iPad Air 4 vs iPad Pro – egy nehéz döntés

Tech Hírek   |   2020.09.23 - 09:34   |   Írta: ARPII   |   7355
23. szept iPad Air 4 vs iPad Pro – egy nehéz döntés

Egyre jobban elmosódnak a határok.

Az almás cég által nemrég bemutatott iPad Air 4 nagy fejfájást okozhat a tabletek szerelmeseinek, ugyanis számos tulajdonsága megegyezik a 2020-as iPad Pro-val. Ezzel az Apple akár kannibalizálhatja is a saját eladásait, hiszen biztos lesznek olyanok, akik az Air 4-et választják majd a Pro helyett. Mi most segítünk Nektek eligazodni a specifikációk sokaságában, az összehasonlításba pedig belevontuk az iPad 8-at is, hiszen annak is megvan a maga célközönsége.

 

Első pillantásra nincsen nagy különbség a 2020-as Air és Pro modell között, leginkább szemből hasonlítanak, itt ugyanis mindketten egy széltől szélig érő kijelzőt használnak home gomb nélkül. Az iPad Air 4 és a 11 colos iPad Pro pedig tényleg szinte megegyeznek, hiszen a házuk ugyan az, és azon se lepődnénk meg ha tok téren se lenne nagy eltérés. Igaz a Pro-nak nagyobb a kamera szigete, de a hozzá készült tok biztosan rámenne az Air-re, fordítva már kevésbé.

 

Kijelző

 

A nemrég bemutatott modell egy 10,9 colos 2360x1640 pixel felbontású kijelzőt kapott, míg a Pro modell egy hajszálnyival nagyobb, ugyanis neki 11 colos megjelenítője van 2388x1668 pixellel. Ami viszont közös, az az egy inchre eső pixelek száma, ez mindkettőjüknél 264 darab.

A legnagyobb eltérés talán a képfrissítésben van, ugyanis a Pro 120Hz-es megjelenítője dupla olyan gyors, mint az Air-é. Emellett érdemes megemlíteni a fényerőt is, ami 500 és 600 nit, természetesen a Pro javára.

 

Aki esetleg a méretre esküdne, annak ott a nagyobbik Pro modell, 12,9 colos megjelenítővel és 2732x2048 pixel felbontással. A spektrum másik végén pedig ott van az iPad 8, ami egy még teljesen használható méretű, 10,2 colos 2160x162 pixel felbontású kijelzőt kapott. Emellett az előbb említett tabletek közül mindkettő 264-es pixelsűrűséggel rendelkezik, ahogyan az előbbiek is.

 

Processzor

 

Az iPad Air 4 egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy elsőként kaphatta meg az Apple A14-es lapkáját. Hamarosan ezt fogjuk majd viszont látni az új iPhone 12-es szériánál is, és bizonyosan nagy szerepet kap majd a Mac-eknél is az Apple Silicon miatt.

Mindkét 2020-as iPad Pro az Apple A12Z processzorát kapta, még 2018-ból, szerintem ezzel eleget mondtam. Az Air 4 lapkája két generációval újabb, az azonban nem biztos, hogy emiatt jobb is a teljesítménye, mint a Pro-nak.

 

Az frissen bemutatott iPad, 6 processzormagot és 4 magos GPU-t használ. Ezzel szemben a Pro modellek 8 processzormagot, és szintén 8 magos GPU-t. Egyelőre azt nem tudjuk, hogy az A12Z több magja hogyan viszonyul a jobb hatékonyságú (de kevesebb maggal szerelt) A14-hez az iPad Air 4-ben, ezzel sajnos meg kell várni a benchmark és egyéb teszteket. Az iPad 8-ban lévő A12 Bionic-ról pedig egyelőre hallgat az Apple.

 

RAM és belső memória

 

A kupertínóiak általában nem szeretnek számokkal villogni, mármint ami a RAM-ot illeti, a teljesítmény viszont magáért beszél így lehet ez nem is szükséges. Egy összehasonlításnál viszont jó kiindulópont lehetne a számok ismerete. Szerencsére a 2020-as iPad Pro-nál már tudjuk, hogy 6GB RAM-mal dolgozik a motorháztető alatt, az iPad 8 pedig 3GB-ot kapott. Az iPad Air 4 esetében sajnos várnunk kell addig, ameddig a felhasználók kézhez nem kapják az eszközöket.

