A Windows Phone halott

Tech Hírek   |   2016.01.30 - 08:16   |   Írta: Zoltan C   |   3787
30. jan A Windows Phone halott

De legalábbis haldoklik.

Öt évvel ezelőtt egy az Androiddal és iOS-szel szembeni izgalmas, sok lehetőséget rejtő alternatívaként indult a Windows Phone projekt. Mostanra eljött viszont az idő, hogy mindenki beismerje: a projekt megbukott. Ha a kevés gyártó és a még kevesebb elérhető app nem volt elég bizonyíték, akkor ez már az lehet: csupán 4,5 millió Lumiát adott el a Microsoft az ünnepi negyedévben. Ez egy elég masszív visszaesés, az egy évvel ezelőtti 10,5 milliós számhoz képest. 57%-os csökkenés. Kell még tovább magyaráznunk a helyzet súlyosságát?

A Microsoft és a Nokia eddig 110 millió Windos Phone-t adott el közösen, ezalatt 4,5 milliárd iPhone és androidos készülék talált gazdára. Ezekből 400 millió készülék kelt el a mostanában kielemzett ünnepi negyedévben, tehát ezek 1,1%-án futott a Microsoft mobil oprendszere. Sajnos ez nem véletlen, a zászlóshajónak tervezett Lumia 950 és 950 XL is csalódást okozott az igen kiforratlan WIndows 10 mobil OS-sel egyetemben.

Reagálva a piaci helyzetre, a Microsoft egy úgynevezett Surface Phone-t szeretne piacradobni. Persze, amíg nem foghatjuk a kezünkben, ebből sem biztos semmi. Az eladási számok zuhanórepülésben, az indulás óta meglévő katasztrofális app helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz. A hardverválaszték is rettentően szűk, például a közvetlen riválisnak számító Anrdoidhoz képest. Jelenleg a piac két százalékat tudhatja magáénak a Windows Phone, ez persze nem állítja meg a Microsoftot, hogy az elkövetkező néhány évben is gyártson Windows Phone-t. Talán, majd amikor a "igazi" Windows is elérhető lesz a készülékeken, a Continuum révén lehet valami a microsoftos mobil ötletéből. De ettől függetlenül, a Windows Phone, ahogy most ismerjük halott.

Forrás: theverge.com


Kommentek megjelenítése