Probléma lehet az iPhone-nal, ha nem az Apple cseréli ki az akkut

Tech Hírek   |   2019.08.12 - 07:22   |   Írta: H.A   |   1142
12. aug Probléma lehet az iPhone-nal, ha nem az Apple cseréli ki az akkut

Pár napja a TheArtofRepair YouTube csatornán Justin azt a jelenséget mutatta be, hogy az Apple már az iPhone akkumulátorok esetén is igyekszik tenni azért, hogy a vásárlóinak csak náluk legyen érdemes azokat kicseréltetni.

Ha ugyanis bárhol másutt cseréltetünk akkumulátort, akkor azzal ugyan működni fog a készülék, viszont az akkumulátor állapota funkció nem, hanem azt jelzi majd ki, hogy szervizeltessük az akkumulátort.


Két iPhone akkumulátor elektronikája (a cellák nélkül)

Ennek az oka az, hogy az akkumulátor saját elektronikáján megtalálható bq27546-G1 chip tartalmazza azt a kulcsot, amit az adott készülék elfogad ahhoz, hogy kiolvashassa az akku állapotát.

Nagyjából úgy képzelhető ez el, ahogyan egy Touch ID is csak azzal a készülékkel használható, amelyikkel eredetileg érkezett. Persze az akkumulátor esetén a dolog kicsit árnyaltabb, ezért lássuk az adott videót, és nézzük meg, mit érdemes tudni erről.

 

 

A kulcs a bq27546-G1 chip (és elődei)

Az akkumulátor saját elektronikájában helyet kapott Texas Instruments bq27546-G1 chip felelős azért, hogy az iPhone ki tudja olvasni az akkumulátor kapacitását, a hőmérsékletét, illetve hogy a lemerülésig hátralévő időből azt, hogy éppen hány százalék a töltöttsége. Ezt a chipet vagy ennek valamely változatát egyébként jóformán az összes gyártó használja a készülékeik akkumulátorainak elektronikájában.

Csakhogy a chipnek van egy biztonsági része is, amit az Apple a saját implementációjában alkalmaz is:

Ennek a biztonsági funkciónak köszönhetően tehát az Apple képes az adott akkumulátort az adott készülékhez rendelni. Ez azt jelenti, hogy ha az iPhone-ba tett új akkumulátor nem azt az egyedi azonosító kulcsot tartalmazza, amit a készülék elvár, akkor a készülékünk még akkor is a szervizeltesse az akkumulátort üzenetet fogja megjeleníteni az akkumulátor állapota menüpontban, ha azt az adott akkut egyébként egy, a dobozából frissen kibontott, másik iPhone-ból vettük ki.

Éppen úgy működik ez, ahogyan a Touch ID is hozzá van rendelve az adott készülékhez, így ha két készülék között a két eredeti gombot egymással kicseréljük, akkor bekapcsolás után mindkét készülék feldobja a nem aktiválható a Touch ID ezen az eszközön üzenetet, ameddig vissza nem tesszük az eredetileg az adott készülékhez tartozó darabot. (És ahol ráadásul 53-as hibát is kaphattunk, és a készülék átmenetileg használhatatlanná is válhatott, ha nem az eredeti Touch ID volt benne…)

És ahogyan a Touch ID párosításához szükséges szoftver, úgy az akkumulátor azonosító kulcsát módosítani/szinkronizálni képes eszköz sem érhető el az Apple-ön kívül más számára.


Egy korábbi verziós, bq27545-G1 chip egy iPhone 5s akkumulátorának elektronikáján – a képen a jobb oldali sötétszürke, nagy téglalap

Ez nem az első ilyen eset, például még 2018 őszén az Apple T2-es chipje kapcsán is fény derült hasonlóra, mert bizonyos alkatrészek cseréje után a javítási folyamat mindaddig nem teljes, ameddig az AST 2 System Configuration Suite lefuttatásra nem kerül, mert ennek a lépésnek a kihagyása működésképtelenséget és a javítás befejezetlenségét eredményezi. (Erről bővebben: iFixit: az Apple T2 chipje egyelőre nem gátolja meg a független szervizelést.)

