Legyen az iPhone készüléked a védőangyalod!

Tippek és trükkök   |   2016.07.03 - 18:25   |   Írta: Pausch Rita   |   15741
03. júl Legyen az iPhone készüléked a védőangyalod!

Tudtad, hogy az iPhone-od a biztonságodat is szolgálhatja? Megmutatjuk hogyan!

Valószínűleg – a kereskedelmi csatornáknak köszönhetően – a magyar népesség nagy része látta már Liam Neeson Elrabolva című filmjét, ahol a túszul ejtett kislány nyomát az apukája egy mobilnak köszönheti… Nos, bár ez is egy lehetőség, de akinek mégsem Liam Neeson az apukája, azoknak sem kell csüggedniük. Van számukra néhány tippünk!

Hőn szeretett telefonunknak vannak jobban és kevésbé ismert alkalmazásai és beállításai. Ismeritek és használjátok azokat a funkciókat, amik akár életmentőek is lehetnek egy szorultabb helyzetben? Nem kell rögtön emberrablásra gondolni, vagy hasonló durvaságokra. Elég csak eltévedni egy idegen városban, orvosi segítségre szorulni, vagy nagyon belemerülni a bulizásba, amikor már indulni kéne…

Hozz létre orvosi azonosítót!

A telefon tulajdonosára vonatkozó egészségügyi adatokat rögzíthetjük az orvosi azonosítón, mint például tartós betegségek, allergiák, szedett gyógyszerek, vészhelyzetben értesítendők, vércsoport, stb. Ez a virtuális kártya megjeleníthető úgy, hogy a telefon le van zárva kóddal, vagy Touch ID-vel, így az egészségügyi dolgozóknak hasznos segítséget nyújthat eszméletvesztés esetén vagy bódult állapotban.

Egészség app → Orvosi Azonosító → Orvosi azonosító létrehozása

Aktiváld a Barátok alkalmazást!

Ezt az alkalmazást eredetileg azért találták ki, hogy iOS eszközről vagy az iCloud.com-ról könnyedén megnézhessük, családtagjaink vagy barátaink épp merre járnak. Viszont másfelől nézve, így mi is megoszthatjuk barátainkkal, aggódó családtagjainkkal a helyszínt, ahol épp tartózkodunk. Fiatalabb vagy nőnemű felhasználók esetén, akik eljárkálnak egyedül, igazán hasznos segítség. Az is beállítható, hogy ne frissítsen folyamatosan, csak bizonyos időközönként, így tényleg csak afféle biztonsági óvintézkedés.

Aktiváld a Keresés/iPhone keresése appot!

Az iPhone keresése alkalmazás két okból kifolyólag is hasznos: ha elvesztettük (ellopták) a telefonunkat, vagy megtalálni egy eltűnt személyt, akinél a telefon van. Az első opciót talán nem szükséges magyaráznunk. A második azonban az előbbi apphoz hasonlóan hasznos lehet, de mégsem annyira direkt vagy állandó. Ha bekapcsoljuk ezt az appot, akkor akár egy családtag, vagy egy bizalmas barát is beléphet az iCloudba (aki ismeri a kódot) és ellenőrizheti merre is jár a telefon (vagy az, akinél a telefon van). Nem rossz ötlet ezt az appot aktiválva tartani, már csak azért sem, mivel volt rá példa, hogy egy asszony ennek segítségével találta meg elrabolt lányát – Liam Neeson nélkül.

Offline térképek letöltése

Bármikor, ha elutazunk érdemes beszerezni úti célunk offline térképét is. Hiába az amúgy jó minőségű és nagy adatcsomagú mobilinternet, az ördög nem alszik! Az offline térképek beszerzéséhez nyissuk meg a Google térkép alkalmazását és gépeljük be a kívánt helységnevet! Amikor a térkép megjeleníti az adott várost, érintsük meg az alul megjelenő fehér sávot, ahol ki van írva a hely neve. Ekkor felugrik egy általános összefoglaló, ahol a Letöltés opciót választva le tudjuk tölteni a kívánt térképét.

LED villogása a jelzésekhez

Ezt a funkciót bekapcsolva a készülék minden beérkező jelzést egy LED villanással is nyugtáz. Hangos helyen, éjszaka, vagy, ha csak távolabb van tőlünk a telefon segíthet, hogy értesüljünk fontos hívásokról. Például, ha a hozzánk közelállók szeretnék tudni, hogy még élünk-e…

Beállítások → Általános → Kisegítő lehetőségek → Hallás → LED villogása a jelzésekhez

+1 „Hey Siri” aktiválása

Mivel a Siri funkció magyarul egyelőre egyáltalán nem elérhető, a „Hey Siri” pedig amúgy is csak néhány készüléken használható, ezért ezt a lehetőséget csak +1-ként jegyezzük meg. A „Hey Siri” lényege, hogy ezzel a felkiáltással aktiválhatjuk Sirit anélkül, hogy a telefonunkat kioldanánk és ilyen módon például hívást is intézhetünk. Szorult helyzetben például rendőrt, mentőt vagy akár tűzoltót is hívhatunk.

Forrás: Popsugar

Kapcsolódó cikk:
4 hiba, amit lehet, hogy Te is elkövetsz
Apró, gyors iPhone trükkök a profibb felhasználásért
Így tisztítsd az Apple eszközeidet!



Kommentek megjelenítése