Elégedetlen alkalmazottak Tim Cookhoz fordultak

Tech Hírek   |   2015.06.11 - 15:40   |   Írta: Pausch Rita   |   847

Egy nemrég nyilvánosságra hozott peranyagból érdekes dolgok kerültek nyilvánosságra az Apple háza tájáról. A hulla még 2012-ben „került a szekrénybe”. No, persze nem szó szerint.

boltieladók apple

Arról van szó, hogy Tim Cook ekkoriban legalább kettő (legalábbis a peranyag szerint) levelet személyesen kapott egymástól teljesen különböző helyekről, a bolti eladóktól a dolgozókat ért nem éppen kedves bánásmódról. Egész pontosan a táskaellenőrzésekről.

2013-ban volt egy pere az Apple-nek néhány alkalmazottal. A bolti dolgozóknál távozáskor táskaellenőrzést tartanak, amit az eladók elviseltek ugyan, de azért már bírósághoz fordultak, hogy ez az ellenőrzés (míg mindenkinek a táskáját végignézték pl. zárás után) néha annyira elhúzódott, hogy jóval meghosszabbította a munkaidejüket. A bírósághoz pedig azért fordultak, hogy a táskájuk ellenőrzésével töltött időt is fizesse ki az Apple. A bíróság viszont egy korábbi precedensre hivatkozva elutasította az ügyet.

Az iratok szerint volt, aki arra panaszkodott, hogy az Apple úgy kezeli az alkalmazottait, mint a „bűnözőket”.

Cook akkor továbbította a leveleket a HR alelnöknek azzal, hogy: „Ez igaz?”. Az persze a bírósági iratokban nem szerepel, hogy erre a főnök milyen választ kapott.

A Cooknak írt levelekben a dolgozók azt állítják, hogy az Apple egyszerűen nem bízik az alkalmazottjaiban. Sőt, arra is panaszkodtak, hogy néha a táskaellenőrzésük a vásárlók előtt zajlik. Alapvetően magát a bánásmódot is kifogásolták az eladók. Szerintük az Apple-nek legalább úgy kellene bánnia az alkalmazottaival, ahogy a vásárlóikkal teszi.

Az egyik pekingi dolgozó levelében egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Apple úgy kezeli az eladókat, mint az „állatokat” vagy a bűnözőket. Sőt, még arra is érkezett panasz, hogy a vészkijáratot az egyik üzletben Apple termékekkel barikádozták el.

Mindezen akciók az Apple részéről a lopások kivédésére irányulnak, ám az alkalmazottak úgy tűnik, egyre inkább sértve érzik magukat az ügyben.

Az Apple HR alelnöke szerint egészen bizonyosan kell lennie intelligensebb és tiszteletteljesebb módja, hogy megközelítsék ezt az egész ügyet.  

Vajon ez a tipikus esete annak, amikor a fagyi visszanyal? Tim Cook elvileg az élharcosa az egyenlő bánásmódnak és az emberi jogoknak…

Forrás: Reuters, 9to5Mac


Kommentek megjelenítése