Mi lehet a célja ezzel az Apple-nek?

Ezt leginkább csak az Apple tudja. De ami logikus, hogy a cégnek az az érdeke, hogy a vásárlók az esetleges javíttatásokat is velük és hivatalos szervizpartnereikkel végeztessék el, és így a javításra kifizetett összegek is az anyacéghez folyjanak be.

A dolog mellékhatása, ami egyébként bizonyos szempontból szintén az Apple malmára hajtja a vizet, hogy mivel a garancián túli szervizben kicserélt akkuval a készülék nem tudja majd kijelezni annak az állapotát, sőt, eleve azt írja majd ki, hogy szervizeltesse az akkut, ez megrendíti a vásárló bizalmát a nem hivatalos szervizekben, és visszaterelheti őt az Apple karjaiba.

Más szempontból pedig mindez pont hogy negatívan is le tud csapódni a right to repair(javításhoz való jog) jegyében, hiszen ezzel a vásárló ismét az Apple-höz van láncolva, a cégről pedig tudjuk, hogy legkevésbé sem bánik szívbajosan az árszabással – no legalábbis amerikai cégként értelemszerűen eleve az amerikai piacra árazza be a termékeit és a szervizszolgáltatását is, viszont az európai piacra átváltva mindez drágább lehet, pláne megspékelve a forgalmi adóval.

Tehát akkor még egy másik, eredeti akku sem jó?

Nem. Hiába eredeti az adott akkumulátor, ha az adott azonosító kulcs nem ugyanaz benne, mint amit a készülék elvár, nem fog működni az akkumulátor állapota funkció.

Eredeti akkumulátort egyébként kizárólag az Apple és hivatalos szervizpartnerei tudnak a készülékbe tenni, mert az Apple mások számára nem ad ki alkatrészt. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kerülne ki eredeti alkatrész a feketepiacra, de a garancián túli szervizek a beszerzés nehézsége (és a költséghatékonyság) miatt utángyártott akkumulátorokkal dolgoznak. Ez pedig nem csoda, hiszen hiába akarnának, akkor sem tudnak az Apple-től eredeti alkatrészt beszerezni, mert az Apple nem értékesít számukra, hiszen a cégnek ez több szempontból sem érdeke.

A jelenlegi információk szerint ez a korlátozás egyelőre csak az iPhone XS, XS Max és iPhone XR esetén működik.

Mi lehet akkor a megoldás?

A megoldás jelenleg maximum az adott akkumulátor felújítása lehet: tehát amikor a készülékből kiszedett cella elektronikájáról leszedik a régi telepet, majd pedig ezt az elektronikát teszik rá az új telepre, és így a készülékbe ugyanaz az elektronika kerül vissza az abban található azonosító kulccsal együtt, mindössze a rajta lévő cella lett kicserélve. Utóbbinak meg csak egy pozitív és egy negatív lába van már csak, és nincs benne több elektronika, így ez már nem okoz problémát.

Az adott cellák ponthegesztéssel vannak az elektronikához csatlakoztatva, és nem forrasztással, ami szintén nehezebbé teszi az egész műveletet – no már ha az nem lenne elég, hogy a felújítást végzőnek még arra is ügyelnie kell, hogy az adott elektronika ugyanahhoz az iPhone-hoz kerüljön vissza a cella cseréje után, hiszen ugye másképp nem működik majd az akkumulátor állapotának ellenőrzése. (Mi egyébként jelenleg nem tudunk arról, hogy bárki is foglalkozna ilyen típusú felújítással az iPhone akkumulátorok esetén.)

Kérdés persze, hogy ezt a garancián túli szervizek milyen összegre tudják beárazni, hiszen ugye sok esetben a kedvezőbb árfekvés miatt választja őket az adott vásárló az Apple hivatalos árai helyett. Ha viszont nem tudják érdemlegesen olcsóbban adni ezt a szolgáltatást, akkor a vásárló inkább az Apple-höz fog fordulni – és a cég talán épp erre számít.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése