OS X El Capitain alatt még jobb lesz SSD-t használni

Tech Hírek   |   2015.06.14 - 07:50   |   Írta: Zoltan C   |   924

samsung ssd-250x250

Akik már korábban szerettek volna régebbi Mac gépükbe harmadik féltől származó SSD-t tenni, azok találkozhattak a TRIM támogatás hiányával. A TRIM parancs lényege, hogy az operációs rendszer látja mely adatblokkok az SSD-n már nincsenek használatban, így azok törölhetőek és átírhatóak. A TRIM támogatás hiányában, ahogy telítődik a meghajtónk, érzékelhetően lassabbá is válik.

Hivatalosan a TRIM csak az Apple meghajtói által volt támogatva, viszont olyan eszközök mint a TRIM Enabler elvileg lehetővé tették a funkció bekapcsolását a "külsős" meghajtókra is. Viszont Yosemite alatt rengeteg probléma, fagyás merült fel. Ahogy kijött a legújabb OS X fejlesztői változata, a geekek már tesztelni is kezdték a TRIM támogatást. Nagy meglepetéssel tapasztalták, hogy egy egyszerű paranccsal ki-bekapcsolható az El Capitain-be alapból beépített TRIM támogatás a harmadik féltől származó SSD-kre. Persze mindehhez először az új, szuperbiztonságot szolgáló "rootless" funkciót ki kell kapcsolni. Emiatt is, az Apple hivatalos közleményben intett óva mindenkit a TRIM használatától, vagyis csak saját felelősségre srácok! Ahogy elérkezik az OS X El Capitain hivatalos debütálása, még sok minden változhat természetesen.

Miközben a felhasználók túlnyomó többségét egyáltalán nem érinti ez, egy SSD-re benevezni bárkinek megéri: szinte újjá varázsolhat egy régebbi Mac-et vagy PC-t.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése