Steve Jobs 20 éve lett újra almás

Tech Hírek   |   2016.12.21 - 23:42   |   Írta: Pausch Rita   |   2704
21. dec Steve Jobs 20 éve lett újra almás

Ha az Apple fővezér akkor nem tér vissza, most nem lenne iPhone!

Elképesztő, hogy 20 év alatt mennyi dolog történt az almás cég életében! Az 1976-ban általa alapított Apple-től, Steve Jobs még 1985-ben kényszerült távozni, amikor is nehéz természete miatt nagyon megromlott a viszonya korábbi barátjával és egyben a cég akkori vezetőjével, John Sculley üzletemberrel. Ám Steve távozása utáni években a cég nem igazán szárnyalt.

Közben Jobs új startupba kezdett, a NeXT-be, ám a cég terméke a NeXT számítógép nem hozott átütő sikert. Közben a szárnyaszegett Apple-nél a csökkenő piaci részesedése miatt nyilvánvalóvá vált, hogy az operációs rendszere fejlesztésére szorult és már tudható volt, hogy külső vérfrissítésre lesz szükség. Több céggel is tárgyaltak, de végül úgy alakult, hogy Jobs cégét, a NeXT-et vásárolták meg 400 millió dollárért e célból.

Az Apple akkori vezetője, Gil Amelio 1996. december 20-án jelentette be a hírt. Mivel azonban az elkövetkező évben a cég mélyrepülése folytatódott, az igazgatótanács végül menesztette a vezért. A helyére Jobs-ot nevezték ki, aki egyébként jelentős aknamunkába kezdett Amelióval kapcsolatban az első pillanattól, hogy visszakerült korábbi cégéhez. Noha ekkor még vívott az igazgatótanáccsal egy komoly hatalmi harcot, végül meg tudta tartani a pozícióját és innen már ismerjük a mesét: természetesen felvirágoztatta a céget.

Steve Jobs a cégnél töltött 15 éve alatt sikertermékek sora felett bábáskodott. Az iPod 2001-es bemutatóját követően, 2007-ben az iPhone érkezett, 2010-ben pedig az iPad. Jobs az utóbbi 5 évben már nem vehetett részt a cég életében, 2011-ben hunyt el. Ám az öröksége a cégnél továbbrepítette az Apple-t. A bevétel, a haszon és a piaci kapitalizáció elérte a csillagos eget azoknak a termékeknek köszönhetően, amelyek még Jobs szárnyai alól kerültek ki. 

Az alábbi táblázatban láthatjátok a fejlődést:

Kapcsolódó cikk:
Képek abból a korból, amikor az Apple még nem uralta a világot
Új, soha nem látott Steve Jobs-videó került napvilágra 1994-ből
A korai időszakról mesél Steve Jobs jobb keze, Joanna Hoffman



Kommentek megjelenítése