NVRAM Reset: Az NVRAM vagy PRAM alaphelyzetbe állítása Mac számítógépen

Tippek és trükkök   |   2015.08.29 - 09:28   |   Írta: H.A   |   6827
29. aug NVRAM Reset: Az NVRAM vagy PRAM alaphelyzetbe állítása Mac számítógépen

A cikk bemutatja a számítógép NVRAM vagy PRAM memóriáját, és ismerteti, hogy mikor és hogyan kell alaphelyzetbe állítani.

Mi az NVRAM?

Az NVRAM (nem felejtő, közvetlen hozzáférésű memória) a számítógép memóriájából foglal le egy kis részt, és az OS X által gyorsan elérhető helyen tárol bizonyos beállításokat. A Mac típusától és a hozzá csatlakoztatott eszközöktől függ, hogy az NVRAM milyen beállításokat tárol.

Például az alábbi információkat tárolja az NVRAM:

  • A hangszórók hangereje
  • A képernyőfelbontás
  • A kiválasztott rendszerindító lemez
  • A legutóbbi kernelpánik adatai (ha volt)

Ha a fentiekkel kapcsolatban problémát tapasztal, akkor szükség lehet a számítógép NVRAM memóriájának alaphelyzetbe állítására. Ha például a Mac nem arról a rendszerindító lemezről indul, amelyet megadott az Indítólemez beállítási ablaktáblán, vagy rövid ideig egy kérdőjelet tartalmazó ikon látható a Mac indulásakor.

Az NVRAM alaphelyzetbe állítása

  1. Kapcsolja ki a Macet.
  2. Keresse meg a következő billentyűket a billentyűzeten: Command (⌘), Alt, P és R. 
  3. Kapcsolja be a Macet.
  4. Az indítási hangjelzés elhangzása után azonnal nyomja le és tartsa lenyomva a Command-Alt-P-R billentyűkombinációt.
  5. Mindaddig tartsa lenyomva a billentyűket, amíg a számítógép újra nem indul, és másodszor is meg nem szólal az indítási hangjelzés.
  6. Engedje fel a billentyűket.

Az NVRAM alaphelyzetbe állítása után szükség lehet arra, hogy ismét beállítsa a hangszórók hangerejét, a képernyő felbontását, a rendszerindító lemezt és az időzónát.

Ha továbbra is fellépnek problémák ezekkel a funkciókkal asztali Macen (például iMac, Mac mini vagy Mac Pro), akkor elképzelhető, hogy az alaplap eleme szorul cserére. Az alaplap eleme az asztali számítógépeken elősegíti az NVRAM-beállítások megőrzését, amikor a Mac nem csatlakozik hálózati tápforráshoz. Az Apple Store üzletekben és a hivatalos Apple-szervizekben kicseréltetheti a Mac alaplapján található elemet.

További információk

A régebbi Mac számítógépeken a PRAM (Parameter RAM) tárolja a fentiekhez hasonló információkat. Az Intel-alapú Mac számítógépeken ugyanazzal a billentyűkombinációval állítható alaphelyzetbe az NVRAM, mint a PRAM.

Az energiaellátással kapcsolatos beállításokat az SMC (System Management Controller) vezérli a Macen. Ha a bekapcsolás, az elaltatás, a felébresztés vagy a Mac notebook töltése nem működik megfelelően, vagy ha egyéb, energiaellátással kapcsolatos problémát tapasztal, akkor valószínűleg az SMC alaphelyzetbe állítására van szükség.

Forrás: Apple.com



Galéria képek


Kommentek megjelenítése