Az iOS 9 megfiatalíthatja a régebbi készülékeket

Tech Hírek   |   2015.05.25 - 06:35   |   Írta: Zoltan C   |   844

Képernyőfotó 2015-05-25 - 8.35.07

A legfrissebb értesülések szerint az iOS és az OS X következő verziói végre gondolni fognak a nem a legújabb Apple termékekkel rendelkezőkre is. Új funkciók helyett a stabilitás kerül a középpontba.

Ez gyökeres változás az Apple üzletpolitikájában, ugyanis eddig jellemző módon pár év után teljesen meg szoktak feledkezni a régebbi készülékekről - ezzel is ösztönözve a vásárlókat arra, hogy újat vegyenek. Az iOS 9 látványos eredményt érhet el például egy iPhone 4s vagy egy iPad Mini optimalizáltságában - sajnos egyik egyébként remek kis masina sincs túl jó barátságban az iOS 8-cal. A kiszivárgott információk alapján egy úgynevezett iOS 9 "mag verziót" fognak futtatni az idősebb készülékek, az Apple legújabb termékei viszont egy teljes, rájuk optimalizált szoftvert kapnak.

Az utóbbi időben komoly erőfeszítéseket tettek a cégnél az olyan régebbi modellek népszerűsítéséért, mint például az iPhone 5c. Így már nem nehéz összerakni a kirakóst. Ha a legújabb iOS - és ezzel együtt a legújabb és legmenőbb appok - nem futnak akadásmentesen egy egyébként még így sem olcsó készüléken, az emberek becsapva fogják érezni magukat és biztosan nem vásárolnak újra a cégtől. Az újjávarázsolt régebbi eszközök különösen fontosak lesznek az Apple számára a fejlődő országokbeli piacokon. Több milliárdos vevőkörről beszélünk Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában. Ezeken a piacokon már korábban is a szokásosnál tovább árusította az Apple a régebbi modelleket.

A már említett optimalizáltság növelésén kívül az új iOS és OS X verziók a biztonságra is nagy hangsúlyt fognak fektetni. Ezen a téren a nagy újdonság az úgynevezett "Rootless" ficsör lesz, amely a malware programok ellen hivatott védelmet adni, azáltal hogy az OS fontos részeibe megakadályoz bárminemű hozzáférést. Ezt az új funkciót elvileg majd OS X alatt ki lehet kapcsolni, viszont iOS-en nem. Továbbá, a Rootless-nek "hála" sokkal nehezebb lesz jailbreakelni egy iPhone-t vagy iPad-et. Várhatóan nagyon biztonságban leszünk az iOS 9 alatt, amikor nyílt Wi-Fi hálózatra kapcsolódunk.

A legújabb OS X pedig egy iOS-hez hasonló Vezérlőközpontot (Control Center) kaphat. Június 8-án mindent részleteiben megtudhatunk, ugyanis ekkor lesz egy nagyszabású Apple rendezvény.

Forrás: theverge.com


Kommentek megjelenítése