15 dollárért lehet Apple ID belépési adatokat szerezni a dark weben

Tech Hírek   |   2018.03.10 - 18:58   |   Írta: Máté Gergő   |   4388
10. márc 15 dollárért lehet Apple ID belépési adatokat szerezni a dark weben

Egyre gyakoribbak az adathalász email üzenetek, amelyek az Apple ID belépési adatainkra pályáznak.

Ennek pedig az az oka, hogy 15.39 dolláros áron vásárolják fel őket. A top10vpn.com kutatása szerint jelenleg ez számít a legértékesebb adatnak - a pénzügyi szolgáltatási szektorhoz tartozó adatokon kívül.

"A csapatunk áttekintette a csalással kapcsolatos listákat a három legnagyobb dark web üzleten, a Dream-en, a Point-on és a Wall Street Market-en 2018 februárjában. A vonatkozó listákat összeállították és kategorizálták az átlagos eladási árak kiszámítása érdekében". 

Érdekes, hogy a pénzügyi szektorhoz tartozó adatok közül nem a banki felhasználói fiókok adatai a legértékesebbek. A felmérés szerint a PayPal hitelesítő adatokért fizetnek a legtöbbet: 274 dollárt, míg a banki felhasználói fiók adatokért csak 160.15 dollárt. Azonban a bankszámlák belépési adatainak ára nagyban függ az elérhető egyenlegtől is: általában az egyenleg 10%-át kérik el értük. A dark weben 60 dollárért lehet hozzájutni az útlevéladatokhoz, míg az egyes online vásárlási felületek felhasználói fiókjaihoz, mint például az Amazon és a Walmart ritkán kérnek többet 10 dollárnál. Az eBay adatok is csupán 12 dollárt érnek. A telekommunikációs szolgáltatásokhoz tartozó adatokat, mint például a Skype és a T-Mobile 10 dollárért meg lehet kapni. Ezekkel az adatokkal képesek adathalász email-eket kiküldeni a megbízhatónak tűnő címekről, vagy SMS alapú biztonsági ellenőrzéseket kerülhetnek meg. A dark weben a párkereső oldalak adataiért is fizetnek: átlagosan 3.11 dollárt - lehetővé téve a bűnözőknek, hogy az embereket anyagi haszonszerzés céljából manipulálják. A Western Union hitelesítő adatokért 101 dollárt, a bankkártyák adataiért 67.50 dollárt, a hitelkártyák adataiért pedig 50 dollárt.

Az online vásárlási fiókok közül a Macy's ér a legtöbbet: 15.34 dollárt - egy kicsit kevesebbet, mint egy Apple ID. Ha valakinek sikerül az összes adatainkat értékesíteni, azért akár 1200 dollárt is szerezhet.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése