Mennyi pénzt termel az Android?

Tech Hírek   |   2015.12.18 - 08:39   |   Írta: Máté Gergő   |   1938
18. dec Mennyi pénzt termel az Android?

Kezdjünk egy érdekes ténnyel: a mobilpiac bevételének 92%-át az Apple fedi le.

Mivel és mennyit keres a Google?

Közel sem termel olyan jól az Android, mint a konkurens Microsoft cég Windows rendszerei. Utóbbiakért néhány évente fizethetünk egy meghatározott összeget, de az Android-ot a Google ingyen adja. A keresőóriás a Goldman Sachs elemzőinek áprilisi jelentése szerint 11.8 milliárd dollárt profitált mobil keresésekből a 2014-es évben. Ennek 75%-a iOS eszközökhöz köthető. Ez hatalmas összegnek tűnik, de a Facebook önmagában 2.5 milliárd dollárt fizet negyedévente a mobil reklámokért.

Ennyit hasít a Microsoft az Android-ból:

Az egyik legfurább dolog, hogy a szabadalmaknak köszönhetően a Microsoft többet keres az Android rendszerből, mint a Windows Phone-ból. Minden gyártónak 5 és 15 dollár közötti összeget kell utalnia a Microsoft részére az Android-os készülékek után. Ezzel legalább 2 milliárd dollárt zsebel be évente (aminek a fele a Samsung-tól származik).

Mit nyer a Samsung, a Sony és az LG?

Szintén érdekesen alakul a legnevesebb gyártók helyzete. A Samsung 33.33 dollárt nyer minden Android készüléken, a HTC-nek viszont 36.89 dollár veszteséget termelnek a telefonok. A Sony 26.10 dollárt veszít az okos készülékein, a Lenovo/Motorola 18.02 dollárt veszít, az LG pedig 0.016 dollár nyereséget könyvelhet el telefononként.

Persze mindig lehetne rosszabb: a Microsoft 72 dollárt veszít minden egyes eladott készülékén. Összehasonlításképpen az Apple 184 dollárt nyer telefononként.

A tokokban nagyobb pénz van

Az LG remek döntést hozott, amikor saját maga kezdett tokokat gyártani a készülékeihez. Gyakorlatilag egy tokkal többet keres, mint egy telefon eladásával. Azonban előfordulhat, hogy nem sikerül túladni a raktárkészleten és ilyenkor megint veszteségtől retteghetnek a gyártók.

Megéri Android fejlesztőnek lenni?

Az Android felhasználók imádnak tört programokat használni és kevésbé szeretnek vásárolni az applikáció áruházban, mint az iOS felhasználók. Emiatt az Android fejlesztők kevesebbet keresnek: az iOS fejlesztők 25%-a zsebel be havi 5.000 dollárnál többet, míg a Google rendszerét programozóknak csak 16%-a. Az is fontos különbség, hogy az Android-on tipikusan a nagy nevek/dobások szerzik a magas bevételt, de iOS-en ez a kép jóval árnyaltabb (a kisebb projektek is sikeresek lehetnek).

Mennyit keresnek a bűnözők az Android-on?

Nem tudunk pontos számokat, de hatalmasat szakítanak. Egyetlen malware képes volt 6-24 millió dollár közötti profitot termelni a készítőinek a készülékek feltörésével és a prémium SMS üzenetek szórásával. Az ennél nagyobb volumenű botnet-ek elképesztő mennyiségű pénzt generálnak. A legtöbb ilyen forrása Ázsia és azon belül is Kína.

A felsoroltakon kívül az eBay, a PayPal, a Netflix és az Amazon is bőven kiveszi a részét az Android tortából.

Forrás: HasznaltAndroid.hu


Kommentek megjelenítése