Belső tárhely téren eléggé szélsőséges volt az Apple, bár ez anyagilag érthető. Ugyanis az iPad Air 4-nél két lehetőségünk van, egy 64GB-os vagy egy 256GB-os verzió. Aki komolyabban szeretné használni ezt a gépet, és nem tárol mindent felhőben, annak sajnos édeskevés lesz az alapmodell, és kénytelen lesz megvenni a nagyobbat, holott a 128GB egy jó aranyközépút lehetne.

Szerencsére a Pro modellnél már nem aprózták el a dolgokat, itt dupla akkora tárhelyről indulunk, vagyis 128GB-ról. Ezután van lehetőségünk 256, 512 illetve 1TB-os belső tárhely választására is. Az iPad 8 sajnos az Air rossz példáját folytatja, hiszen itt is csupán két opciónk van, egy nevetséges 32GB és egy legalább valamire való 128GB, így 2020-ban mi inkább az utóbbit javasoljuk.

 

Kamera és LiDAR

 

Az iPad Air 4-nél az Apple nagyot fejlesztett kamera téren, ugyanis a tablet megkapta a Pro modellben lévő 12MP-es f/1,8-as rekeszértékű szenzort.

A legújabb Pro azonban rendelkezik még három extrával, amit az Air-ben nem találunk meg. Ezek közé tartozik a 10MP-es f/2,4-es rekeszértékű széles látószögű kamera, egy LiDAR szkenner a jobb kiterjesztett valóság élmény érdekében, valamint egy vaku, ugyanis utóbbit se tartalmazza az iPad Air hátlapi arzenálja. Az iPad 8 esetében egy 8MP-es f/2,4-es rekeszértékű kamerát kapunk szintén vaku nélkül.

Előlapi kamera fronton megegyezik a Pro és az Air modell, mindketten egy 7MP-es szenzort kaptak, míg az iPad 8 súlyosan lemaradva egy 1,2MP-es kamerával kullog a lista végén.

 

Kábelek, billentyűzet, ceruza és egyéb kiegészítők

 

Az egyik nagy változások közé tartozott az iPad Air 4 esetében a Lightning port elhagyása, ugyanis ezt egy sokkal korszerűbb USB-C-re cserélték. Ez számos előnyhöz vezet, úgy mint az Ethernet adapter és memóriakártya olvasók használata, valamint ugyan azzal a kábellel tudjuk majd tölteni, mint a MacBook-unkat.

Az iPad Pro ezt a váltást már 2018-ban meglépte, az iPad 8 azonban még mindig Lightning-ot használ.

Kiegészítők terén viszont már mindhárom eszköz rendelkezik Smart Connector-ral, így használhatják az Apple Smart Keyboard-ját, viszont vannak olcsóbb darabok is, külsős cégektől. Az iPad Air 4 és az iPad Pro pedig használhatja majd az elképesztő kinézetű „lebegő” Magic Keyboard-ot.

Az új iPad Air emellett támogatja még a második generációs Apple Pencil-t, ami mágnesesen tud a készülék oldalára kapcsolódni, így ott tudjuk tárolni és tölteni.

 

Ár

Itt kezdeném a legolcsóbbal, vagyis az iPad 8-cal, őt már 134 990 Ft-tól megvásárolhatjuk Magyarországon. Utána jön egy nagy ugrással az iPad Air 4, aminek 239 990 Ft lett az indulóára, ez pedig még mehet felfele ha több tárhelyet szeretnénk.  Végül pedig az iPad Pro, mindennek a csúcsa, ő már 324 990 Ft-ba fog kerülni, ez azonban felmehet egészen 659 990 Ft-ra is, 1TB belső tárhellyel a Cellular modell esetében.

Ti melyik iPad-et választanátok magatoknak, és miért? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: Cult of Mac

 

Kapcsoló tartalom:




Kommentek megjelenítése