Kütyüinket vírusok fertőzik - fogalmunk sincs hogyan

Tech Hírek   |   2016.11.22 - 12:00   |   Írta: L Ferenc   |   3120
22. nov Kütyüinket vírusok fertőzik - fogalmunk sincs hogyan

A digitális kártevők egyre nagyobb számban támadnak, és az átlagos felhasználóknak lövésük sincs, hogyan.

Egy friss kutatás feltárta, hogy a felhasználókra leselkedő leggyakoribb online veszély a vírus: a megkérdezettek majdnem fele (42%) találkozott már vírusokkal, vagy azok célpontja volt, és 22% esett áldozatul. Az áldozatok majdnem egyharmadának (29%) fogalma sincs, hogyan kerülhetett vírus készülékére. Az eredmények azt mutatják, hogy a mai vírustámadások természetéből kifolyólag a megbízható biztonsági megoldások használata az egyedüli módja a védelemnek.

A Kaspersky Lab Consumer Security Risks Survey 2016 kutatása szerint a legtöbb fertőzést vírusok okozzák, és a támadások kifinomultsága továbbra is nő. Következésképpen az internet felhasználók több problémával szembesülhetnek, mint például a készülék lassulása (24%), kéretlen hirdetések (22%), és gyanús honlapokra való átirányítás (13%). A készülékek 7%-a már nem működött a támadást követően.

A fertőzéseknek pénzügyi következményei is vannak: a felhasználók egyharmada (36%) azt mondta, hogy pénzt kellett költeniük a vírus okozta probléma javítására, melynek esetenkénti átlagértéke 121 dollár volt. A vírusok sokféleképpen terjedhetnek és bár a fertőzés forrása felhasználónként változik, a tanulmány azt találta, hogy a legtöbb fertőzés gyanús honlapok (42%) meglátogatásakor történik. A hamis applikációk és szoftverek (22%) valamint a pendrive-ok (20%) is gyakori fertőzésforrások.

Az emailek és chat programok is terjeszthetnek vírusokat. A résztvevők majdnem egyötöde (18%) azt mondta, hogy már kapott vírust emailben vagy más üzenetben ismeretlenektől, és 16%-a tapasztalta ugyanezt ismerőstől érkezett emailben vagy üzenetben. A meghackelt honlapokat és más fertőzött készülékről átmentett vírusokat a felhasználók 16%-a említette, mint veszélyforrást. Habár az áldozatok 29%-a nem tudja, mi volt a fertőzés forrása. 

Kapcsolódó cikkek:
Rekordszámú támadás a Mac-ek ellen
Veszélyes vírus a zsebben: Xsser
Egy új iOS vírus a láthatáron



Kommentek megjelenítése