teljesen újra gondolt MW-vel jön ki az IW, a siker már most garantált, hiszen a legtöbben ezeket a részeket szerették a legjobban, újra látni Captain Price-t priceless lesz, ebben biztos vagyok.

A mobilos cod a manapság jól megszokottnak tartott szentháromságra épül, ez a zombi, a multi és a BR avagy a Battle Royale. Sajnos jelenleg még nincsen zombizás a játékban, de ez se fog szerintem sokat váratni magára, hamarosan kiadják ezt is, illetve a BR-nek van egy sajátossága miszerint időnként zombik jelennek meg a semmiből kicsit felborítva a jól megszokott bokorban fetrengést. Jómagam tiszta szívből rühellem a BR játékokat, de meg kell hogy mondjam ennél a játéknál piszkosul élveztem, első körben a látvány és az egész atmoszféra letaglózó. Az ötlet hogy csapatokban vagyunk nem pedig egyedül remek, a játék minden dolgot automatikusan csinál, magától veszik fel a fegyvereket attachmenteket, a ruhákat magától kicseréli, nekünk tényleg nem kell másra figyelni csak arra hogy túléljünk. Amikor a kör szűkül megjelennek a zombik, ami érdekes hangulatot teremt, szó szerint mindenkit kiugraszt a bokorból, az érzés amikor nyer a csapatunk pedig fantasztikus. Mindezek ellenére nem hiszem hogy olyan sűrűn fogok vele játszani, számomra a klasszikus multi okozott a legtöbb élvezetet.

A CoD Mobile egy vérbeli cod, nem hiányzik belőle szinte semmi amit eddig megszokhattunk és szerettünk. Lesz benne sima multi, csak úgy gyakorlásra, játszhatunk emberek és AI ellen is, lesznek benne ranked meccsek, a jól megszokott szabályok szerint (Team Deathmach, Domination stb.). A pályák ismerősek lesznek hiszen az összes eddigi modern környezetben lévő codból kiválasztották a legjobbakat, olyanokat mint Nuketown, Firing Range, Crash, Crossfire, Hijacked stb. Leírhatatlan élmény újra ezeken az örök klasszikusokon írtani egymást. Lesznek menthető loadoutok, számtalan attachment amit felrakhatunk a csuzlikra, a fegyverek használattól függően fejlődnek és kapják az XP-t de természetesen lesznek megnyerhető és megvehető XP kártyák is, amikkel felgyorsíthatjuk ezt a folyamatot, minél magasabb szinten van egy fegyó annál több elérhető felcsatolható cucc lesz hozzá. Ahogyan haladunk előre és érjük el mi magunk is a magasabb szinteket, lesznek elérhetőek a felszerelések, elsődleges és másodlagos gránátok, elsődleges és másodlagos fegvverek, specialista képességek olyanok mint lángszóró, Scythe stb. Természetesen nem maradhattak ki a perkek se, ezekből is pont három használható csoport lesz mint régen, és persze nem maradhattak ki a scorestreakek sem. A játékban nem lesz hardcore szabályrendszer, csak core, szóval a hozzám hasonló realisztikusabb élményre vágyó gamerek eleinte kicsit csalódottak lesznek, de csak addig amíg nem kezdenek el játszani a játékkal. Ugyanis az irányítás olyan szinten nehéz lesz eleinte, hogy nem is lehetne HC-t játszani. Sajnálatos módon az újabb AppleTV-ken keresztül már regisztrálni tudjuk a kedvenc konzolunk kontrollerét, szóval találkozni fogunk olyan játékosokkal akik ellen semmi esélyünk nincsen, lévén ők kontrollerrel játszanak mi meg a tapiképernyővel szerencsétlenkedünk. Ez egyébként tisztán látható a killcamen keresztül is, szóval ezeket a neveket jegyezzük meg és próbáljuk meg őket távolról elkerülni.

