Az Apple semmiképpen sem old fel készüléket

Tech Hírek   |   2017.03.30 - 23:55   |   Írta: Pausch Rita   |   12918
30. márc Az Apple semmiképpen sem old fel készüléket

Még akkor sem, ha egy 18 évesen elhunyt fiú végrendelete maradt egy zárolt iPaden...

Liam Wright az Egyesült Királyságból, 18 éves volt, amikor tavaly decemberben elhunyt csontrákban. Az utolsó kívánságait az iPadjére írta, mert az utolsó időkben már beszélni is nehezére esett a családjával. Ám, mikor eltávozott, a családja azzal a problémával találta magát szemben, hogy nem tudtak hozzáférni a készüléken tárolt adatokhoz. Eltemetniük is úgy kellett, hogy nem tudták Liam mit kért.

Liam testvérének elmondása szerint szerettek volna hozzáférést kérni a készülékhez, de az Apple falként magasodott közéjük és a fiú végakarata közé. A lánytestvér szerint „nevetséges”, hogy nem adtak nekik hozzáférést. Amikor pedig megpróbáltak nyomást gyakorolni rájuk, hallotti anyakönyvi kivonatot és jogi iratot is követeltek. A család mindkettőt beszerezte, ekkor azonban az almás cég azt kifogásolta, hogy a család nem megfelelő információt küldött nekik és már bírósági végzést kérnek.

A család szerint a fiú végakarata mellett, számos fotó és videó is van a készüléken, amihez mindenképpen szeretnének hozzáférni.   

 

 

Etikai kérdés

Ez a szomorú eset is mutatja, hogy mekkora etikai dilemma az Apple számára kitartóan ragaszkodni a titoktartási és adatvédelmi szabályaikhoz. Ez már nem az első eset, hogy ez megtörtént. Tavaly egy édesapa könyörgött Tim Cooknak bebocsátásért a 13 éves, elhunyt fia iPhone készülékébe, hogy a képeket letölthesse.

Ekkor az Apple ugyan kifejezte együttérzését, ám egyúttal azt is közölték, hogy semmit sem tehetnek ez ügyben.

Lehet azon vitatkozni, hogy a cupertinóiak tehetnének-e kivételeket halálesetekben. Ugyanakkor ez egyben egy intő figyelmeztetés is mindenkinek, hogy a családtagjai számára valamilyen módon hagyjon hozzáférést arra az esetre, ha vele bármi történne. Közben pedig csak reménykedni lehet, hogy a cupertinóiak találnak olyan megoldást, ami minden fél számára egyformán elfogadható és kielégítő.    

Forrás: Daily Mail

Kapcsolódó cikk:
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak
Újabb nagy Apple igazolás: a biztonság mindenek előtt
A Touch ID egy napja



Kommentek megjelenítése