Az emotikonok lehetnek a jövő jelszavai?

Tech Hírek   |   2015.06.17 - 15:03   |   Írta: Pausch Rita   |   1996
17. jún Az emotikonok lehetnek a jövő jelszavai?

Néha már csak emotikonokkal kommunikálunk, különösen a különféle szöveges üzenő felületeken. Hagyjuk, hogy egy durcás macska, akár vagy egy boldog troll arc elmondja helyettünk, amit gondolunk és érzünk. Gyakran egész párbeszédeken folytatunk másokkal, anélkül, hogy egy betűt is leírtunk volna. A kis jelek és matricák nem csak viccesek, de lassan a kommunikációnk kifejező részévé válnak.

Mi lenne, ha a szórakozáson kívül, lenne egy másik olyan terület, ahol tényleg hasznosan alkalmazhatnánk a hangulati jeleket, ikonokat?

Egy brit cég, az Intelligent Environments, emotikonos biztonsági technológiát fejleszt, ami lényegesen több választási lehetőséget kínál az olyan jelszavakhoz képest, mint például a számok a négyszámjegyű PIN kódok esetén, ráadásul sokkal biztonságosabbak is.

A fejlesztők szerint egy képi elemekből álló jelszót eleve könnyebb megjegyezni és észben tartani, mint a számos verziót.

„Mivel az agy alapvetően nem számokkal, vagy szavakkal működik, hanem képi elemekkel, így nem csoda, ha a számokból és betűkből álló kombinációkat elfelejtjük. A képek adják a legjobb módját annak, hogy megjegyezzünk valamit.” – állítja Tony Buzan, memória szakértő.

1300 angol felhasználó körében végzett felmérés szerint a harmaduk teljesen elfelejti a PIN kódját, négyből három pedig minden ilyen lehetőségnél ugyanazt a számot használja, hogy el ne felejtse. Viszont egy globális statisztika szerint 2012-ben a jelszóbiztonsági incidensek 80 százaléka a gyenge jelszavak miatt történt.  

Ha viszont a számok helyett emotikonokat használnánk, egyetlen négyjegyű biztonsági kód esetében is, akár több száz képecske állna rendelkezésre, és ez egyből akár 3,5 millió lehetséges kombinációt eredményezhet.  

Az Intelligent Environments ügyvezetője szerint egy ilyen jelszónál elég egy vicces történetre gondolnunk és máris van egy biztonságos, jól megjegyezhető kódunk.

A cég fő területe a digitális bankszolgáltatások, ezért elkészítették az első emotikonos (vagy emoji) banki jelkód rendszert (egyelőre Android) mobilkészülékekhez.

Ti mit szólnátok, ha számok és betűk helyett ikonokat használhatnátok jelszónak?

Forrás: CultofMac


Kommentek megjelenítése