Spotify vs Apple

Tech Hírek   |   2016.07.01 - 09:03   |   Írta: B.Balázs   |   4042
01. júl Spotify vs Apple

Az Apple háborút indított a legnagyobb streaming szolgáltató ellen

Két héttel ezelőtt az Apple bejelentette az egyéves születésnapját ünneplő Apple Music szolgáltatás megreformálását. A teljes megújításra azért van szükség, mert a zenei szolgáltatás valószínűleg nem azokat a számokat hozza, amiket a megjelenéskor vártak tőle. Mindemellett hallhattunk arról is, hogy megváltoztatják az előfizetéses szolgáltatást nyújtó fejlesztők számára kialakított jutalékrendszert. Az eddig megszokott 30% helyett, az egy éven túli előfizetések után már csak 15%-ot fog az Apple zsebre tenni. A rendszerek csiszolgatása közben úgy tűnik, bekeményítettek a konkurenciával szemben, mivel a Spotify legújabb frissítését —  melyben a svéd cég megszüntette az Apple rendszerén keresztüli előfizetés lehetőségét — elutasította az Apple. A nem túl kedves fogadtatásra válaszul, a Spotify jogtanácsosa, Horacio Gutierrez levelet írt az Apple-nek, miszerint a jelenlegi lépéssel súlyos károkat okoznak mind a Spotify, mind az előfizetőik számára. 

A két cég között már óriásira nőtt a feszültség. A részletek homályosak, de a vezető streaming szolgáltató állítása szerint az Apple egyszerűen elutasította a frissítést és kötelezte őket a saját fizetési rendszerének használatára. Az egész egy reklámmal kezdődött, melyben a Spotify 99 centes áron kínált 3 hónap prémium előfizetést. Ez természetesen az Apple-nek nem tetszett, ezért ultimátumot adott: vagy a promociót állítják le, vagy az app repül az App Store kínálatából. A hirdetést levették, ám válaszul a Spotify egyszerűen megszüntette az Apple rendszerén keresztüli fizetés lehetőségét.

Gutierrez szerint, az Apple magatartása súlyos aggályokat vet fel, mind az USA, mind az EU versenyjogában.

“Továbbra is aggasztó az Apple viselkedése, mellyel csökkenti a Spotify versenyképességét a rivális Apple Music-kal szemben, különösképp mivel nem ez az első olyan lépés, ami a Spotify ellen irányul. Nem hagyhatjuk, hogy az Apple a jóváhagyási procedúrát, a nehezen legyőzhető konkurenciával szemben fegyverként használja.”

Habár az Apple nem kötelezi a fejlesztőket arra, hogy saját fizetési rendszerüket használják, ám az App Store irányelvei tartalmazzák, hogy nem irányíthatják a felhasználókat más fizetési módok felé, valamint az automatikusan megújuló előfizetéseket csak alkalmazásokon belüli vásárlásként tehetik lehetővé. 

A múltban már szemtanúi lehettünk egy hasonló harcnak, melynek eredményeképp az Amazon, a Barns & Noble és a Kobo is megszüntette az iOS appokon belüli könyvvásárlás lehetőségét. 

Igaz, az Apple elutasította az utolsó Spotify frissítést, de ettől függetlenül május vége óta az appon belüli előfizetés lehetősége megszűnt egy backend frissítés keretein belül. Jelen pillanatban nincs mód az iOS alkalmazásban történő előfizetésre, de természetesen az app nem is irányít át a Spotify weboldalára. 

A háború megkezdődött, kiváncsian várjuk a folytatást.


Kommentek megjelenítése