Nem kéne erőltetni az androidos dizájnt iOS appokban

Tech Hírek   |   2016.07.10 - 16:14   |   Írta: Zoltan C   |   7759
10. júl Nem kéne erőltetni az androidos dizájnt iOS appokban

Buta és bunkó dolog, amit a Google művel.

Szeretném előrebocsátani, hogy funkcionalitásukat tekintve nagyon elégedett vagyok a Google iOS-re fejlesztett appjaival, napi szinten használom is őket. De funkcionalitáson túl is vannak szempontok. A Google hozzáállása e tekintetben kicsit olyan, mintha nyaraláskor azt szeretnénk, hogy mindenki beszéljen magyarul és fogadjanak el a világban mindenhol forintot.

Jason Snell írt a témában egy igen jó cikket a Macworldre, amiben igen csak megfeddi a keresőóriást, amiért az Android úgynevezett materiális  megjelenését erőlteti az iOS appjaiban. Más szóval, a Google tojik az iOS konvenciókra és igyekszik mindent olyanná tenni, mintha androidos készüléket használnánk. Ez köszön vissza mindenhonnan, kezdve a fehér és szürke gyakori használatától,  egészen olyan apró részletekig, mint vertikális pöttyök használata horizontálisak helyett menü ikonként.

Tulajdonképpen ez a viselkedés leginkább a Microsoft kilencvenes évekbeli stratégiájára emlékeztet. Ekkoriban is voltak ám Mac-re írt programjai a cégnek, azok viszont teljes mértékben úgy néztek ki és viselkedtek, mint a "vindózos" testvéreik.

Arrogáns viselkedés ez, hiszen amikor más operációs rendszeréhez adsz hozzá bármilyen terméket, végső soron az ő pályájukon játszol.

Esetleg mégsem csak arroganciáról van szó? Talán a Google csak szeretne egy kis Android "előnézetet" becsempészni az iPhone tulajok életébe, abban reménykedve, hogy valakinek megjön a kedve jobban is megismerkedni a rivális operációs rendszerrel, sőt akár a váltásra is rászánja magát.

Bárhogyan is legyen, igen átgondolatlan fogás ez egy ekkora cégtől. Egyszerűen nem néznek ki elég jól a Google appok iOS készülékeken, mert nem passzolnak bele a már megszokott és elvárt formanyelvbe. Tudom, el leszek hordva fanboy-nak, sőt talán elitistának is, de ha az iOS világban élsz, akkor a droidos materiális formanyelv félmunkának hat. Nem valószínű, hogy bármelyik "ájfonosnak" az jusson eszébe: "Jaj, de érdekes UI!".

Végül, álljon itt egy ékes példa arra, lehet szépen is viselkedni vendégségben! Az Apple Music applikáció androidos verziójában az ikonok teljesen át lettek alakítva.

Forrás: 9to5mac.com


Kommentek megjelenítése