Profi fotós tapasztalatok iPhone 7 Plus-szal

Tech Hírek   |   2017.02.17 - 23:00   |   Írta: Pausch Rita   |   3513
17. feb Profi fotós tapasztalatok iPhone 7 Plus-szal

A Portré mód a professzionális felhasználásban: egy magazin fotós beszél róla, hogy milyen is dolgozni vele.

Cseppet sem újdonság, hogy profik is használják az iPhone-t munkaeszközként. Emlékezhettek az iPhone 5s-sel felvett Burberry divatbemutatóra, arra, amikor végszükségben egy tévéstáb dolgozott iPaddekkel áramszünetben, vagy a Gourmet címlapot fotózták 6s-sel, de akár belga sorozat is készült már vele, illetve a Modern Család sorozat egyik epizódja.

Az iPhone 7 Plus mostanában igencsak reklámozott funkcióját, a Portré módot nem kisebb név használta a magazin címlap fotózásához, mint a Billboard magazin. Az újság első számát még 1894-ben adták ki és azóta is rangos szerepet tölt be például az egyes zeneszámok értékelésénél világszinten.

Egy neves, fotós magazin szerkesztője, Greg Scoblete nyilatkozta, hogy egyre több profi fotós készíti fizetős munkáit iPhone készülékekkel. Többen azon az állásponton vannak, hogy nem az eszközre kell a hangsúlyt fektetni, hanem, hogy jó kép készüljön.

Ugyanezt vallja Mobley is, aki a Billboard címlapot készítette Camila Cabellóról az egykori Fifth Harmony együttestagról. A fotós szerint a 19 éves énekesnő számára kicsit sem volt szokatlan, hogy egy telefonnal fotózza, ez a korosztály már teljesen hozzászokott ehhez. Egyébként is arra törekedett, hogy a képek jók legyenek, és nem akarta, hogy bárkit is az foglalkoztasson, mivel készültek.

A fotózás egyszerű egy iPhone-nal, de mégis kihívásokat tartogat. Mobley szerint két negatívuma is van a mobilos fényképezésnek. Az egyik dolog, ami kihívást okozott a készüléknek az a kevesebb fény volt. Ott ugyanis a Canon 5D Mark III jobban teljesített. Ahhoz, hogy a Portré mód jól használható legyen az iPhone-on, sok fény kellett a fotó tárgyára. A másik hátrány: ahhoz, hogy magazin minőségű képek készülhessenek az egész készítési procedúra hosszabb. A fotós szerint sokkal átgondoltabb kompozíciót igényel, sokkal kevesebbet lehet vágni a képekből, és az előképet mindig egy adott távolságból szemlélheti csak.

A Portré mód használatakor Mobley-nak egészen le kellett lassítania, emiatt viszont sokkal átgondoltabb képek készültek. Ugyanakkor nehezítette a dolgát az is, hogy a készülék rosszul szinkronizálható a profi világítás rendszerekkel és a fotós véleménye, hogy ezen a téren még bőven van hova fejlődnie a technológiának. A fotósoknak szintén meg kell harcolnia mobillal fotózásnál a kisebb szenzorral, a kisebb felbontással és dinamikus tartománnyal. Valamint azzal, hogy a megrendelő gyakran sokkal nagyobb felbontású képet kér, mint amit pl. az iPhone 7 Plus 12 megapixeles szenzora hozni képes. A 600-700 MB-os képek helyett, az iPhone-nal kevesebb, mint 5MB-osak készülnek. Ezek a legfőbb okok, amiért nem váltanak a profi gépekről telefonokra.

„Ez olyan, mint kerti slaggal tüzet oltani. Meg tudod csinálni, csak több ideig fog tartani.” – nyilatkozta Scoblete.

Az iPhone 7-tel ugyan a normális móddal lehet RAW file-okat készíteni, ám a Portré mód ezt még nem tudja. Bár Mobley-t például nem zavarta a JPEG. Összességében a Billboard fotós jó tapasztalatokkal zárta a fotózást, igazán érdekesnek találta és azt mondta, ha felkérnék, újra vállalna iPhone-os fotózást.

Forrás: Mashable

Kapcsolódó cikk:
Így használja iPhone-ját a Fehér Ház hivatalos fotósa
Ma már egy iPhone 6s Plus is elég, hogy az ember a Nat Geonak fotózhasson
Áramszünetben forgass telefonnal!



Kommentek megjelenítése