Exkluzív: A Google főhadiszállásán ebédeltünk

Tech Hírek   |   2017.01.02 - 19:48   |   Írta: Fischer András   |   5312
02. jan Exkluzív: A Google főhadiszállásán ebédeltünk

Decemberben lehetőségünk volt kiutazni Kaliforniába, ahol többek között meglátogattuk a Google központját, illetve beszélgettünk a cég egyik alkalmazottjával. Ebben a cikkben a látogatásról számolunk be.

A Google-nek számos épülete van San Francisco környékén, a központ pedig Mountain View városában található. A főhadiszállás kívülről bárki számára elérhető, de mi be is szerettünk volna jutni. Egy kis szervezés után sikerült összekapcsolódnunk a cég egyik magyar származású munkatársával, aki felajánlotta segítségét a bejutás terén.

Társoldalunkon, a Használtalma.hu-n számoltam be arról, hogy a Google-t megelőzőleg az Apple-t is meglátogattam. Az Apple HQ látogatásáról írt cikkem olyan tekintetben érdekes, hogy tudom ahhoz viszonyítani a Google-t. Az Apple-höz hasonlóan a Google-nek is rengeteg épülete van Mountain View-ban, illetve a környező városokban. A cégnél megközelítőleg 30 000 ember dolgozik csak itt, San Francisco környékén. 

Az iroda már kívülről is rendkívül pozitív benyomást kelt. Nagyon színes, nagyon kreatív. Sokkal izgalmasabb a Google, mint az Apple. Az alkalmazottakon is azt láttam, hogy imádnak itt dolgozni, mindenki jól érzi magát, igazán pezsgő az élet. Van, hogy az épületek között több kilométeres a távolság, a közlekedés könnyen megoldható a színes Google biciklikkel. 

A látogatás pont ebédidőben történt, a fent említett munkatárs meghívott a központi étterembe ebédelni. Az összes alkalmazott ingyenesen, és korlátlanul fogyaszthat itt. Nem számoltam meg pontosan, de legalább nyolcféle konyha közül válogathatnak az ott dolgozók (kínai, japán, olasz, amerikai, ...). Az ebédlő pont ott van, ahol a cég vezetősége szokott szólni az alkalmazottakhoz, valamint ott, ahol többek között Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is mondott már beszédet. 

Az ebéd közben a beszélgetés sem maradhatott el. Megtudtam, hogy ő több mint tíz éve van a cégnél, és nem tudna elképzelni jobb munkahelyet. Nagyon jó csapatépítő programjaik vannak, nagyon rugalmas a munkaidő, mindenkinek megvan a saját szabadságtere. Teljesen más jellegű a feladatköre, mégis egyszer például érdeklődött egy alkalmazás fejlesztése iránt, könnyen csatlakozhatott a projekthez. Mondanom sem kell, a fizetésére sincs panasz. További érdekesség volt számomra, hogy a Google szerint Windows-t futtató gépekkel lehetetlen biztonságosan dolgozni, így semmilyen alkalmazott nem használhat ilyen rendszerű eszközt. A dolgozók jó része macOS rendszerűeket használ, valamint jó néhányan Linuxot. A cégnél rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, hiszen fontos adatok vannak a szervereiken. A Google szervereinek biztonságosabbnak kell lenniük, mint az országok nemzetbiztonsági szervereinek.

Azt mondta, hogy szerinte a legjobb szakemberek a környéken a Google-nél, illetve a Facebooknál vannak. Több mint 10 éves munkaviszonya után nincs miért aggódnia, hiszen ha valamiért megszűnne a munkahelye, akkor a következő nap mehetne mondjuk a Facebookhoz. 

Bekerülés. A fent leírtak után sokakban felmerülhetett az, hogy a Google-nél szeretne dolgozni. Nem árulnak zsákbamacskát, nagyon nehéz bekerülni. Ha valaki viszont tehetséges, ambiciózus, és kitartó, van esélye. Általában 4-5 lépcsős a bekerülési folyamat. A folyamatban vannak tesztek, telefonos, és személyes interjúk is. Akivel erről beszéltem, ő az elmúlt 10 évében körülbelül 1200 interjún vett részt, az 1200 interjúztatottból 110-et vettek fel. Aki viszont egyszer bekerül, annak Kánaán a Google. Nem kell aggódnunk az amerikai letelepedés jogi akadályairól sem. Aki megfelel a Google-nek, annak a személynek a Google fog intézni zöldkártyát. Keveset bocsátanak el, van lehetőség a hibázásra is. Nyilvánvalóan, ha valaki valamilyen hatalmas szarvashibát követ el, nem maradhat a cégnél. Megerősítette azt, hogy valóban van olyan, hogy egy programozó ha egy problémára keres a keresőmotorukon keresztül, akkor vannak olyan kifejezések, amelyek ha benne vannak a keresésben, a keresőmotor egy tesztet dob fel, ha azt jó eredménnyel kitöltjük, meghívnak személyes interjúra.

A magyar származású munkatárs rendkívül lelkesen mesélt a Google gyakornoki programjáról. A cég évente több ezer gyakornokot vesz fel. A programok általában nyáron vannak, és olyan 3 hónap hosszúak. Idén is több magyar volt kint, viszont sokkal több mehetne. Úgy véli, hogy a magyar oktatás nagyon erős, rendkívül tehetségesek a magyar egyetemi hallgatók, és nem is érti igazán, hogy miért nem jelentkeznek többen. A bekerülés nem nehéz különösebben, mindösszesen két telefonos interjúról van szó. Az egy dolog, hogy a 3 hónap alatt nagyon jól megfizetik a hallgatókat (több millió forintos fizetésről beszélhetünk), de olyan kapcsolati tőkét lehet szerezni, amit máshol nem nagyon, illetve a tanulásról ne is beszéljünk. Három hónap alatt a Google-nél olyan tapasztalatra lehet szert tenni, amire semmilyen egyetemen nincs lehetőség.

Megkértem, hogy a fent leírtak után meséljen nekem valami negatív dolgot is a Google-nél való dolgozásról, hiszen még a végén a kedves olvasók azt hiszik, hogy megvett a cég. Összesen egy negatívumot tudott megemlíteni, nehéz előléptetést szerezni. Nem a felettesünk értékelésével juthatunk feljebb a szamárlétrán, hanem azok értékelnek, akikkel egy szinten vagyunk, a kollégák. Ez megnehezíti a folyamatot, illetve hosszabb is lesz.

Belülről természetesen itt sem készíthettem fotókat, aki kíváncsi a Google-re, nézze meg a Gyakornokok című filmet, pont ugyanolyan.

Forrás: HasznaltAndroid.hu


Kommentek megjelenítése