Van amit nem reklámoz az Apple a legújabb MacBook Air-ről

Tech Hírek   |   2015.03.26 - 08:20   |   Írta: Zoltan C   |   865

A nem régiben frissített MacBook Air mostanra bizonyítottan megbirkózik a rácsatlakoztatott 4K kijelzőkkel, méghozzá 60Hz-es frissítési gyakorisággal - derül ki az Ars Technice (arstechnica.com) tesztjéből. Tehát, az Intel legújabb Broadwell chipjei, a beépített Intel HD 6000 grafikus chippel képesek a 4K-60Hz kimenet kezelésére a DisplayPort 1.2-n keresztül.

MacBook-Air-800x225

Az Apple hivatalos specifikációiban valahogy mégsem reklámozza ezt a képességet - az új MacBook Air-nek annyit írtak be, hogy egy külső megjelenítőt képes kezelni, maximum 2560x1600-as felbontáson. Valószínűleg azért igyekeznek rejtegetni a 4K támogatást, mert a valóságban elég döcögős lehet a megjelenítés - nem véletlenül adott ki az Apple egy hivatalos listát a támogatott kijelzőkről és hozzájuk tartozó ajánlott beállításokról.

Egyébként ez a döcögős, "laggolós" élmény elsősorban a pro felhasználóknál jelentkezhet - egy átlag OS X júzer nem fog különösebb problémákat észlelni ha 4K-ra dobja a gépét. Viszont játéknál, vagy komolyabb 3D-s munkánál már komoly bajok vannak.

Az új Thunderbolt 2 port - ez került mindkét új MacBook-ba - kompatibilis a DisplayPort 1.2-vel, tehát a Single-Stream Transport lehetséges egy kábel használatával. Ugyanakkor, a 4K HDMI-n keresztül csak 24Hz-es frissítési rátával elérhető, köszönhetően a jelenlegi 1.4-es specifikáció korlátainak. A Multi-Stream Transport-nak szintén működnie kell DisplayPort 1.2 segítségével, persze a csatlakoztatható eszközök száma és a teljesítmény rovására.

Forrás: macrumors.com

 


Kommentek megjelenítése