Vélemény: Magic Trackpad 2

Tesztek   |   2015.10.22 - 04:20   |   Írta: Zoltan C   |   8184
22. okt Vélemény: Magic Trackpad 2

Érdemes-e megvenni?

Az Apple "Magic" elnevezésű készülékei közül talán csak ez a darab érdemli  meg igazán a mágikus jelzőt. Ez az egyetlen a három új Apple kiegészitő közül, amelyik ténylegesen új funkcionalitást hordoz. És ezt árában is jócskán tükrözi - 129 dollár az Államokban, és 50 ezer forint nálunk.


Ez nem éppen az  a valami, amit az ember egy hirtelen jött szeszély miatt megvesz. Persze, ha simán csak az kell, hogy ne kelljen szenvedni az akksicserével, akkor a Magic Trakcpad 2 tökéletes lesz. Akárcsak az új billentyűzet és egér, a Trackpad is Lightning kábellel tölthető. Mindemellett, belülről annyi újítást hordoz magában, hogy az új funkciók kitanulása igen komoly időt fog igénybe venni még a rutinos rókáknak is.

Dizájn oldalról is különbözik a Magic Trackpad 2 elődjétől. Vékonyabb, 20%-kal több felület jut a multi-touch gesztusoknak, mindemellett szélesebb is. 

Természetesen a fő ficsör a Force Touch. A 2015-ös MacBook-ban debütáló technológia lehetővé teszi a kattintás/koppintás erősségének detektálását, így lehet különbüző funkciókat hozzárendelni ehhez OS és in-app szinten egyaránt. Például "forszklikkelve"  egy szóra, rákereshetek a jelentésére, Force Click segítségével egy fájl előnézetét tekinthetem meg. Vagy mondjuk a QuickTime appban szabályozhatom a tekerés sebességét a nyomás erősségével stb., stb.

Az idownloadblog.com teszterének sikerült alapos teszt alá vetnie az új Trackpadet. Ő is azt a kérdés tette fel magának, ami szerintem mindannyiunknak eszébe jut: a Force Touch van akkora durranás, hogy csak azért beruházzak az új hardverre? Főleg ennyi pénzért? Nos, abban szerintem egyetérthetünk, hogy nem. Véleményem szerint az még iPhone 6s 3D Toucn ficsöre sem adja el önmagában a hardvert (azaz a 6s-t), bár ezzel az idézett teszter vitába szállna.

Mindenesetre, ez egy ilyen árkategóriás kiegészítőtől kevés.

Azzal, hogy direkt a képernyőn (iPhone 6s és 6s Plus) szabályozhatjuk a nyomás erősségét sokkal komolyabb kapcsot teremtünk, mint az új Trackpad esetében, ahol a Force Touch és a Magic Trackpad 2 túlságosan szétkapcsolt, "messze" vannak egymástól. Ráadásul a Force Touch-csal elérhető vált lerövidítések nem hatnak akkora királyságnak, hiszen a Mac-nek már így is annyi beviteli és személyreszabhatósági opciója van, hogy csak na. Persze nem akarja senki elvenni azt, hogy a Force Touch remek új funkció, de ezért még kint is sok 130 dollárt kidobni. Kivéve talán azoknak, akik az előző Magic Trackpad-et nyüstölik éppen.

Forrás: idownloadblog.com
 

Galéria képek


Kommentek megjelenítése