OneDrive, Dropbox, Google Drive és Box: melyik felhőszolgáltatás illik hozzád?

Tech Hírek   |   2015.04.23 - 07:42   |   Írta: Zoltan C   |   10657
23. ápr OneDrive, Dropbox, Google Drive és Box: melyik felhőszolgáltatás illik hozzád?

Tudom, a cím olyan mintha egy buzzfeed szerű tesztet kéne kitölteni, de sajnos még mindig nem. Talán majd legközelebb. Na de, most röviden megpróbálom összeszedni nektek az előnyöket, hátrányokat és hogy kinek melyiket ajánljuk leginkább amikor felhőszolgáltatásról van szó!

Először is, a felhőben tárolt adatnak rengeteg előnye van: bármikor, bárhol elérheted anyagaidat; biztonsági mentést tárolhatsz nem félve attól, hogy egyszer csak a merevlemez bemondja az unalmast/ellopják a telefonodat, laptopodat stb. 2015-ben felhő tárhelyet használni olyan alap, mint az internet, de megtalálni a neked legmegfelelőbb szolgáltatást talán nehezebb, mint a legjobb netszolgáltatót - abban itthon egyébként sincs túl nagy verseny a legtöbb helyen...

Össze is szedtem a legfontosabb tudnivalókat, a legnépszerűbb szolgáltatásokról:

  OneDrive Dropbox Google Drive Box Amazon Cloud Drive Copy
Méretkorlátozás? 2GB appon keresztül nincs 5TB 250MB ingyen, 5GB aki fizet 2GB* nincs
Ingyen tárhely? 15GB 2GB 15GB 10GB nem** 15GB
Lehet plusz tárhelyet venni? igen igen nem nem nem nem
Árak $2/hó 100GB, $4/hó 200GB, $7/hó 1TB $10/hó 1TB $2/hó 100GB, $10/hó 1TB $10/hó 100GB $12/hó korlátlan fotó, $60/év korlátlan egyebek $10/hó 250GB
Támogatott platformok Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Blackberry, Kindle Fire Windows, Mac, Android, iOS Windows, Mac, Android, Blackberry, iOS Windows, Mac, Android, iOS, Kindle Fire Windows, Mac, Linux, Android, iOS

*Fájlméret nincs korlátozva az asztali app esetében

**Ingyenes tárhely csak Amazon Prime előfizetés esetén jár

Elsősorban almás oldal vagyunk, de az Apple iCloud Drive jó okkal nem került bele az összehasonlításba. Túlzott mértékben az Apple ökoszisztéma használatára korlátoz, például Androidra sem elérhető. Szeretjük/szeretem az almát de elvakultak nem vagyunk, lássuk be, az iCloud Drive legtöbbünknek nem megfelelő választás.

OpenDrive (lánykori nevén SkyDrive)

A Microsoft megoldása a Windows 8 és 8.1-et használóknak már beépítve érkezik az oprendeszerükbe. Emellett bárki (tényleg bárki: Mac, régebbi Windows-ok, Android, iOS, Win Phone, Xbox - mind támogatott!) más is használhatja a weben. Bármit tárolhatunk rajta, anyagainkat pedig kifejezetten tetszetősen rendezi, könnyű kiigazodni rajta. A mobil app verziók mind tudják az automatikus fotó feltöltést. A legnagyobb erőssége pedig, hogy remekül működik együtt a Microsoft Office appokkal, mint a Word vagy a PowerPoint. Tehát amikor elindítjuk ezeket, láthatjuk, hogy legutóbbi dokumentumaink el is lettek mentve e OndeDrive-ra, Ha rendelkezel Office 365 előfizetéssel és megnyitsz egy OneDrive-ra mentette doksit, akkor akár valós időben is szerkesztheted másokkal karöltve. Sőt, valós időben láthatjuk amint éppen mások változtatásokat hajtanak végre a közös dokumentumon!

A Microsoft nagy erőkkel azon van, hogy a OneDrive legyen az a hely, ahol képeinket tároljuk. Ezért dolgoznak egy olyan algoritmuson, amely képeinket azok vélt fontossága szerint szortírozza. Például, egy családi fotó, egy szépen elkészített menü és a parkolóhelyünkről - el ne felejtsük merre parkoltunk - lőtt fotók közül kiszortírozza ami nem kell és csak a fontosakat menti el a OneDrive. Ez nagyon nagy szó ha sikerül jól megcsinálni és már láthatjuk az irányt, amerre a Microsoft el szeretne mozdulni.

A OneDrive nem meglepő módon tökéletesen összehangoltan működik Windows eszközökkel. Rendkívül egyszerűen nyithatunk meg és szerkeszthetünk OneDrive-ban tárolt fájlokat bármelyik Microsoft appban, legyen az Word vagy Photos. Aki gyakran használ Office-t, annak különösen ajánlható.Ha viszont egyáltalán nincsen Windows eszközünk, akkor a OneDrive-ot nem nekünk találták ki.

A OneDrive használatához szükségünk lesz egy Microsoft account-ra, ami univerzálisan használható az Outlook, Xbox Live és egyéb Microsoft szolgáltatásokhoz is. Az OneDrive Business változatában jelenleg 20 ezerre van korlátozva a tárolható fájlok darabszáma - a Microsoft-nál jelenleg is dolgoznak azon, hogy szépen felfelé kerekedjen ez a szám.

Dropbox

Kétségkívül ez a legnépszerűbb a felhő alapú tárhelyek között, mert rém egyszerű használni és fiókot létrehozni - és legalább ugyanennyire megbízható is. Bármikor elérhetjük anyagainkat direkt módon a Dropbox weboldalán keresztül és a megfelelő applikációk egész hada segítségével. Ilyen széles OS lefedettséget és összehangoltságot kevés hasonló szolgáltatás tud. Mac, Windows, Linux (Ubuntu, Debian, Fedora stb.), iOS, Android, BlackBerry, Kindle Fire - egyik sem akadály.

Bármilyen fájlt tárolhatunk a Dropbox-on, akár direkt asztali gépünkről szoftver vagy a honlap segítségével, akár adott mobileszközünk applikációjával feltöltve. Rendkívül egyszerű és megbízható a szinkronizálás is, egy gombnyomással beállíthatjuk, hogy minden mobilunkkal lőtt fotó felkerüljön Dropbox felhőnkbe vagy ugyanígy beállíthatjuk fájljaink automatikus szinkronizálást összes eszközünkre - így bármit, bárhol elérhetünk. Ráadásul fájlméret korlátozás sincs a Dropbox-nál.

Amilyen sokan a Dropbox letisztult, egyszerű küllemét dicsérik, ugyanennyien pont ezért nem szeretik. Egyfelől kapunk egy nagyon egyszerűen kezelhető felületet - így minden korosztálynak és technikai előképzettségű felhasználónak szóló - másrészről viszont nincs túl sok lehetőségünk fájljaink rendszerezésére. Ezt mindenki döntse el maga, hogy ez mennyiben hátrány vagy éppen előny.

Alapvetően minden regisztrált felhasználó 2 GB tárhelyet kap. Ha részt veszünk a "Getting Started" tutorialban, akkor kapunk egy extra 250 MB-ot. Az automatikus fotófeltöltéssel pedig még egyszer 3 GB tárhelyet - hangsúlyozom, egyszer és összesen, tehát nem mobil eszközönként! Még 500 MB-ot, ha ajánljuk valakinek a DropBox-ot és az a valaki regisztrál is - ezzel egyébként összesen 16 GB-ot nyerhetünk, ami 32 meghívót jelent. Néhány HTC és Samsung készülék esetében pedig jár a telefonnal egy két évig érvényes 48 GB-os tárhely.

A Dropbox legnagyobb előnye talán, hogy bármiről is használjuk, ugyanolyan megbízhatóan teszi a dolgát - legyen az iPad, iPhone, Mac, PC, androidos eszköz vagy szinte akármi. Az egyetlen igazi hátulütője a szolgáltatásnak csak a honlapja. Letisztult és egyszerű, de semmi befolyásunk arra, hogy hogyan jelenítődnek meg anyagaink - ugyanakkor, a honlapon sokkal többféle megosztási lehetőséget is kapunk, ami valamennyire kárpótolhat.

Nyugodt szívvel ajánlható bárkinek, leginkább pedig azoknak akik több, különböző platformot is használnak.

Google Drive

A néhai Google Docs mára Google Drive-ként született újjá, ami egy komplett irodai segédprogram gyűjtemény, jelentős felhőtárhellyel. Ez amolyan "picit mindenből": 15 GB tárhely, szövegszerkesztő, táblázat- és prezentációszerkesztő. Akinek van Google fiókja - gyakorlatilag ha van egy gmail-es emailcímed, akkor már jó is vagy - annak a Google Drive elérhető. Bármi feltölthető, viszont azt a fentebb említett 15 GB-ot a Gmail levelezéseddel, Google+ fotóiddal is megosztod!

 

Böngészőből és a megfelelő Mac vagy PC szoftverből is kezelhetjük fiókunkat, a szinkronizálásos megosztás itt is alap, persze itt sem muszáj élnünk vele. Természetesen iOS és Android app is létezik. Chromebook használóknak különösen jó, mivel a Drive beépítésre került a Chromiumba, a Google saját oprendszerébe.

 

A Drive legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy egy beépített irodai szoftvercsomagot is kapunk ingyen. Táblázatokat, szöveges dokumentumokat, prezentációkat szerkeszthetünk, akkor is ha a dokumentum más programmal lett készítve. Sőt, még harmadik feles appok is vannak rá, amikkel például elfaxolhatjuk az anyagainkat vagy elektronikus aláírást készíthetünk. Továbbá, az sem utolsó szempont, hogy ha van már egy Google felhasználói fiókunk, akkor a Drive beüzemelése kb. két kattintásnyit igényel tőlünk. Szintén elég menő, amikor csak belehúzgálunk fájlokat a Drive honlapjára, azok pedig automatikusan feltöltődnek.

 

Nem minden annyira tökéletes azért. Ugyan szépen lehet rendszerezni anyagainkat a Drive-ban, viszont a telefonnal lőtt képeink automatikus feltöltése valamiért kimaradt. E helyett van a Google Auto Backup nevezetű megoldása a Google+ mobil applikációjában, ami fotóinkat a Google+ profilunkra továbbítja. Már csak ezért is, sajnos csak a "diehard" Google fanoknak tudom ajánlani. Bár, a tárhellyel ingyenesen adott irodai kiegészítők bárkinek jól jöhetnek.

Box

Bárki beregisztrálhat ingyenesen egy személyes Box fiókért, bár ez a szolgáltatás sokkal inkább cégeknek és profi IT felhasználóknak lett kitalálva. Az alap felhőszolgáltatáson túl - ahol egyébként, a többihez hasonlóan bármilyen fájlt tárolhatunk - megoszthatunk fájlokat kollégákkal, feladatokat hozhatunk létre, kommentelhetjük mások munkáját, sőt értesítést kapunk ha valaki módosítást hajt végre valamelyik dokumentumon. Lehetőségünk van a Box honlapján előnézetben megtekinteni a fájlokat, vagy akár egyszerű szöveges dokumentumokat is kreálhatunk ugyanitt.

A Box nagy teret enged a fájlok hozzáférhetősége terén. Eldöntheted, hogy melyik kolléga tekinthet meg bizonyos fájlokat, mappákat vagy ki szerkesztheti őket, esetleg tölthet fel ugyanoda. Akár jelszóval is levédethetünk egyes fájlokat, sőt a megosztott mappáknak lejárati időt szabhatunk. Továbbá vannak plug-inek a Microsoft Office-hoz és Adobe Lightroom-hoz.