Összesen kettő fajta irányítás közül választhatunk, mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A legtöbben azt választják amikor csak célozva tudunk lőni, ilyenkor megjelenik egy golyó ikon a képernyőn ezt folyamatosan nyomva tartva fogunk lőni amerre nézünk megállás nélkül. Ez a fajta irányítás gyorsabb reakcióidőt eredményez, a specialista képességeket is ilyen módon tudjuk majd használni, hátránya hogy rengeteg golyó kárba fog veszni amíg valakit normálisan be sikerül célozni. A másik irányítás lényege, hogy amint a cékeresztünkbe kerül valaki a fegyverünk magától lőni fog, ennek köszönhetően akár csípőből is tudunk lőni, igény szerint ezt ki lehet kapcsolni, tehát be lehet állítani hogy itt is csak célozva lőhessünk (nem ajánlom) ugyanis ennek a módnak a legnagyobb előnye a pontosság és a csípőből lövés. Ha ezt a módot választjuk még sniper puskával is hulla pontosan csípőből leszedhetünk bárkit akár nagy távolságokból is. Én így játszottam és bevallom nagyon hamar megkedveltem, könnyű volt kitanulni, szóval akár már a HC is jöhetne, de tudom hogy nem fog sajnos.

A játék teljesen ingyenesen leszedhető és minden különösebb ráköltés nélkül játszható, de mivel Activison játékról beszélünk mindenki pontosan tudta előre hogy ez mit fog jelenteni, a CoD mobile borzasztó agresszíven el akarja adni magát, akárhányszor szintet lépünk és kapunk érte valami ajándékot az arcunkba dobja, hogy a fizetős Premium Passal mennyivel több mindent kaptunk volna.  Mondanom sem kell hogy a játék elején eléggé sokat fogunk szintet lépni, szóval konkrétan agyvérzést lehet kapni ettől a hihetetlen erőszakosságtól amit a játék képvisel. A Premium Pass normál áron van, két hónapra szól és 10$, a Premium Pass+ pedig már 25$, a sima Pass ára még nem is lenne vészes, de a nem túl sok extra tartalommal bíró plusz vérbeli rablás, legalábbis szerintem. A játék természetesen számtalan skinnel és extra tartalommal rendelkezik amit csak pénzért vásárolt Cod Ponokért (CP) lehet megvenni, ebből egy darabot sem fogunk kapni csak ha pénzért vásárolunk, Cod Creditünk (C) viszont lesz valamennyi, szerencsére ennek is van egy minimális vásárlási értéke, de olyan nagy választékra nem gondoljon senki. Creditet egyébként napi öt videó nézegetésével is tudjuk farmolni, már ha van kedvünk hozzá, lévén olyan 20-at dob hozzánk egy videóért, szóval nem voltak valami nagylelkűek ott az Actinál, hozták a formájukat ez nem vitás.

A grafika döbbenetesen szép, kell is hozzá vas rendesen, az iPhone X-em néha már leizzadt a very high fokozattól, ez némileg aggasztó tud lenni, de a játékban lévő lag nem ennek az eredménye, csupán nem megoldható mobilon, hogy hibátlan legyen a kapcsolat, még akkor sem ha mindenki LTE-vel játszik. Meg kell szokni, hogy lag van, ahogy a nagytestvér változatoknál is mindig volt és mindig is lesz, legalábbis a mi életünkben még biztosan. Mindent egybevetve a Call of Duty Mobile az év nagy csalódása volt, csak éppenséggel kellemes, minden benne van aminek egy codban benne kell lenni, sőt még annál is több. Az erőszakos kampányolás a Preium Pass és egyéb fizetős tartalomért elviselhetetlen, meg lehet szokni de nagyon kellemetlen dolog, ezzel némileg lerontják azt az egyébként hibátlan hangulatot amit egy ilyen játéknak nyújtania kell. Jómagam jobban örültem volna mondjuk egy  9.99-es árcédulának, de nyilván akkor nem jött volna be annyi pénz mit amennyi most fog. Elég csak annyit tudnotok, hogy az első három nap 35 millió ember szedte le a játékot, azt hiszem eleget mondtam, semmilyen körülmények között ne hagyjátok ki!

Szerintünk: 4.5/5

 

 

A játék ingyenesen letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése