20 éves az ikonikus Nokia 3310

Tech Hírek   |   2020.09.02 - 10:03   |   Írta: L Ferenc   |   4093
02. szept 20 éves az ikonikus Nokia 3310

A finn gyártó legendás mobiltelefonja behúzta a második ikszet.

A Nokia 2000-ben azzal kezdte az őszt, hogy leleplezte a 3310-es típusszámú készülékét. Akkor még talán maguk a finn cég vezetői sem sejtették, hogy rövid időn belül milyen komoly sikereket ér majd el a telefon, melyre mostanság sokan kellemes élményekkel teli nosztalgiával gondolunk vissza. És ki tudja, hogy a 2020 őszén debütáló telefonok – legyen szó iPhone-okról vagy androidos készülékekről – 2040-ben vajon milyen érzelmeket váltanak majd ki belőlünk. Már ha egyáltalán még emlékezni fogunk rájuk.

Az 1999 tavaszán debütált Nokia 3210 utódjának tekinthető, rejtett antennás Nokia 3310 egy 113 milliméter hosszú, 48 milliméter széles és 22 milliméter vastag nyomógombos készülék, mely 133 grammot nyom a mérlegen. A mind a mai napig sok fiók mélyén megtalálható, és bizonyos esetekben talán még mindig használatban lévő készülék előlapjának csak minimális részét borítja kijelző, ami ráadásul mai szemmel nézve igencsak pixeles és nem is színes.

A monokróm panel alig 84x48-as felbontású, de 2000-ben ez bőven elegendő volt a piaci sikerhez, és ahhoz, hogy egyszerű grafikák jelenjenek meg a kijelzőn. Felette található a beszédhangszóró, alatta pedig a navigációs gombok és a numerikus billentyűzet. Virtuális QWERTZ klaviatúra helyett akkoriban még ABC, DEF, GHI... kiosztású gombokat alkalmaztak a gyártók, melyekkel a C, az F és az I karaktert úgy lehetett elérni, hogy háromszor nyomtunk rá az adott billentyűre. Sötétben jó szolgálatot tett a zöld színű háttérvilágítás.

20 éve még sehol sem volt a Facebook és a Messenger. Akkoriban az számított nagy számnak, hogy az addigi 160 helyett már 459 karakter hosszú üzeneteket is küldhettünk, az SMS láncolat bevezetésének köszönhetően. És milyen űrtechnika volt akkoriban a magyarul tudó prediktív bevitel. Ezenkívül természetesen a négy gyári játék is emlékezetessé teszi a 3310-est, de mind közül a kígyóssal, a Snake II-vel játszottunk a legtöbbet, ami a néhány évvel korábban kijött eredeti játék már továbbfejlesztett változata volt. 

Míg manapság a multifunkciós eszközként használt okostelefonok esetében az 5000 mAh kapacitású akkumulátorok sem feltétlenül elegendőek az 1 napos üzemidőhöz, 20 éve a leginkább hívásokhoz és SMS-ekhez használt mobilok ezen kapacitás töredékéből is többszörös használati időt biztosítottak. A 3310-es energiaellátásáról konkrétan egy 900 mAh kapacitású NiMH akkumulátor gondoskodott, amit később egy 1000 mAh-s Li-ion példányra cserélt le a Nokia. Ráadásul a mai trendekkel eltérően ez az akkumulátor bármikor egyszerűen cserélhető volt. 

A többek közt számológéppel, emlékeztetővel, ébresztőórával, stopperrel és időzítővel felvértezett Nokia 3310 egykoron az összes mobilszolgáltató kínálatában elérhető volt, és az árával sem voltak problémák. A személyreszabhatóságról akkoriban a harmincöt egyszólamú csengőhang, illetve a dallamszerkesztővel létrehozható hét saját csengőhang gondoskodott. 

A Nokia 3310 közvetlen utódja az egy évvel később debütált Nokia 3330, mely vonalkapcsolt WAP böngészéssel és letölthető játékokkal hódított. Érdekesség, hogy 2017 elején napvilágot látott egy újkori Nokia 3310-es, mely modernizált belsővel, de változatlanul nyomógombos kivitelben, fiatalos stílusban került piacra. 

Ennek a készüléknek már színes és 320x240 pixeles felbontású a 2,4 colos kijelzője, valamint az EDGE és a 3G adatátvitel sem hiányzik belőle. A mind a mai napig legfrissebb 3310-es 2018 elején került piacra, és elsőként már 4G hálózatokban is használható. Napjaink okostelefonokkal teli világában viszont ezek az új 3310-esek már messze nem arattak akkora sikert, mint 20 éve az eredeti 3310-es.

2000-ben egyébként senki sem gondolta volna, hogy 20 évvel később milyen szinte süllyed a Nokia. A finn cég nemcsak az egyszerű mobilok idejében, hanem még az okostelefon-éra elején is messze piacvezetőnek számított, Symbian operációs rendszerű mobiljai remekül fogytak. Az iPhone érkezését azonban egyszerűen nem tudta lereagálni a lassan mozgó, egymás után több rossz döntést hozott vállalat.

Kapcsolódó cikkek:
Nem tévedés, menő Nokia termékeket árul az Apple
Nokia 8 - jön a finnek iPhone 8 riválisa
Hatalmas kártérítést fizet az Apple


Kommentek megjelenítése