Hogy áll a mobilgyártók 5G-háborúja?

Tech Hírek   |   2020.05.13 - 10:36   |   Írta: L Ferenc   |   1046
13. máj Hogy áll a mobilgyártók 5G-háborúja?

Lássuk, hogy mely cégek uralják jelenleg az 5G-piacot!

Mostanság szinte még a csapból is az 5G folyik, és egy ideje már hazánkban is elérhető a minden korábbinál nagyobb sebességgel és teljesen minimális válaszidővel kecsegtető újgenerációs mobil technológia. Melyről az összeesküvés elméletek terjesztői a közelmúltban azt állították, hogy segíti a koronavírus terjedését, és az 5G feltételezett egészségkárosító hatásai miatt egyes országokban még bázisállomásokat is megrongáltak a nem igazán tájékozott tiltakozók.

5G fronton nemcsak az operátorok, hanem a mobilgyártók is egyre komolyabb lépéseket tesznek, így például a közelmúltban napvilágot látott felsőkategóriás androidos készülékek közül már egyre több használható az újgenerációs hálózatokban. 

A legfrissebb piackutatási adatok alapján elmondható, hogy ahogy az okostelefonok világpiacát, úgy az 5G kompatibilis készülékek piacát is a Samsung uralja. A dél-koreai székhelyű vállalat az idei esztendő első negyedévében mintegy 8,3 millió 5G mobilt adott el, ily módon pedig 34,4 százalékos piaci részesedésre tett szert.

A képzeletbeli dobogó második fokára a Huawei állhat fel, mely kínai cég 8 millió eladott telefonnal jelenleg mintegy 33,2 százalékos piacrésszel bír. A jelzett időszakban a Vivo 2,9 millió 5G mobilt adott el, így a piacrésze 12 százalékra tehető. A 2,5 milliós eladási mennyiséget regisztrált Xiaomi 10,4 százalékot hasít ki magának a piaci tortából, az 1,2 millió 5G telefont eladott Oppo pedig 5 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Az idei év első három hónapjában globálisan mintegy 24,1 millió 5G kompatibilis okostelefon talált gazdára, és ezek közül egyen sem volt Apple logó. Az amerikai gyártó kínálatában egyelőre még nincs 5G-képes okostelefon, de idén minden bizonnyal változni fog a helyzet. Jól értesült források szerint az ősszel bemutatkozó új iPhone-ok már 5G kompatibilisek lesznek, de a legrosszabb esetben is legalább egy közülük olyan lesz, melyből már nem fog hiányozni az 5G. Azt egyelőre nem tudni, hogy a világszintű koronavírus járvány miatt várhatóan 1-2 hónappal késő 2020-as új iPhone-ok mennyivel drágulnak majd amiatt, hogy 5G kerül beléjük.

Elemzések szerint öt év múlva már több mint 2,6 milliárd 5G előfizetővel rendelkeznek majd a mobilcégek, és az új technológiának köszönhetően az előfizetők átlagos havi adatforgalma 7-ről 24 GB-ra fog növekedni. 2025-ben várhatóan 65 százalékra nő az 5G lakossági lefedettsége, és az adatforgalom körülbelül 45 százalékát már 5G-n keresztül fogják lebonyolítani.

Kapcsolódó cikkek:
Újabb hazai 5G szolgáltatás indult ma reggel
Még későbbre csúszhat az első 5G-s iPhone megjelenése
Elindult a Telekom első hazai 5G állomása Zalaegerszegen


Kommentek megjelenítése