Céges felhasználóknak remek választás, mivel rengeteg extra eszközt kapunk a szerkesztéshez és adatvédelmi beállításokhoz. Viszont, aki csak személyes tárhelynek használná, az könnyen elveszhet a kismillió beállítás és ficsör között. Csupán egy-két személyes fájl vagy mappa kezelése idegölővé válhat. Leginkább összedolgozó kollégáknak való, akik közösen szeretnének különböző projekteken dolgozni, illetve nagy cégeknek akik biztonságosan szeretnének dokumentumokat megosztani.

Amazon Cloud Drive

2015 márciusától új tárhely szolgáltatást indított az Amazon, egyet csak fotóknak, egyet pedig minden másnak. Az előzőektől eltérően, ezek mind fizetősek! Viszont van 3 hónapos ingyenes próbaidő. Amazon Prime tagoknak korlátlan fotó tárhely használat jár, de természetesen a Prime tagságot pénzért adják. Jóllehet, egy Fire eszközzel is megillet minket a korlátlan fotótárhely. Ha valamelyik a két feltétel közül teljesül, akkor kapunk még 5 GB-ot egyéb fájlok tárolására. Egyébként havi 12 dollárt kérnek érte.

A "korlátlan minden" 60 dollárba fáj egy évre. Nem az asztali appról használva a fájlméret 2 GB-ban van meghatározva, ami azért nem annyira "korlátlan minden" - ahogy szereti az Amazon hívni a szolgáltatását. Van iOS és Android app is, méghozzá automatikus feltöltéssel - ki gondolta volna, hogy az Amazon Fire eszközeibe pedig bele is van építve mindez.... A Cloud Drive asztali szoftverek elérhetőek Mac-re és PC-re egyaránt - ez a szoftver pedig egyben a legnagyobb gyengesége is a szolgáltatásnak.  Ugyanis, nem engedi a gépeden tárolt fájlokat megtekinteni. Ha meg akarod nézni vagy változtatni akarsz rajtuk, akkor az Amazon weboldalát kell felkeresned. Ez igen sokat ront a szolgáltatás értékén.

Az egyetlen igazi pozitívumot csak az Amazon felhasználók fogják megtalálni. Amazon fiókkal nem kell regisztrálni vagy ilyenek, bejelentkezünk és már van is Cloud Drive-unk.

Hogy kinek lehet ajánlani? Itthon bizony keveseknek. Egyébként meg, Amazon Fire tablet vagy mobil tulajoknak, akiknek egyébként túl sok választása nincs is, hogy akarják-e használni - ugyanez igaz az Amazon Prime tagokra. A zökkenőmentes szinkronizációt és beágyazottságot viszont kétségtelenül kényelmesnek fogják találni.

Copy

15 GB ingyen tárhely - nem rossz belépő, igaz? Ez a kevésbé ismert fejlesztés is rendelkezik Windows, Mac, Linux és mobil app verziókkal (iOS és Android) - a Copy honlapja pedig szintén használható dokumentumaink rendezésére.

A legjobb az egészben, ahogyan a megosztott mappákat kezeli - a mappán osztozók a tárhelyen is osztoznak. Tehát, mondjuk egy 20 gigás mappa négy ember között megosztva, csak 5 giga tárhelyet igényel per fő. Ez például éles ellentétben áll a Dropbox megvalósításával.

Ha 15 giga nem lenne elég, havi 10 dollárért kapsz 250 gigát. Vannak céges árak is, amik attól függnek, hogy hány embernek van hozzáférése a fájlokhoz. Öt felhasználóig létezik ingyenes konstrukció, de olyan komoly lehetőségek is vannak, mint évi 890 dollár 1 TB tárhelyért, tíz felhasználóval. A Dropbox-hoz hasonlóan, 5 gigát kapunk ajándékba, ha valaki a mi  meghívásunkra csatlakozik a Copy-hoz.

A Copy egy egyszerű, gyors és nagy tárhelyet adó opció. Nehéz negatívat mondani, talán csak a weboldalát lehetne felhozni, ami a mobil appokhoz képest borzasztóan kezelhető.

Bárkinek kitűnő alternatíva, nem csak a mainstreamet zsigerből elutasító hipszterkedőknek.

Forrás: cnet.com


Kommentek megjelenítése